1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Memur-Sen'den 3600 ek gösterge ve zam açıklaması! Ek gösterge emeklilik ile ilgili flaş gelişme...
Memur-Sen'den 3600 ek gösterge ve zam açıklaması! Ek gösterge emeklilik ile ilgili flaş gelişme...

Memur-Sen'den 3600 ek gösterge ve zam açıklaması! Ek gösterge emeklilik ile ilgili flaş gelişme...

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın önemli açıklama yaptı. Yalçın, "Asgari ücret belli olduktan sonra rakam konuşacağız. Memura bir refah düzeyinin yapılmasına ve ek zamma ihtiyaç var. Ocak 15'te maaşlara yansıyacak şekilde bu düzenlemeyi tamamlayacağız. Biz son bitirdiğimiz protokolde karar aldık.

A+A-

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın önemli açıklama yaptı. Yalçın, "Asgari ücret belli olduktan sonra rakam konuşacağız. Memura bir refah düzeyinin yapılmasına ve ek zamma ihtiyaç var. Ocak 15'te maaşlara yansıyacak şekilde bu düzenlemeyi tamamlayacağız. Biz son bitirdiğimiz protokolde karar aldık. 3600 ek gösterge ve bu göstergeler 2022’de yetkililer tarafından tamamlanacak." dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın CNN Türk canlı yayınında 3600 ek gösterge ve kamu personeli zamlarına ilişkin çok önemli açıklama yaptı. Yalçın konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Gıda fiyatlarındaki yükselme ve market enflasyonu kamu personeliun alım gücünü düşürdü. Bizim burada bulunan temel yaklaşımımız şu ağustostan ocak ayına kadar olan süreçteki ekonomik hareketlilik toplu protokolde öngörülemeyen bir hareketliliktir. Ve toplu protokolmiz ocak ayı itibarıyla geçerli olacak. 1 Eylül ile 30 Kasım’daki ekonomik hareketlilik kamu personeliun alım gücünü düşürdü.

Toplu protokolde kamu personeliun enflasyon farkı verilecek kelimesi önemlidir. Konu enflasyon farkının üstünde bir konudur.

"EK ZAMMA İHTİYAÇ VAR"

Memura bir refah düzeyinin yapılmasına ve ek zamma ihtiyaç var. Kira fiyatları yükseldi gıda fiyatları yükseldi ve hayatın her manasına dokunan bir zam meydana geldi. Biz burda Memur- Sen olarak bir diploması yaptık. Çalışma Bakanlığı tarafından görüşme gerçekleştirdik. Prensip olarak bir şeyde uzlaştık. Ocak ayında maaşa yansıyacak enflasyon oranı ve bunun üstünde bir refah düzenlemesinin gelmesi konusunda uzlaştık. Çünkü şu anda asgari ücret tartışması devam ediyor. Önce asgari ücret tartışmasının bir kenara bırakılması gerekmektedir. Asgari ücret geride kaldıktan sonra başkanlık toplantısı sürecinde bir araya gelip rakam konusunu konuşacağız.

"YÜZDE 35'LİK BİR ZAMMA HAYIR DEMEZ TEŞEKÜR EDERİZ"

Rakam da, oran da tartışma da konuşulabilir. Öncelikle yüzde 35’lik bir zamma hayır demez teşekkürü bir borç biliriz. Refah düzenlemesi cümlesi kurmuş olması ile olağanüstü bir iyileşme piyasayı da hareketlendirir. İşvereni güldüreceği kadar alınan zam anında piyasaya yansıyacaktır. Memurlar esasında piyasayı düzenleyen bir kesimdir. Bir yere yatırmaya gitmiyor o para anında devlete geri dönüyor.

Biz Ocak’tan itibaren 2022-2023’ü kapsayan toplu protokol ikramiyesiyle beraber örgütlü kitleye yüzde 30 en düşük. Hizmet kolundan gelen destekle yüzde 40.2’ye kadar iyileştirmeler var.

ZAM TARTIŞMALARI...

