1. HABERLER

  2. SSK

  3. Milyonlarca Vatandaşı İlgilendiriyor! Son Gün 31 Mart..! Gelir Testi Yaptıranların Borçları...
Milyonlarca Vatandaşı İlgilendiriyor! Son Gün 31 Mart..! Gelir Testi Yaptıranların Borçları...

Milyonlarca Vatandaşı İlgilendiriyor! Son Gün 31 Mart..! Gelir Testi Yaptıranların Borçları...

GSS olarak bilinen Genel Sağlık Sigortası borçlarına ilişkin dev bir adım atıldı. Tam 4 milyon vatandaşı ilgilendiren kararla 31 Mart 2021 tarihine kadar gelir testi yaptıranlar arasından geliri asgari ücretin üçte birinden daha düşük olanların tüm borçları siliniyor. Bu kişilerin GSS birimleri devlet tarafından ödenecek.

A+A-

Genel Sağlık Sigortası bulunan 4 milyon vatandaşa kolaylık sağlamak için hükümet harekete geçti. GSS borçları bulunanlara destek olmak amacıyla gerçekleştirilen uygulamaya göre 31 Mart 2021 tarihine dek gelir testi yaptıranlar arasından geliri asgari ücretin üçte birinden (bu yıl için 981 TL) daha düşük olanların tüm borçları siliniyor. Primleri devlet karşılayacak. Örneğin, 6 bin 374 TL Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan bir kişi peşin ödeme yapması halinde 3 bin 344 TL gecikme cezasından kurtulmuş olacak.

Peşin ya da Taksitle Ödeme İmkanı Geliyor

Milyonların ilgiyle takip ettiği Genel Sağlık Sigortası borçları yapılandırma konusunda merak edilen tüm soruları Sosyal Güvenlik Kurumunun Başkanvekilliği görevini yürüten İsmail Yılmaz tarafından yanıtlandı. Yapılandırma kanununa göre, daha önce gelir testini hiç yaptırmamış olanların 31 Mart 2021’e kadar gelir testlerini yaptırması gerekiyor. Genel Sağlık Sigortası prim borçları anaparasını 31 Nisan 2021 tarihine kadar kendi tercih ettikleri (peşin ya da taksitli) yöntemle ödeme imkanı da sunuluyor.

Zammın Tamamı ve Gecikme Cezaları Siliniyor!

Düzenlemede yer alan son dakika detaylarına göre 31 Nisan 2021 tarihine kadar anaparanın tamamının ödenmesi halinde borcun gecikme cezaları ve zamlarının tamamı silinecek. Yapılandırma dönemi 31 Ağustos 2020 öncesi borçları kapsıyor. Gelir testini yeni yaptıranlardan prim ödemesi gerektiği tespit edilenlerin yeniden borçlu duruma düşmemek adına eylül ayından sonra çıkmış olan primleri düzenli bir şekilde ödemesi gerekmektedir. Prim tutarı ilgili yılın asgari ücretinin yüzde 3’ü olarak ödeniyor.

Borç Tutarı Neredeyse Yarı Yarıya Düşüyor

Genel Sağlık Sigortası, başka bir sosyal güvencesi olmayanların hastanelerden faydalanabilmesi için ödenen asgari bir sigorta tutarı. Bu bağlamda Genel Sağlık Sigortası’nı düzenli ödemeyenler hastanelerdeki para ödeyerek bakılmak zorunda kalıyor. Bu nedenle düzenli ödenmesi gereken Genel Sağlık Sigortası’na yaklaşık 4 milyon kişinin borcu olduğu düşünülüyor. Bu süreçte vatandaşa fayda sağlamak için hükümet tarafından borçların yeniden yapılandırılması gündeme alındı. Yapılandırmaya dair gelen detaylara göre GSS borçlarını yapılandıranlar neredeyse %50 oranındaki borçtan kurtulacak. Örneğin, 6 bin 374 TL anapara borcu olan bir kişiye 3 bin 344 TL olan gecikme cezası çıkıyor. Bu durumda ödemesi gereken rakam 9 bin 718 TL’ye çıkmış oluyor. Yapılandırma ile birlikte sadece anapara olan 6 bin 374 TL’yi ödeyerek GSS borcundan tamamıyla kurtulmak mümkün.

Son Tarih 31 Mart

Gelir testi için verilen 1 aylık süreyi kaçıranlar, bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmayanlar ile borcunu ödeyemeyecek durumda olanların 31 Mart 2021 tarihine kadar gelir testlerini yaptırmaları gerekiyor. Geliri asgari ücretin üçte birinden daha düşük olanların GSS borcu olması halinde bu borçlar silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.

Özel Hastanelerden de Hizmet Alınabilecek

Genel Sağlık Sigortalıların borçlarını ödeyene dek geçen sürede sağlık hizmetlerine erişimleri ise şu şartlarda sağlanacak; Ağustos 2020 ve öncesi prim borçları dikkate alınmadan hastaneye giden borçlular geriye dönük olarak 1 yıl içerisinde 30 gün prim yatırmış olmaları şartıyla sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler. Ağustos 2020 sonrası 60 gün ve daha çok prim borcu olmaması şartıyla 30 Nisan 2021 tarihine kadar özel hastaneler de dahil olmak üzere sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler ve eczanelerden ilaç temin edebilecekler.

Kısmi Çalışanlar da Faydalanabilecek

Toplu taşıma araçlarında, tarımda süreksiz çalışanlar ile kısmi Bağ-Kur’lular da borçlarını yapılandırabilecek. İlk taksit ödemeleri ve yapılandırma bağlamı dışında 60 gün ve üzerinde prim borcunun olmaması durumunda sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler.

Gelir Testini Kaçırmayın!

Bu yıl için ödenmesi gereken Genel Sağlık Sigortası borcunun aylık tutarı 88.29 lira olarak belirlenmiştir. Bu tutarı ödeme gücü olmayanların prim borçlarını devlet yatırıyor. Ödeme gücü ise gelir testiyle tespit edilebiliyor. Daha önce gelir testi yaptırmamış olan kişilerin yapılandırma kanunu kapsamında, 31 Mart 2021 tarihine kadar gelir testlerini yaptırmaları gerekiyor. Genel Sağlık Sigortası prim borcu olmasına rağmen daha önce gelir testine girmemiş olanlar, bu tarihe kadar bulundukları ilçenin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvuruda bulunarak testlerini yaptırabilir. Gerçekleştirilecek testten sonra hane içerisinde kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte birinden az olması halinde prim borçları silinecek.

Nisan’dan Sonra Sağlık Hizmetinden Faydalanamayacaklar

GSS prim borcu bulunanlar SGK sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor. Hükümet tarafından pandemi süreci de dahil olmak üzere çeşitli zamanlarda çıkarılan geçici düzenlemelerle GSS borcu olanlara sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı sağlandı. Son düzenlemeler sonrası 31 Aralık 2021 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı tanınan GSS borçluları için bu süre 30 Nisan 2021’e kadar uzatıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.