1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Milyonları İlgilendiren Haber Geldi! Emekli Maaşları ile İlgili Son Dakika Kararı Ne Oldu?
Milyonları İlgilendiren Haber Geldi! Emekli Maaşları ile İlgili Son Dakika Kararı Ne Oldu?

Milyonları İlgilendiren Haber Geldi! Emekli Maaşları ile İlgili Son Dakika Kararı Ne Oldu?

Milyonlarca emekliye müjde geldi, emekli maaşları ile alakalı gündeme yeni haber geldi. Birçok emekli güncel maaşlardan şikâyetçiydi bununla birlikte Yargıtay son noktayı koydu…

A+A-

Milyonlarca emekliye müjde geldi, emekli maaşları ile alakalı gündeme yeni haber geldi. Birçok emekli güncel maaşlardan şikâyetçiydi bununla birlikte Yargıtay son noktayı koydu…

milyonlarca emekliyi ilgilendiren kritik bir kararı Yargıtay Hukuk Genel Kurulu verdi. Yargıtay emekli maaşlarına bloke konulmayacak kararını verdi, bununla birlikte Yargıtay’ın verdiği kararla beraber emekli maaş ve ödenekleri konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu ile alacaklı olan kişileri nafaka borçları dışında haczedilemeyeceğini söyledi. Kurul kararı içtihat niteliği taşıyan emekli maaşı konusunda tüketici kredisi ödemeyen dörtte birini bloke konulmasının iptali için dava sonlandı.

Emekli Taksitlerinde Ödenmeyen Kredi Taksitlerine Bloke Konulmayacak

Yargıtay tarafından verilen kararla beraber emekli taksitlerinde ödenmeyen kredi taksitlerine bloke konulmaması kararı verildi. Yargıtay İzmir’de yaşayan Y.M. adlı bir emekli bankadan tüketici kredisini çekti, bununla birlikte aynı bankadan aldığı emekli maaşı konusunda tahsilat yapılması konusunda muvafakat vermiş oldu. Kredi taksitlerini ödemeyince banka 2013 Aralık tarihinin başında emekli maaşına bloke koydu.

Bankanın emeklinin kredisi ödemediği konusunda koyduğu bloke konusunda davacı emekli bankaya karşı dava açmış oldu. İzmir 2. Tüketici mahkemesi bu noktada devreye girdi ve mahkemede tüketiciyi yani emekliyi haklı buldu. Bu noktada mahkeme tüketicilerin emekli maaşının haczedilemeyeceği gerekçesi ile davayı kabul etti. Mahkeme tüketicinin borcuna karşı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bunun kararını verdi.

Emekli Maaşları Haczedilemeyecek

Dava süresince davacının bankanın emekli maaşının blokenin kaldırılması kararı verildi. Bu konuda kesilen bin 376 TL’nin davalı bankadan alınarak davacı olan emekliye vermesine karar verildi. İzmir 2. Tüketici mahkemesi bu noktada ilk kararda direndi fakat dosya YHGK’na taşınmış oldu. Kurul bu dosya konusunda ilk görüşmesinde bir karara varamadı.

Bu tartışmalı dosya konusunda ikinci görüşmede hukuka uygun görülerek oy çokluğu ile onaylandı. Bununla beraber tüketici mahkemesinin emekli maaşlarına bloke konulmayacağını söyledi.Fakat son verilen kararlar konusunda Yargıtay tarafından verilen kararla beraber emekli taksitlerinde ödenmeyen kredi taksitlerine bloke konulmaması kararı verildi ve mağdur olan davacıya hakkı verildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.