1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Milyonlarca Vatandaşa Erken Emeklilik Müjdesi
Milyonlarca Vatandaşa Erken Emeklilik Müjdesi

Milyonlarca Vatandaşa Erken Emeklilik Müjdesi

Birçok çalışan vatandaşın hayali yaşlılık döneminde rahat edebilmek için emeklilik hakkını kazanmak olurken erken emeklilik müjdesi birçok vatandaşın bu konuyla yakından ilgilenmesini sağladı. Milyonlarca vatandaş için erken emeklilik büyük bir önem arz ettiğinden dolay bu noktada erken emeklilik fırsatları çalışanlar tarafından sürekli olarak araştırılıyor.

A+A-

Emeklilik hakkı kazanmak için vatandaşların akıllarına ilk gelenler hizmet borçlanması ve prim günü ile birlikte yaş doldurulması durumlarıdır. Aynı zamanda vatandaşlar yıpranma pay ile birlikte erken emeklilik hakkı da verilmiştir. Geliştirilmiş olan erken emeklilik şartları için eksik olan prim miktarları da tamamlanır. Prim ve hizmet süreleri şartlarının tamamlanmasıyla birlikte kişilerin yaş kriterini de tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Erken Emeklilik Şartları

Erken emeklilik şartları denildiği zaman akla ilk gelenler prim ödemeleri ve hizmet süreleridir. Bu noktada prim ödemeleri eksik olan vatandaşlar erken emeklilik için belirli kriterlerde geriye dönük olarak bu primlerini ödeyebilmektedirler. Böylelikle de erken emekliliğe hak kazanabilmektedirler.

Doğum borçlanması sigortalı olarak çalışan kadınlara tanınan bir haktır. Kadınlarda doğum öncesinde ve sonrasındaki dönemi kapsayacak şekilde iki yıllık prim geriye dönük olarak ödenebilmektedir. Yine askerlik borçlanmasından yararlanarak da erkek için sigortalıların er, erbaş olarak silahaltına alınması ya da yedek subaylık okuluna gitmeleri gerekmektedir. Askerlik borçlanması ile birlikte sigorta başlangıcı öne çekilebilir veya eksik primler geriye dönük olarak ödenebilir.  Hizmet borçlanması için diğer faktörler de şu şekildedir:

  • Hekimlerin fahri asistanlık süreleri,
  • Kamu görevlisi personelin aylık izin süreleri,
  • Yurt içi ve yurt dışında geçirilen doktora ya da uzmanlık süreleri,
  • Kanuni grevde geçen süreler,
  • Avukatlık için stajını tamamlayanların normal staj süreleri borçlandırılabilir.

3600 Günden Emeklilik Şartları

4A, 4B ve 4C kapsamında sigorta kollarından birisine mensup olarak sigorta başlangıç tarihlerinin 09.09.1999 olması 3600 günden emeklilik şartları için geçerli olmaktadır. Bununla birlikte 3600 prim günü ödemesinin de tamamlanmış olması gerekmektedir. Aynı zamanda 15 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanmış olması da şartlar arasında yer alıyor. Tüm bunlarla birlikte erkekler 55 ve kadınlar 54 yaş şartını sağladıkları zaman erken emekliliğe hak kazanabiliyorlar.

3600 Günden Emekli Olmak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

3600 günden erken emeklilik için sigorta başlangıç tarihinin 9 Eylül 1999 ve öncesine ait bir giriş içermesi gerekir. Belirlenen tarih ve öncesinde sigorta girişi olan vatandaşların diğer şartları da yerine getirmesi halinde erken emekli olmasına imkan tanılıyor. Eylül 1999 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanların erken emekli olması için 4500 prim gününe sahip olması şartı aranılır. Mayıs 2008'den sonra sigortalı olan kişilerin 5400 prim günün doldurulması gerekir. 3600 günden erken emekli olmak için sigorta başlangıç tarihinin 1999 yılı öncesi olmasının yanında vatandaşların 15 yıllık sigorta süresini ve 3600 gün prim ödemesinin tamamlanması gerekir. Belirlenen prim günü ve sigorta süresinin ardından kişinin emeklilik yaşı tespit edilebilir. 

Askerlik Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru İçin Hangi Kurumlar Tercih Edilir?

Askerlik borçlanması başvurusu, kişinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Merkezi'ne doğrudan iletilebilir. Kamu görevlileri ise; SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı'na başvuru dilekçesiyle bizzat ya da e-Devlet kapısı üzerinden online olarak taleplerini iletebilirler. Başvuru sırasında kişilerin yanında; askerlik borçlanma belgesi, askerlik terhis belgesi, başvuru dilekçesi ve üzerinde T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanın aslı ve fotokopisinin olması yeterlidir.

Askerlik Borçlanması Prim Ödemesi Miktarı Ne Kadardır?

Askerlik borçlanmasına dair yapılacak geriye dönük prim ödemelerinin miktarı asgari ücret temel alınarak hesaplanır. 2020 yılında asgari ücrete yapılan enflasyon oranındaki zammın ardından Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından askerlik borçlanması prim miktarları da yeniden düzenlenmiştir. Askerlik borçlanmasında ödenecek alt sınır asgari ücretin yüzde 32'si; üst sınır ise asgari ücretin yüzde 32'sinin 7.5 katı olarak belirlenmiştir. Buna göre askerlik borçlanmasındaki en düşük miktar 31.39 TL; en üst limit ise 235.44 TL olarak kararlaştırılmıştır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler