1. HABERLER

  2. SSK

  3. Milyonlarca vatandaşa anında emeklilik fırsatı! Erken emekli olmak isteyenler dikkat: Meclisten geçti…
Milyonlarca vatandaşa anında emeklilik fırsatı! Erken emekli olmak isteyenler dikkat: Meclisten geçti…

Milyonlarca vatandaşa anında emeklilik fırsatı! Erken emekli olmak isteyenler dikkat: Meclisten geçti…

Milyonlarca kişi, çeşitli nedenlerden dolayı, erken emekli olmanın hayalini kuruyor. Yasalar içerisinde kadınlara doğum borçlanması ve erkekler için ise askerlik borçlanması seçenekleri yer alıyor. Borçlanmaları uygulayan kadınlar üç doğum yapmış ise 6 sene, erkekler ise askerlik ile 1 sene erken emeklilik hakkı elde edebiliyorlar.

A+A-

Erkek çalışanlar borçlandıkları günleri hem ekleyebiliyor hem de işe başlangıç zamanlarını öne çekebiliyorlar. Bu durum sonucunda ise 1 sene erken emeklilik fırsatı yakalayabiliyorlar. Sigorta başlangıcı olmadan önce askerlik görevini yerine getiren kişiler, bu zamanların isterlerse hepsini isterlerse de bir miktarını kullanabiliyor. Kişiler kullandıkları gün sayısı kadar ise sigorta başlangıç tarihlerini geriye çekebiliyorlar. Bu süreler ise toplamda 1 yılı bulabilen erken emekliliğe imkan tanıyor. Kişiler işe başlama zamanlarına bağlı olarak 9 ay ile 1 sene arasında erken emeklilik hakkı elde edebiliyorlar.

Askerlik görevini sigortalı olarak işe başlamadan önce yerine getiren kişiler, günlerini bitirebilmek için borç yapabiliyorlar. Yedek subay sınıfında görevini yerine getiren kişiler, acemilik esnasındaki zamanlarını borçlanabiliyorlar. Asteğmen olarak geçirdikleri 1 sene ise 3 ay fiili hizmet zammı eklenmesine yardımcı oluyor ve erken emeklilik elde edilebiliyor.

Doğum Borçlanması İle Erken Emeklilik

Anne olan kadınlar da erken emeklilik fırsatı elde ediyorlar. Bu süreç için de kadınların, işe başlama zamanlarından sonra hamilelik süreci yaşamış olmaları isteniyor. Her çocuk için toplamda 2 sene gerçekleştirilebilen borçlanmalar, toplamda 3 çocuk için 6 sene olarak gerçekleştirilebiliyor. Eğer yaşı dolmuş ise üç çocuğu olan bir kadın, 2160 gün erken emeklilik hakkı kazanıyor.

Doğum borçlanması esnasında kişilerin sigorta başlama tarihleri erkene alınmıyor. Fakat sigorta primlerine ekleme yapılıyor. Kişilerin eksik primleri tamamlanıyor ve engelli çocuğu olan anneler için de erken emeklilik fırsatı sunuluyor. Engelli annesi olan kişilerin 2008 senesinden sonraki süreleri için %25 oranında primlerine katkı sağlanıyor ve yaşları azaltılıyor.

Aralık Ayı ve Borçlanmanın Önemi

Yeni yıl için açıklanan asgari ücret sonrasında borçlanmalar sonrasındaki en az ve en çok miktarlarda yükselme yaşanacak. Bu sebeple bu ay içinde borçlanmalarını gerçekleştiren kişiler, daha az miktarda yapılan ücretlendirmeler ile erken emeklilik şansı elde edecekler. 2020 asgari ücrete bağlı olarak kişiler bir çocuk için 2 sene borçlanma gerçekleştirir ise minimum 22602 TL ücretlendiriliyor.

2020 senesi bitmeden askerliklerini borçlandıracak kişiler ise 1 buçuk senelik zaman için 16951 TL ücretlendiriliyor. Eğer asgari tutar %15 artar ise kadınlar 3390 TL, erkekler ise 2542 TL artan bir fark ile karşılaşacak. 2 senelik doğum borçlanma zamanı ise 25992 TL olarak ücretlendirilecek, 1 buçuk senelik askerlik borçlanma zamanı ise 19494 TL olarak ödenecek. Yüksekten ödeme yapan kişiler için ise 7,5 kat yüksek olarak ücretlendirmeleri yüksek olacak ve kazançları çoğalacak.

Ödenecek Tutarlar

  • 1,5 senelik askerlik borçlanma tutarı 16951,68 TL,
  • 2021 asgari ücret sonrası 19494,43 TL,
  • İki tutar arasında oluşacak fark 2542,75 TL,
  • 2 senelik bir doğum için borçlanma tutarı 22602,24 TL,
  • 2021 asgari ücret sonrası 25992,58 TL,
  • İki tutar arasında oluşacak fark 3390,34 TL.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.