1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Milyonlarca emekliye müjde en düşük emekli aylığı 1.500 liraya yükseltilecek.
Milyonlarca emekliye müjde en düşük emekli aylığı 1.500 liraya yükseltilecek.

Milyonlarca emekliye müjde en düşük emekli aylığı 1.500 liraya yükseltilecek.

Emekli maaşını düşük alan vatandaşlara da güzel haber çıktı. En az emekli maaşı 1.500 liraya yükseltilecek. Yapılacak bu düzenlemeden yaklaşık 650 bin kişi yararlanacak. Peki uygulama nasıl olacak?

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından  açıklanan 19 maddelik koronavirüs tedbirleri arasında düşük emekli aylıklarına yönelik de bir adıma yer verildi. Buna göre, en düşük emekli aylığı 1.500 liraya yükseltilecek. Bin 500 liranın altında emekli aylığı kalmayacak.

Yeni zam uygulamasından yararlanabilenler kimler?

Emekli maaş geliri 1500 liraya eşit olmayan yada üzerine çıkamayan yani altında olan Bağ-Kur ve SSK emeklileri bu kapsama dahildir. Bu emeklilerin emekli maaşları en az 1500 lira olacaktır.

Gelen yeni zam miktarları maaşlara nasıl dahil edilmektedir?

Emekli vatandaşa aylık olarak ek ödemeyi de kapsayan 1500 liranın altında ödeme olmayacaktır. Aylık gelirleri 1500 liranın altında olan emekli vatandaşların geliri 1500 liraya yükselecektir. Ek ödeme de dahil olmak üzere 1000 lira emekli maaşı olan emeklilerin aylık emekli maaşları 1500 liraya yükselerek 500 lira artmış olacaktır.

Zamlı maaşların ödeme tarihleri ne zaman olacak?

Bağ-Kur ve SSK dan emekli vatandaşlar her ayın 17’si ile 28’i arasında emekli maaşını almaktadır. Bu maaşlar ödenmeye başlamış olup her emeklinin ellerinde mevcut olan tahsis numaralarının sonunda bulunan rakamlara göre bütün maaş ödemeleri devam etmektedir.

Dul ve yetim maaşı alan vatandaş da bu kapsamdan yararlanabilecekler mi?

Vefat etmiş emekli vatandaşların emekli maaş tutarı 1500 liranın altında olup bu maaşlardan yararlanan yakınları da bu zamdan yararlanabileceklerdir. Ölüm aylığı alanların kazançları da bu zamdan dolayı artabilecektir. Üstelik Ölüm aylıkları 1500 liralık emekli maaşı üzerindeki hisse oranlarına göre miktarı hesaplanıp yükselecektir. Ölüm aylıklarının en düşüğü yüzde 25 oranında olanlar için 375 liraya çıkacaktır. Hisse oranı yüzde 50 olanlar için en düşük ölüm aylığı 750 lira olacaktır. Ölüm aylığı oranları yüzde 75 olanlar ise alacakları en düşük ölüm maaşları 1125 liraya yükselecektir.

Not: Maaşlarının ödeme tarihleri hesaplanırken Cumartesi gününe ve Pazar gününe gelenler de elbet olacaktır. Bu vatandaşlarımız da hesaba katılmış ve düşünülmüştür. Maaş ödeme tarihleri Cumartesi gününe rastlamış olan emekli vatandaşımızın maaş gününe en yakın olan Cuma gününe çekilecektir. Eğer maaş ödeme gününüz Pazar gününe rastlayan vatandaşlarımızdan biri iseniz maaş gününüzün en yakın Pazartesi gününde ödemesi yapılacaktır.

Bu tarz hesaplanmalar belirlenen mağduriyetlerin önlenmesi adına bizzat olarak üzerinde çalışılmaktadır. Vatandaşın aklına gelen ilk soru bu mağduriyete uğrayanların akıbetinin ne olacağını önceden ön görerek herkese eşit davranılması adına özel kararlar alınmıştır. Esas amaç kimseyi mağdur duruma düşürmemektir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
İlgili Haberler