1. HABERLER

  2. MEMUR

  3. Memurların Merakla Beklediği Haber! Geri Sayım Başladı, 1600 Liralık İkramiye İçin Müjdeli Haber Geldi
Memurların Merakla Beklediği Haber! Geri Sayım Başladı, 1600 Liralık İkramiye İçin Müjdeli Haber Geldi

Memurların Merakla Beklediği Haber! Geri Sayım Başladı, 1600 Liralık İkramiye İçin Müjdeli Haber Geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ağustosta uzlaşma sağlanan toplu sözleşme görüşmelerinden sonra önemli bir konuya dikkat çekmişti. 3 ayda bir yatacak ikramiyenin yıllık tutarı 1.600 lira. Bu ikramiyeden faydalanmak için işte yapılması gerekenler...

A+A-

Posta gazetesinde yer alan habere göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ağustosta uzlaşma sağlanan toplu protokol görüşmelerinden sonra önemli bir konuya dikkat çekmişti. O da toplu protokol ikramiyesiydi. Bakan Bilgin’in vermiş olduğu bilgiye göre toplu protokol ikramiyesi 135 liradan 400 liraya çıkarıldı. Toplu protokol ikramiyesi 2022 Temmuz’da 428 lira, 2023 Ocak’ta 462 lira ve 2023 Temmuz’da ise 489 lira olacak. Şu anda bu ikramiyeyi sendika üyesi 2 milyon memur alabilecek. İkramiye, sendikalı memur maaşında aylık 88 lira artış manasına geliyor. Peki nasıl? Sendikalı memurlar mevcut durumda maaşa göre 30-45 lira arasında sendika kesintisi yapılıyor. Buna karşılık 3 ayda bir ise memurları 135 lira (senede 540 lira) toplu sözleşme ikramiyesi ödeniyor. En düşük aylık sendika aidatı baz alındığında 30 lira kesintiye karşılık 45 lira ikramiye ödeniyor.

YÜZDE 5'LİK BİR ARTIŞ OLMASI BEKLENİYOR 

Sendika kesintisinde Ocak 2022’de yüzde 5’lik bir artış olması bekleniyor. Bir başka deyişle 45 lira olan aidatın 47.25 liraya çıkması bekleniyor. Bu konu da son söz sendikaların. Yeni düzenlemede ise ocak itibarıyla sendikalı memurlar üç ayda bir (ocak, nisan, temmuz ve ekimde) 400 lira ikramiye alacak. Yıllık toplam ikramiye 1.600 liraya çıkacak. Aylık hesaba göre 134 liralık ek gelir söz konusu. Buna göre; en yüksek 45 lira olan aidata göre sendikalı bir memurun cebine ayda 134-45=89 lira ekstra para girecek. 134 lira 750 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımıyla bulunuyor.

1 MİLYONU DAHİL DEĞİL 

Toplu protokol ikramiyesi yalnızca sendika üyesi memurlarına verilecek. Buna karşın 1 milyona yakın memur henüz sendika üyesi değil. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Temmuz 2021 istatistiklerine göre; 2 milyon 658 bin 555 sendika üyesi olabilecek memur var. Bunların 1 milyon 718 bin 984’ü sendika üyesi. Sendikalaşma oranı yüzde 64.66.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANMIŞTI 

Memur-Sen 1 milyon 4 bin 152 ile en fazla üyeye sahip konfederasyon olurken, Türkiye Kamu-Sen’in 430 bin 183, KESK’in 132 bin 225 üyesi bulunuyor. Rakamlardan yola çıkarak 939 bin memurun daha sendika üyesi olması mümkün. Peki hangi sendikaya üye olunabilecek? Toplu sözleşme ikramiyesinden en az yüzde 1 örgütlü sendikalar istifade edebilecek. Sendikalara ve üye sayılarına 2 Temmuz 2021 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete’ye bakarak ulaşabilirsiniz. Liste uzun olduğu için sayfada yer veremiyoruz.

TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI ÖDENECEK 

Ocak itibarıyla memurlara yüzde 5 toplu sözleşme zammı ödenecek. Buna ek olarak enflasyon farkı da maaşa yansıtılacak. Şu anda enflasyon farkı yüzde 7.46. Yani yüzde 12.46 zam cepte. Bu zammın aralık ayı enflasyonuyla yüzde 15’e ulaşması bekleniyor. Buna ek olarak sendika üyesi olan kamu memura 400 lira toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek. Ayrıca bir de refah payı düzenlemesi olacak. Bu düzenlemeyle de maaşlara ya seyyanen artış yapılacak veya yüzde 5’lik toplu sözleşme zammı yukarı yönlü revize edilecek.

ÜYE FORMU DOLDURULMALI 

Yeni senede 15 Ocak’a kadar sendikalı olan memurlar toplu sözleşme ikramiyesini alabilecek. Bunun için de üye sayısı yüzde 1’i aşan bir sendikaya üye olmak gerekmektedir. Sendika üyeliği ile alakalı olarak 4688 sayılı yasanın 14’üncü maddesinde, ‘sendikalara üye olmak serbesttir’ deniyor. Kamu görevlileri çalıştıkları işyerinin girdiği hizmet kolunda kurulu bir sendikaya üye olabilir. Sendikaya üyelik, memurun doldurup imzaladığı üye formu ile sendikaya başvurması ve başvurusunun sendika tarafından kabulü ile kazanılır.

KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR? 

Üyelik başvurusu, sendika tarafından 30 gün içinde reddedilmediği takdirde üyelik talebi kabul edilmiş sayılıyor. Haklı bir sebep gösterilmeden üyeliği kabul edilmeyen kamu görevlisinin, bu kararın kendine tebliğinden itibaren 30 gün içinde dava açma hakkı var. Sendika, üyeliği kesinleşen memurun başvuru belgesinin bir örneğini üyenin kendine verir, bir örneği sendikada kalır, bir örneğini üyelik ödentisine esas olmak ve dosyasında saklanmak üzere 15 gün içerisinde işverene gönderir. Birden çok sendikaya üye olunamaz.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.