1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Milyonlarca kişiye müjde! Artık çalışamayanlar da emekli olabilecek! Bu haberi duyan, SSK’ya koştu… SSK – SGK ve Bağ-Kur’lular için muhteşem fırsat…
Milyonlarca kişiye müjde! Artık çalışamayanlar da emekli olabilecek! Bu haberi duyan, SSK’ya koştu… SSK – SGK ve Bağ-Kur’lular için muhteşem fırsat…

Milyonlarca kişiye müjde! Artık çalışamayanlar da emekli olabilecek! Bu haberi duyan, SSK’ya koştu… SSK – SGK ve Bağ-Kur’lular için muhteşem fırsat…

Emekli olmak isteyen vatandaşlar çalışma hayatına başladıkları andan son ana kadar SGK kurumlarına her ay düzenli bir şekilde prim ödemelerine devam ediyor. Ev hanımları da sürekli çalışmak zorunda kalmadan normal emeklilik hakları gibi emekli olabilecekler.

A+A-

Anadolu’nun birçok noktasında artık kadınlar da ev ekonomisine büyük oranla katkı sunmaya devam ediyor. El işi yaparak – bahçede üretilen sebze ve meyvelerin satımları gibi akla gelen birçok konuda çalışmalarına devam ediyorlar. Havludan paspasa - sepetten hasıra kadar birçok alanda süs eşyaları yaparak sattıkları da bilinen bir gerçek. Böylece kadınlar üretime katkı sağladıkları gibi bir yandan katkıları da karşılıksız kalmayacak. Devlet tarafından aile bütçelerine katkı sağlayan kadınlar için destekler son hızı ile devam ediyor.

Emekli olmak isteyen milyonlarca kadın tarafından beklenen büyük fırsat da geliyor. Artık istedikleri gibi ev kadınları da normal çalışma hayatına devam edenler gibi emekli olmak için hak kazanacaklar. Devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanarak emekli olabilmek için isteğe bağlı sigortalı olmak için harekete geçmeli ve gerekli prim ödemelerini yapmaları gerekir. Devlet hem aile hem ülke ekonomisine katkı sağlayan kadınlar için desteklerine son hızı ile devam ediyor. Vergi ödemek zorunda kalmadan esnaflık haklarının da tanınıyor olması devlet tarafından standart çalışanlar ile aynı koşullarda emekli olma fırsatları ile taçlandırılıyor.

Kaç şekilde emekli olabilecekler?

Çalışmadan isteğe bağlı bir şekilde emekli olmak isteyenler için tam üç farklı yöntem bulunuyor. Bunlar;

  1. Doğum borçlanması
  2. İsteğe bağlı sigorta
  3. Vergisiz esnaflık

Vergiden muaf nasıl olacak?

Vergi kanunlarında düzenlenmesi beklenen esnaf muaflığı özellik ile de ev hanımları için çok özel bir avantaj olacak. Motorlu araçları kullanmamak şartıyla beraber iş yeri açmadan perakende satış ile devam edenlerden gezici olarak mesleğini devam eden kesimlere – evlerde işçi olarak devam etmemek koşulu ile üretip ticaretlerini devam ettirenler için vergiden muaf olma hakları verilecek. Bu tarz olan işler ile ilgilenen kişilerin vergi dairelerine başvurularını yaparak esnaf muafiyet belgeleri alma hakları veriliyor. Belgeleri almak için hak kazanan kişilerin bu belgeleri üç yıllık süreç ile değiştirme zorunluluğu bulunuyor. Belge almak ya da değiştirmek sırasında bir bedel ödenmesi söz konusu olmayacak.

Aylık ödeme miktarı 846 TL

Muafiyet belgesi alma adımlarını tamamlayan ev kadınları için istedikleri an isteğe bağlı olarak sigortalı bir şekilde devam edebiliyor. Prime esas olarak yer alan günlük kazanç limitlerinin alt sınırları için de 15 katı üzerinden uygulamalar devam ediyor. Bunların 30 katını da geçmemesi gerekir. Bir yandan da malullük – yaşlılık ve ölüm sigortaları ile beraber genel sağlık sigorta primlerini ödemeye devam ederek emekli olmak için hak kazanacaklar.

Belgesi olan vatandaşların SGK kurumlarına müracaat etmesi ve 27 günlük olarak prim ödemelerinin ardından 30 günlük ödemiş sayılacaklar. 2020 yılı içinde ödenmesi için belirlenen tutar da 846 TL olurken 2021 yılında 28 – 2022 yılında 29 ve 2023 yılında da 30 güne artış gösterecek.

Hangi şartlarda yapılabilecek?

Zorunlu bir şekilde sigortalı olma adımları için evde çalışmama şartı aranır. Sahip olunan sigortalılık durumundan dolayı aylık almayacaklar ve gelir vergilerinden muaf olduklarını belgelemek gerekir.

Bağkura göre devam edilecek.

İsteğe bağlı olarak yer alan sigortalılıkta şartlar bağkur kapsamında düzenlenecek. Kadınların tam anlamı ile emeklilik hakkı elde edebilmesi için 7200 prim gün ödemesi ile beraber 58 yaşına gelmesi; kısmi bir şekilde emekli olmaya hak kazanmak için 5400 prim ödemesi ile beraber 61 yaşına gelmesi; 9 eylül 1999 tarihinden daha önce sigortalı olarak yer alanlar için 3600 prim gün ödemesi ile beraber 58 yaşlarına gelmesi gerekir.

Doğum borçlanması nasıl olacak

Kadınlar sigortalı bir şekilde çalışma hayatlarına başladıkları zaman doğum borçlanması ile her doğumunda iki yıl en fazla da üç çocuk ile borçlanma yaparak 6 yıl erken emekli olma hakları elde ediliyor. Yapılan üç çocuk için gelen doğum borçlanması ile beraber kadınlar 6 yıl olarak yani 2160 gün erken emekli olma hakları verilecek.

Emekli olamayanlar için toplu para ödemeleri

Emekli olmak için çalışanlar her ne kadar uzun bir süre çalışmak zorunda kalsalar bile sigortalı çalışma süresi – prim gün ödemesi ve yaş şartlarından her ne kadar ikisini getirseler bile birini yerine getiremeyenler emekli olmak için hakları elde edemiyor. SGK kurumları üzerinde her ne kadar yaş ile beraber gün şartları sağlansa bile prim eksikliği olması – prim ödemek için fırsatlarının ya da sağlıklarının olmamasından dolayı devam ettiremiyorlarsa ödenen ücretler geri verilecek.

Bu prim ödemeleri için de rakamlar güncel fiyatlar üzerinden hesaplanmaya devam ediyor. Kullanılan sağlık hizmetleri gibi kesintilere de uğrayacaklar.

Toplu para ödemesi nasıl olacak?

Toplu para ödemelerini almak için vatandaşların ilk olarak şartları yerine getirmesi gerekir. Kadınlar 20 erkekler de 25 yıl olarak gerekli şartları sağlamalarının ardından şu an kendi işlerini yapmıyor ya da çalışmıyor olması gerekir. Ardından SGK kurumları üzerinden başvurularını yaparak hak kazanabilirler.

Sağlık hizmetleri…

İsteğe bağlı olarak yapılan sigortalılık kapsamında genel sağlık sigortası da yer alacak ve devlet tarafından sunulan sağlık hizmetleri tercih edilecek. Her ay ödenen ücretlerin yüzde on ikilik kısmı sağlık için ödeniyor ve yararlanma hakları veriliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler