1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Milyonlarca emekliye müjde! Ocak zamları belli oluyor... SSK ve bağkur emeklisi ocak zamları ne kadar?
Milyonlarca emekliye müjde! Ocak zamları belli oluyor... SSK ve bağkur emeklisi ocak zamları ne kadar?

Milyonlarca emekliye müjde! Ocak zamları belli oluyor... SSK ve bağkur emeklisi ocak zamları ne kadar?

Ülkemizde 5 milyonun üzerinde emekliyi yakından ilgilendiren ocak zamları gelmeye devam ediyor. Milyonlarca vatandaş tarafından merakla beklenen ocak zamları için birçok senaryo yer alıyor. Fakat 2020 yılının son altı ayında meydana gelen enflasyon oranları ile maaşlara zam gelecek.

A+A-

Buna paralel olarak ilerleyecek zam oranları her geçen gün biraz daha belirgin bir hal alıyor. Şu an ilk dört aylık enflasyon verilerinin açıklanması maaşlara şimdiden ne kadar zam geleceğini belirledi. Kasım ve aralık aylarının enflasyon oranlarının da açıklanmasının ardından emekli maaşlarına ne kadar zam geleceği netlik kazanmasına yardımcı olacak.

Şu an açıklanan ilk dört aylık enflasyon oranlarına göre maaşlara gelecek zam oranları yüzde 4,61 olarak dikkatleri çekiyor. Vatandaşlar tarafından bu sayede maaşlara ne kadar zam geleceği de araştırılmaya devam ediyor. SSK ve bağkur emekli maaşlarının ocak ayındaki son durumlarını sizler için derledik.

Ocak ayında emekli maaşlarına gelecek zam oranları gündemde en çok merak edilen konulardan bir tanesi oldu. Emekli maaşlarına gelecek zam oranlarının bu kadar yakından takip edilirken belirleme konusunda en önemli etken yıl sonunda meydana gelen enflasyon oranları olacak. Emekli vatandaşlara her yıl temmuz ve ocak ayında olmak üzere maaşlarına iki kere zam yapılır. Temmuz ayında gelen zammın ardında gözler ocak ayında gelecek zam oranlarına çevrildi.

Ocak ayında maaşlara yansıyacak zam oranları için temmuz ve aralık ayları arasında 2020 yılının son altı ayında meydana gelen enflasyon oranlarının açıklanması gerekir. Temmuz, ağustos, eylül ve ekim olmak üzere dört ayın oranlarının açıklanmasının ardından en düşük ve en yüksek emekli maaşlarının ne kadar olacağı belli olmaya başladı. Peki, en düşük ve en yüksek emekli maaşları gelen zam oranlarının ardından ne kadar olacak?

Ocak emekli maaş zamları ne kadar olacak ve ne kadar artacak?

Merkez bankasından açıklanan yüzde 12,1 oranındaki enflasyon tahmini ile beraber eğer gerçekleşirse ocak ayında emekli vatandaşların maaşlarına yüzde 6 olarak yansıyacak. Bu tahminlere göre arada meydana gelen yüzde 2lik fark üçlük dilime eklenecek ve bu sayede emekli vatandaşlara ocak ayında yüzde 5 oranları ile zam gelecek.

Maaşlar ne kadar olacak?

Emekli vatandaşların maaşlarında enflasyon durumlarında farklı bir olay meydana gelmezse yüzde üç oranları ile bir artış gözlenecek. Eğer yüzde üç oranları ile bir zam gelirse;

  1. 2020 yılında en düşük memur aylığı 3719 TL olarak ödeniyor. Gelen yüzde üç oranı ile zammın ardından maaşlar 3830 TL olacak.
  2. 2020 yılında en düşük memur emeklisi aylıkları 2814 TL olarak ödeniyor. Maaşlara gelen yüzde üç zam oranlarının ardından 2898 TL ye kadar artış gösterecek.

Fakat son zamanlarda merkez bankası tarafından açıklanan enflasyon oranları doğru olursa oluşan yüzde ikilik fark eklenecek. Böylece maaşlara yüzde 5 oranları ile zam yapılacak. Yüzde beş oranlar ile maaşlara zam gelirse;

  1. 2020 yılında en düşük memur aylığı 3719 TL olarak ödeniyor. Gelen yüzde üç oranı ile zammın ardından maaşlar 3905 TL olacak.
  2. 2020 yılında en düşük memur emeklisi aylıkları 2814 TL olarak ödeniyor. Maaşlara gelen yüzde üç zam oranlarının ardından 2955 TL ye kadar artış gösterecek.

Maaşlara tam 286 TL zam…

Merkez bankasından gelen enflasyon tahminlerine göre SSK ve bağkur emeklileri için beklenen zam karşısında 286,25 TL zam bekleniyor. Ödenen en yüksek emekli maaşları şu an 6375,37 TL olurken gelen zam oranı ile beraber 6661,62 TL ye kadar artacak.

Esnaflara en az 1971 TL maaş verilecek

Gelen zamlar ile beraber esnafların da yüzleri gülecek. 2020 yılında esnaflara ödenen 1886 TL değerindeki maaş da gelecek yüzde beş oranındaki zam ile beraber 1971 TL olacak. 2000 yılından daha önce emekli olmak için hak kazanan SSK kapsamındaki emekli taban aylıkları şu an 2233 TL olarak yer alıyor. Fakat gelen zam oranının ardından maaşların da 2333 TL ye kadar artması ön görülüyor. Bunlar merkez bankasından gelen tahminlere göre belirlenen maaşlar olurken vatandaşlar bir an önce her şeyin netleşmesini istiyor.

Aile yardımlarına da zam geliyor…

Memur olarak istihdam eden vatandaşların ocak ayında maaşlara zam gelecek. Tabi ki her ay maaşları ile aldıkları aile yardımlarına da buna paralel bir şekilde zam gelecek. Eğer tahminlere göre yüzde beş oranları ile zam meydana gelirse;

  1. Çalışmayan eşler için şu an 351,09 TL ödemeler devam ediyor. Gelecek zam oranı ile beraber bu ödeme 368,64 TL olarak hesaplara yatacak.
  2. Memurların 0 ve 6 yaş arasında olan çocukları için şu an 77,23 TL her ay ödeme yapılıyor. Gelecek olan zam ile beraber bu ödemeler 81,09 TL ye kadar çıkacak.
  3. Memurların 6 yaş ve üzerinde olan çocukları için 2020 yılında 38,62 TL ödeme yapılıyor. Gelecek olan zam ile beraber bu ödemelerin 40,55 TL olması bekleniyor.

Memur olarak istihdam eden vatandaşın eğer 6 yaşından küçük iki çocuğu varsa ve eşleri çalışma hayatına devam etmiyorsa ay içerisinde ödenen 505,55 TL tutarındaki ödemeler ocak ayından itibaren 530,82 TL olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.