Yüzde 30 ile 35 arası kümülatif iyileştirmeler söz konusu diye yapılan açıklamalar yüzde 30-35 zam olarak manşetlere sirayet etti. Biz bu rakamlara teşekkür eder ve davul zurnayla halay çekeriz. Ne rakam konuşuldu ne de oran konuşuldu. Memurların alım gücü yükseltilmeli bu ekonomik hareketlilikten kamu personelia ek zam temin edilmelidir. Asgari ücret toplantısı tamamlandıktan sonra biz bunu konuşma fırsatını bulacağız. Ocak 15’te maaşlara yansıyacak şekilde bu konuyu tamamlayacağız.

3600 EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI

Biz son bitirdiğimiz protokolde karar aldık. 3600 ek gösterge ve bu göstergeler 2022’de yetkililer tarafından tamamlanacak. En son yapmış olduğumuz toplantıda bu konu ile ilişkili konuştuk. Bir konu da uzlaştık asgari ücret tamamlandıktan sonra 3600 ek gösterge komisyonunu ocak ayına kalmadan tamamlanacak. Bizim o komisyonda stratejik bütçe taraflı ve yetkili konfederasyon olarak yapılan sunuma ilişkin temel beklentimizi ve itirazlarımız tekliflerimiz var ise sunabileceğimiz bir zemin başlayacak. Bizim burada bulunan temel hassasiyetimiz şu 3600 ek gösterge ifade edilirken öğretmen, imam, hemşire ve polisti hayır. Kamunun tamamı tarafından bir bütün halinde görülmelidir. Burada ara sorunlar oluştu ve tartışmalar gündeme geldi.

'25-30 BİN LİRA ARASINDA EMEKLİ İKRAMİYESİ YÜKSELECEK'

Ek gösterge emeklilik ile ilgili bir düzenleme mevcut çalışan için çok beklenti içine girilmesin emekli olduktan sonra 750-1000 lira arası bir iyileşme olacak emekli kamu personeli maaşlarında. Bir de mevcut çalışan kişi emekli olduğunda 25-30 000 lira arası emekli ikramiyesi yükselmiş olacak. Kamudaki heyecanın da beklentinin de odaklandığı kısım hem emekli maaşlarında iyileşme olacak hem de emekli ikramiyesinde önemli bir artış olacak biz bunun genişletilmesi için elimizden geleni yapacağız.

Bizim temel çalışmamız tüm kamu personeliları kapsamasıdır. Ama biz toplu protokol kapsamındaki herkese iyileştirmeyle yaklaşırız. Emeklilerimiz için hükümet farklı bir şey planlamaktayız derse biz de oradan yürürüz. Bu konu da bir refah düzenlemesi ve ek zammın olması konusunda prensipte anlaşmaya varıldı.

KAMUDA ÇALIŞAN SÖZLEŞMELİLERİN DURUMU

Sözleşmeliler konusu kamuda çok önemli 520 bin protokolli var kamuda bunlardan birisi süreli ve süresiz protokolli bir bölümü özlük hakları tam teslim edilmemiş gibi kamuda 39 ayrı protokolli var. 17 ayrı fark var aralarında ve bunun toparlanması lazım. Öğretmenlerin protokolli kadrolu farkının ortadan kaldırılacağı ve burda öğretmenlerin artık kadrolu atanacağı protokolli istihdamın ortadan kaldırılacağı belli oldu.

Bakanlık ile yapmış olduğumuz görüşmede 2022’de komisyon kuracağız biçiminde mutabık kaldık. En kısa bir süre içinde bitirip bu sorunu çözmek lazım. Sorun üretmeye devam ediyor 31 aralıkta belediye protokollerinde tebligatlar gitmeye başladı. Adana’da gündeme düştü. Kişiye yönlendirme üstünde işinize son verilecektir diye tebligatlar ortaya çıktı bunlar kamu personeli. İnsanların ekmeğinin tebligat altına alınması lazım.

Ne ise konuşacağımız aktaralım ve bu sorunu çözelim. 3 konuyu konuştuk ek zam, sözleşmeliler ve 3600 ek gösterge konusudur. Yeni yılın başında sözleşmelilerle ilgili komisyon kurulacak. Bizim bu sorunlarda nerelerde yaşandığına dair geniş bir zaptımız var. 11 hizmet koluyla masadayız. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.