1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Milyonlar bu haberi bekliyordu Emekli Maaşları Yükseliyor mu? Yüzbinlerce Çalışanı İlgilendiren Haber Geldi!
Milyonlar bu haberi bekliyordu Emekli Maaşları Yükseliyor mu? Yüzbinlerce Çalışanı İlgilendiren Haber Geldi!

Milyonlar bu haberi bekliyordu Emekli Maaşları Yükseliyor mu? Yüzbinlerce Çalışanı İlgilendiren Haber Geldi!

İşveren ya da üçüncü kişilerce ücret çalışana bir işin karşılığında parayla ödenen tutar olarak tanımlanır. Bahşiş de dahil olmak üzere kişiler aylık tüm kazançlar üzerine sigorta primi yatırılması konusunda yasal zorunluluk getiriliyor. Gerçek ücret üstünden prim yatırılması konusunda çalışanın emeklilik aylığını yükseltir. Böylece süreklilik arz edecek olan bahşişlerin çıplak ücrette kalması

A+A-

Emekli Maaşları Yükseliyor mu? Yüzbinlerce Çalışanı İlgilendiren Haber Geldi!
Gelir kalemi olan bahşişin eklemesi ile bazı meslek gruplarının emekli aylıkları yükseltiliyor. Yasalarda belirtilenlere göre kişiler tazminattan düşülemez ve dokunulamaz. Bahşişin bordroya dahil edilmesi hakkında tüm merak edilenler…

İşveren ya da üçüncü kişilerce ücret çalışana bir işin karşılığında parayla ödenen tutar olarak tanımlanır. Bahşiş de dahil olmak üzere kişiler aylık tüm kazançlar üzerine sigorta primi yatırılması konusunda yasal zorunluluk getiriliyor. Gerçek ücret üstünden prim yatırılması konusunda çalışanın emeklilik aylığını yükseltir. Böylece süreklilik arz edecek olan bahşişlerin çıplak ücrette kalması beklenmektedir.

Bahşiş Ödemelerine Vergi Alınacak mı?

Birçok işletme içerisinde görev alan servis görevlileri, iş yerleriin bordrosuna kayıtlı olarak çalışmaktadır. Bu işyerlerinde belirtilen bahşişler ücret olarak kabul edilmektedir. Ücretlerin yıl içindeki tutarlarına göre kişilere vergi dilimleri kapsamında vergilendirilmesi gerekiyor. Kişiler bu durumda bahşiş olarak gelirini sağlayabiliyorlar ve bu kapsamdaki gelirler de diğer ücretler oluyor.

Müşteriler ödemelerini bahşiş olarak yapmış olduğu zaman adisyonlara yansıtılan yüzde biçiminde de yapılacak.Hesapta yüzde olarak alınan bahşişler çalışana gelen bahşiş kendine veriliyorsa temel ücret olarak belirlenmektedir. Bu durumda tutarın asgari ücretin olma gibi durumları ve eksik olması durumlarında tamamlaması gerekecek ve tüm iş yerleri buna uyacak.

Bahşişler Prime ve Esas Kazanca Dahil Edilecek mi?

Hesap üstünde yüzde usulü olarak verilen bahşişten vergi ve prim kesintileri gerçekleştirilirken kişiler tazminat hesabına da dahil edilmektedir. Yargının vermiş olduğu kararlara göre kişiler bahşiş işçicinin alacaklarının hesabında dikkate alınacak. İşveren kişilerin müşteriden aldığı yüzdeleri çalışasına vermezse yaptırım uygulanır mı sorusu için eksik bildirimde bulunan çalışanlara yüzde konusunda ödeme yapmayan iş yerlerie idari para cezası uygulanabilecek.

Hesaplara servis bedelleri eklemesi için yüzde 10 gibi bir bedel eklenebilir yani müşterilerden alınacak bahşiş daha önce bilinmeli ve hesapları kontrol ederek %10 servis bedeli ilave edilip edilmediğine bakılarak mükerrer bahşişten kurtulabileceksiniz. Tarif fiyat listelerin konusunda ticaret il müdürlükleri, belediye ve meslek odaları yapıyor ve bahşişin listede belirtilmemesi gibi durumlarda haksız fiyat artış bildiriminde bulunabilecekler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.