1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Milyonlarca çalışan ve emekliyi yakından ilgilendiren karar! AYM’den flaş açıklama…
Milyonlarca çalışan ve emekliyi yakından ilgilendiren karar! AYM’den flaş açıklama…

Milyonlarca çalışan ve emekliyi yakından ilgilendiren karar! AYM’den flaş açıklama…

Anayasa mahkemesi kapsamında milyonlarca vatandaşı çok yakından ilgilendiren son dakika kararları açıklandı. Hem emekliler hem de çalışanları çok yakından ilgilendirecek açıklama anayasa mahkemesi tarafından geldi.

A+A-

Anayasa mahkemesi kapsamında milyonlarca vatandaşı çok yakından ilgilendiren son dakika kararları açıklandı. Hem emekliler hem de çalışanları çok yakından ilgilendirecek açıklama anayasa mahkemesi tarafından geldi.

Hizmet akdine bağlı olarak çalışan kişilerin sosyal güvenlik kurumu üzerinden yaşlılık aylıkları talebinde bulunabilmesi için işten ayrılmasının ön görülme kuralı sonunda iptal edildi. Alınan karar ile beraber artık emeklilik işlemlerini yapabilmek adına kişilerin işten ayrılma şartı kaldırıldı.

Anayasa mahkemesi tarafından alınan karara göre hizmet akdine bağlı bir şekilde çalışma hayatına devam eden sigortalı kişilerin SGK kurumuna emekli aylığı konusunda taleplerde bulunabilmesi için işten çıkmaları gerekiyordu. Fakat gün içerisinde resmi gazetede alınan bilgiye göre bu kişilerin artık işten çıkmalarına gerek kalmayacak. Kişilerin özgürlüklerini ihlal etme olarak değerlendiren anayasa mahkemesi bu kuralı ortadan kaldırdı.

Engel kaldırıldı…

Başvuruları değerlendirmeye devam eden yüksek mahkeme kapsamında kuralda hizmet akdine bağlı bir şekilde çalışma hayatına devam eden sigortalıların yaşlılık aylıkları alabilmeleri için SGK başvurusu yapmadan önce işten çıkmaları gerekiyordu. Bu durum karşısında kişilerin sigortalılık statüsünde meydana gelen değişiklikler ile beraber iş yeri SGK kayıtları kapsamında sağlıklı bir şekilde işlenmesi ve sosyal güvenli sistemlerinin düzenli bir şekilde işlemesine yardımcı olmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Sigortalı olarak kişilerin çalışma hayatına devam ettikleri iş yerlerinden ayrılmak zorunda kalmadan pasif sigortalı statüsüne geçmek için başvuru yapabilecekler. Bu durumun sosyal güvenlik sistemi üzerinde düzenli işleyişlerinin üzerinde olumsuz bir etki olmasına izin vermeyeceklerini dile getiren anayasa mahkemesi kararını açıkladı.

Kişilerin özgürlüklerini ihlal etmek olarak bu durumların değerlendirilmesi aslında kişilerin birçok konuda zorluk çekmelerine neden oluyordu. Bu durum karşısında kimse mağdur olmasın ve diledikleri gibi başvurularda bulunarak iş yerlerinden çıkmak zorunda kalmadan emekli olma haklarını elde edebilecekler. Eskiden olduğu gibi kişiler her ne kadar sigortalı çalışma, prim gün ödemesi ve yaş şartlarını yerine getirdikleri zaman illa işten çıkmak zorunda kalmadan SGK üzerinde başvuru yapabilecekler ve böylece emekli olmak için hakları elde edebilecekler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.