1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Milyonlarca emekli maaşlarında Ocak zammına ek 355 TL zam yapılacak! Yıllardır bekleniyordu, sonunda karar verildi!
Milyonlarca emekli maaşlarında Ocak zammına ek 355 TL zam yapılacak! Yıllardır bekleniyordu, sonunda karar verildi!

Milyonlarca emekli maaşlarında Ocak zammına ek 355 TL zam yapılacak! Yıllardır bekleniyordu, sonunda karar verildi!

Milyonlarca emekli tarafından merakla beklenen açıklamalardan bir tanesi intibak zammı oluyor. İntibak zammı için gelişmeler yakından takip edilirken 2000 yılından daha önce emeklilik hakkı kazananlara gelen düzenlemelerin bir an önce 2000 yılından daha sonra emekli olan vatandaşlara da gelmesi bekleniyor.

A+A-

Peki, intibak zammı için son gelişmeler neler, maaşlara yansıtılacak mı, maaşlarda nasıl bir artış gözlenecek? Emekli maaşı ve intibak zammı hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik…

İntibak zammının ardından emekli vatandaşlar ne kadar maaş alacaklarını merak ediyor. Gelen intibak yasası kimleri kapsayacak? 5 milyon emekli tarafından merak edilen intibak yasasında akla takılan tüm soruları sizler için derledik.

Peki, intibak zammı için son gelişmeler neler, maaşlara yansıtılacak mı, maaşlarda nasıl bir artış gözlenecek? Emekli maaşı ve intibak zammı hakkında merak edilen tüm detaylar…

Emekli intibak düzenlemesinde son durum…

2000 yılından daha önce emekli olmak için hak kazanan vatandaşlara gelen intibak düzenlemesi bir an önce 2000 yılından daha sonra emekli olan vatandaşlara da gelmesi bekleniyor. Fakat konu ile ilgili her ne kadar araştırmalar devam ediyor olsa bile net bir açıklama gelmedi. Son gelen iddialara bakılacak olursa intibak yasalarının maaşlara yansıtılacak olduğu söylemleri dikkatleri çekiyor. Eğer beklenen talepler hayata geçerse de maaşlarda en az 50 en fazla 355 TL zamlar gözlenecek.

İntibak yasası gündemde…

2000 yılında ve daha sonrasında emeklilik hakkı kazanan vatandaşlar bir an önce düzenlemelerin kendileri için gelmelerini de talep ediliyor. Memur emeklileri için gelen intibak talepler, toplu sözleşme görüşmeleri ile beraber Memur – Sen kapsamında gündeme getirildi.

KPDK toplantıları sırasında ele alınan konulara bakılacak olduğu zaman eğer talepler hayata geçerse aynı unvan ile kadrodan ya da görevden emekli olan vatandaşların kurum kaynaklı olarak maaşlarında meydana gelen farkların ek ödeme yöntemi ile giderilmesi söz konusu olacak. Düşük maaş alan vatandaşlar maaşlarında meydana gelen farklar kadar ek ödeme alacaklar ve ilave ödeme ile maaşları eşitlenecek.

SSK ve Bağkur kapsamında emekli olan vatandaşlar için istenen talepler hayata geçerse milyonlarca emekli maaşında artış gözlenecek. 2000 yılından daha sonra emekli olan vatandaşlar için gelmesi beklenen ilk intibak ile beraber en az 50 en fazla 355 TL ek zam gelecek. Maaşlarda yeniden bir hesaplanma yapılacak. TÜED kapsamında gelen intibak yasası olursa bu durumdan 5 milyon üzerinde emeklinin yararlanabilecek olduğu açıklandı.

İntibak düzenlemesinde son durum…

2000 yılından daha önce sigortalı bir şekilde primi olan vatandaşlar eğer 2000 yılından daha sonra emekli oldularsa maaşları karma sisteme göre hesaplanıyor. 2000 yılından daha sonra emeklilik hakkı kazanan vatandaşlar da 2008 öncesi ve sonrası olmak üzere kendi aralarında iki farklı grup içerisinde inceleniyorlar. Maaşlarda meydana gelen farkların kısa sürede ortadan kalkabilmesi için aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığından gelen açıklama ile çalışmaların olduğu açıklandı. Emekliler için gelecek olan düzenleme ile beraber SSK, Bağkur ve emekli sandığı ile emekli ola vatandaşların tek bir çatı altında toplanması da planlanan yapılar arasında.

İntibak ne zaman gelecek?

Yaklaşık 5 milyonun üzerindeki emekliyi çok yakından ilgilendiren intibak düzenlemesi ile ilgili yapılan çalışmaların yıl sonu gelmeden tamamlanması hedefler arasında. Konu ile daha resmi bir açıklama gelmedi.

Talepler emeklilere neler getirecek?

İntibak düzenlemesi emeklilerin hayatında;

  1. Taban aylıkları eğer asgari ücret düzeyi ile eşitlenirse en az 2 bin 324 TL olacak.
  2. Sağlık kapsamında yer alan ek ödemeler kalkacak ve emekli maaşlarında artık hiç kesinti olmayacak.
  3. Ek ödeme oranlarında değişmeler meydana gelirse her ay maaşlardaki yüzde 4 ila 5 arası yerine 8 ila 10 arasında ek ödeme alınacak. Bu durum eğer yüzde 8 oranında olursa maaşlarda 255, yüzde 10 oranları ile olursa da 382 TL artışı beraberinde getirecek.

İntibak nedir?

İntibak kelime kökeni olarak Arapçadan gelen, iki şeydeki ölçütlerin biri birinden farklı olması ve bir olmaması anlıma gelir. Emeklilik maaşları üzerinde büyük etki sahibi olan intibak zammı, prim kazançları ve prim gün ödeme ile aynı olsa bile maaşlarda denge sağlamak için farkların kapatılması anlamına gelen düzenlemedir. Sigortalı bir şekilde istihdam eden vatandaşların maaşları maalesef ki kanun hükümlerinin esası ile beraber karma sistem ile hesaplanıyor. Bu noktada prim kazançları ve prim gün ödemeleri ayını olarak yer alsa bile farklı tarihlerde emekli oldukları için maaşları eşit değil ve ciddi oranlar ile farklar yer alıyor. Bir an önce maaşlardaki farkların düzeltilmesi için kat sayı düzenlemeleri ve aylık bağlama oranlarına eşitlik getirecek düzenlemeye intibak ismi verilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.