1. HABERLER

  2. MEMUR

  3. Milyonlarca Taşeron İşçiyi İlgilendiren Haber! 2 Yıl Kesintisiz Çalışan Taşeron İşçilere Kadro Müjdesi...
Milyonlarca Taşeron İşçiyi İlgilendiren Haber! 2 Yıl Kesintisiz Çalışan Taşeron İşçilere Kadro Müjdesi...

Milyonlarca Taşeron İşçiyi İlgilendiren Haber! 2 Yıl Kesintisiz Çalışan Taşeron İşçilere Kadro Müjdesi...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 90 bin taşeron işçiye kadro müjdesi vermişti. 4 Aralık 2017 itibarıyla 2 yıl kesintisiz çalışmış olup, halen devam eden taşeron işçilerin yapılacak sınavı geçme şartıyla kadroya alınacağı duyuruldu.

A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 90 bin taşeron işçiye kadronun müjdesini verdi.

Devlet iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının 2023 yılına ilişkin genel yatırım ve finansman planını içeren Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

2023 yılında KİT'ler ve bağlı ortaklıkları tarafından uygulanan istihdam, ihale, bütçeleme ve finansman, strateji, denetim ve diğer yönetim konularına ilişkin esasları belirleyen yatırım senaryoları aşağıdaki gibidir:

SINAV ŞARTI GETİRİLDİ

Cumhurbaşkanının kararına göre kamu işletmelerine 163,4 milyar liralık yatırım yapılacak. Bu aralıktaki kuruluşlar, ayrılanların %75'ine kadar taşeron işçi almak için sınavı geçebilecek.

Kamu teşebbüsleri, verimliliği ve karlılığı artıracak tedbirler alacak ve etkin bir insan kaynakları politikası izleyecek. Atıl durumdaki gayrimenkuller değerlendirilecek. Piyasa koşullarında daha kaliteli, düşük maliyetli mal ve hizmet üretmek için üretim teknolojisindeki gelişmeler takip edilecek, bilgi ve iletişim altyapısıyla organizasyon yapıları gözden geçirilecek. Cari açığın azaltılması amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan üretim azami düzeye çıkarılacak.

FİYAT VE TARİFELERDE SERBESTLİK

Kamu teşebbüsleri, 2023'e yönelik işletme bütçelerini hazırlayarak 31 Aralık'a kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bildirecek.

Bu teşebbüsler, ürettikleri mal ve hizmetlerin fiyat ve tarifelerini belirlemekte serbest olacak. Satış fiyatları ve tarifeler, uygulanan ekonomik programda yer alan ilke ve politikalar, programdaki mali hedefler ve teşebbüsün finansman ihtiyacı dikkate alınarak belirlenecek. Kamu işletmeleri, kamu ve özel sektör ayrımı yapmaksızın, tüm borçlarını zamanında ödemek zorunda olacak.

2 YIL KESİNTİSİZ ÇALIŞANLAR KADRODA

2000 yılı ve sonrası en az 10 yıl özelleştirme programında kalan ancak daha sonra özelleştirme programından çıkarılarak eski statüsüne döndürülen KİT'lerde 4857 sayılı iş kanununa göre çalışanlar sözleşmeli personel pozisyonlarına atanabilecek. Kararda "Finansman fazlasının Hazine'ye devri" başlığı altındaki maddeye göre de KİT'lerden Hazine'ye devredilecek finansman fazlası tutarını Hazine ve Maliye Bakanı belirleyecek.

Kamu teşebbüslerinde; 2022'de ayrılan personel sayısının en fazla yüzde 75'ine kadar personelin açıktan atanması konusunda yönetim kurulları yetkili olacak. Kararda 4 Aralık 2017 itibarıyla 2 yıl kesintisiz çalışmış olup halen devam eden taşeron işçilerin yapılacak sınavda başarılı olma şartıyla kadroya alınması hükme bağlandı.

Bu oran, teşebbüs içi personel nakli suretiyle ihtiyacın karşılanamaması durumunda geçerli olacak. Ayrılan personel sayısının yüzde 10'u kadar da özelleştirme uygulamaları nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirilen nakle tabi personelden atama yapılabilecek. Sivil havacılık sektöründe faaliyet gösteren teşebbüsler dışında kurumlar emekli yeni personel çalıştıramayacak.

Gelecek yıl için mali hedefler belirlenirken, en yüksek yatırımı 76.6 milyar lirayla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yapacak. Bunu 28.3 milyar lirayla Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü, 17.1 milyar lirayla Türkiye Elektrik İletim AŞ ve 14.3 milyar lirayla Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ takip edecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.