1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Milyonlara Müjde! SGK, Bağkur Ödemeden Erken Emekli Olabilirsiniz!
Milyonlara Müjde! SGK, Bağkur Ödemeden Erken Emekli Olabilirsiniz!

Milyonlara Müjde! SGK, Bağkur Ödemeden Erken Emekli Olabilirsiniz!

Çalışmadan ve Bağ-Kur ödemeden emekli olmak isteyen vatandaşlar SGK primi yatırarak emekli olma hakkı elde edebilmektedirler. Kişiler isteklerine bağlı olarak sigortalarını kapatmak istedikleri zaman SGK şubesine başvuru yapabilmektedirler. İsteğe bağlı emeklilik yaptırmak isteyen vatandaşların SGK il müdürlüklerine giderek başvuru yapmaları gerekiyor.

A+A-

Rahat bir yaşlılık dönemi için çalışan vatandaşlar emeklilik hakkı elde etmek için uğraş verirken çalışmadan isteğe bağlı emekli olmak isteyenler de kendilerine sunulan haklar çerçevesinde bunu yapabilmektedir.

Çalışmak istemeden emekli olmak isteyen vatandaşlar tercihe bağlı emeklilik için prim ödemelerini kendileri yapmaktadır. En düşük brüt asgari ücretin %32’si olurken en yüksek de bunun 7,5 katı olacak şekilde prim ödemeleri yapılıyor. Bu ödemelerin tamamlanması ardından vatandaşlar yalnızca 4B statüsünden primlerini yatırarak emekli olma hakkına sahip olabiliyorlar.

İsteğe Bağlı Emeklilik Kimler Tarafından Yapılabilir?

Çalışmadan prim ödemelerini yapmak ve isteğe bağlı emeklilik hakkı elde etmek isteyen vatandaşlar şu şekildedir:

  • Ay içerisinde tam çalışmayan ve eksik primlerini ödemek isteyen kişiler.
  • Ev hanımları.
  • 18 yaşını doldurup primlerini ödemek isteyen kişiler.
  • Hiçbir işte çalışmadan emekli olmak isteyen kişiler.

Bu kişiler isteğe bağlı emeklilik için başvuru yapabilmektedirler. Bunun için başvurularını ilgili belgeler ile ikamet ettikleri adreslerin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine yapmaları gerekmektedir.

İsteğe Bağlı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Çalışmadan emekli olmak isteyen vatandaşların isteğe bağlı emeklilik şartları için prim ödemelerini kendilerinin yapması gerekmektedir. Kişiler sigorta hesaplarına her ay primlerini yatırmalıdır. Prim ödemeleri tamamlanması durumunda emekli olabilmektedirler. Bu noktada kişilerin primlerini her ay düzenli bir şekilde ödemeleri gerekmektedir.

Eğer kişiler sigorta primlerini eksik olarak yatırırlarsa başvuruda bulunamazlar. Bunun için kadınların ev hanımı olmaları ya da dönemsel olarak çalışmaları gerekmektedir. İsteğe bağlı sigortalı olmak için kişilerin 18 yaşını doldurmaları, ay içerisinde 30 günden az çalışmaları ve kendi sigortalılığı sebebiyle aylık bağlanmamış olmaları gerekmektedir.

İsteğe Bağlı Emeklilik Başvurusu

İsteğe bağlı emeklilik başvurusu yapmak isteyen kişilerin başvurularını Sosyal güvenlik İl Müdürlüklerine yapmaları gerekmektedir. Bunun için öndelikle ikamet ettikleri adreslerdeki il müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekir.

Başvuru yaparken nüfus cüzdanı ve fotokopisinin de götürülmesi gerekmektedir. Burada isteğe bağlı emeklilik için başvuru formu doldurulur. Ardından işleme alınır ve cevaplanma süreci başlar. Cevaplanma süreci başvurunun yapıldığı kurumdan takip edilmektedir. Başvurunun onaylanması halinde kişiler bu haktan yararlanabilmektedir.

www.nutuk.com.tr

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.