1. HABERLER

  2. MEMUR

  3. Memur olmak isteyenleri ilgilendiriyor! Hepsine yapılacak, 2 yıl sonunda... Resmen duyuruldu!
Memur olmak isteyenleri ilgilendiriyor! Hepsine yapılacak, 2 yıl sonunda... Resmen duyuruldu!

Memur olmak isteyenleri ilgilendiriyor! Hepsine yapılacak, 2 yıl sonunda... Resmen duyuruldu!

Kamu Görevlileri Hakkında Son Dakika Kararları! Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak isteyen herkesin ilgisini çekmektedir. Yeni karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

A+A-

Kamu Görevlileri Hakkında Son Dakika Kararları! Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak isteyen herkesin ilgisini çekmektedir. Yeni karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ilk kez yapılan kamu atamalarında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak. Soruşturma kapsamındaki kamu görevlilerinin; Genelkurmay'da görev yapacak, TSK'da görev yapacak, Sahil Güvenlik ve Jandarma Komutanlığı, Genel Güvenlik, MİT Rektörlüğü ve Devlet Fakültesi'nde görev yapacakların tespit edildi. Araştırma süresince elde edilen kişisel veriler, iki yılın sonunda silinecek ve imha edilecektir.

Güvenlik Soruşturmaları ve Arşiv Araştırmaları Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girer. Mevzuata göre bilgi ve belgeler, milli güvenliğin gizli birim ve birimleri, iç ve dış menfaatler ile millî varlık ve bütünlük, bilgisiz kişilerce bilinmesi halinde tehlikeye girebilir veya tehlikeye girebilir.

Haklarında güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılacak kişiler, talep eden kurum ve kuruluşlar ile yapacak birimleri kapsayan yönetmeliğe göre, kamu kurum ve kuruluşları tarafından belirlenen gizlilik dereceli birim ve kısımlar Cumhurbaşkanlığına bildirilecek. Ancak bu bildirim il özel idareleri ve il özel idarelerinin üyesi olduğu mahalli idare birlikleri ile köylere hizmet götürme birlikleri için İçişleri Bakanlığına, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile belediyelerin üyesi olduğu mahalli idare birlikleri için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yapılacak. İlgili bakanlık tarafından yapılan inceleme neticesinde uygun olduğu tespit edilen bildirimler Cumhurbaşkanlığına iletilecek. Cumhurbaşkanlığına bildirilen birim ve kısımların ilgili madde kapsamında olup olmadığı değerlendirildikten sonra uygun görülenler Cumhurbaşkanlığınca İçişleri Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilecek.

ARŞİV ARAŞTIRMASI VE GÜVENLİK SORUŞTURMASINDA NELERE BAKILACAK?

Arşiv araştırmasında, kişinin adli sicil kaydına, kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığına, hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığına, kesinleşmiş mahkeme kararları ile kişi hakkında devam eden veya sonuçlanmış olan soruşturma ya da kovuşturmalar kapsamındaki olgulara ve hakkında kamu görevinden çıkarılma ya da kesinleşmiş memurluktan çıkarma cezası olup olmadığına bakılacak.

Güvenlik soruşturmasında tahkikat yapılacak kişi hakkında; görevin gerektirdiği niteliklerle ilgili kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerindeki olgusal veriler, yabancı devlet kurumları ve yabancılarla ilişiği, terör örgütleri veya suç işlemek amacıyla kurulan örgütlerle eylem birliği, irtibat ve iltisak içinde olup olmadığı, mevcut kayıtlardan ve kişinin görevine yansıyacak hususlar denetime elverişli olacak yöntemlerle, yerinden araştırılmak suretiyle tespit edilecek.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI KİMLERE YAPILACAK?

Statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın ilk defa veya yeniden memuriyete yahut kamu görevine atanacaklar hakkında arşiv araştırması yapılacak. Kamu kurum ve kuruluşlarının gizlilik dereceli birim ve kısımlarında çalıştırılacak kamu personeli, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay, MİT, ceza infaz kurumları ve tutukevleri, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak öğretmenler ile emniyet, jandarma, sahil güvenlik, milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birim, proje, tesis ve hizmetlerde istihdam edilenler ile üst kademe kamu yöneticilerinden ilk defa veya yeniden memuriyete yahut kamu görevine atanacaklar hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması birlikte yapılacak.

KİŞİSEL VERİLER İKİ YILIN SONUNDA SİLİNEREK YOK EDİLECEK

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sırasında elde edilen kişisel veriler, işlenme amacının ortadan kalkması halinde veya her durumda iki yılın sonunda değerlendirme komisyonlarınca silinerek yok edilecek. Bu veriler, işleme karşı dava açılması halinde karar kesinleşmeden silinemeyecek.

Memur olmak isteyen milyonları kapsıyor Son dakika kararı resmen duyuruldu Hepsine yapılacak, 2 yıl sonunda...

RESMİ GAZETE KARARI

Bu Yönetmeliğin amacı, yetkili olmayan kişilerin bilgi sahibi olmaları halinde Devletin güvenliğinin, iç ve dış menfaatlerinin, ulusal varlığın ve bütünlüğün zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgeler ile gizlilik dereceli birim ve kısımların tespitine, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasına ve değerlendirme komisyonlarının çalışmalarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Bu Yönetmelik, haklarında güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılacak kişileri, talep eden kurum ve kuruluşları ve yapacak birimleri kapsar.

Gizlilik Dereceli Bilgi ve Belgeler ile Birim ve Kısımlar

Gizlilik dereceli bilgi ve belgeler

Gizlilik dereceleri ile gizlilik dereceli belgelerin sınıflandırılması, oluşturulması, kullanım yerleri, muhteviyatı, güncelliği ve diğer hususlarda 25/4/2022 tarihli ve 5529 sayılı Cumhurbaşkanı Karan ile yürürlüğe konulan Gizlilik Dereceli Belgelerde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Gizlilik dereceli birim ve kısımlar

Gizlilik dereceli birim ve kısımlar, kamu kurum ve kuruluşlarında Gizlilik Dereceli Belgelerde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre "çok gizli" ve "gizli" gizlilik dereceli bilgi ve belgeleri oluşturan ve saklayan birim ve kısımlardır.

Kamu kurum ve kuruluşları, gizlilik dereceli birim ve kısımları birinci fıkra gereğince belirler. Ancak tüm kamu kurum ve kuruluşlannın; teftiş ve denetim birimleri, personel birimleri, bilgi işlem birimleri ve özel kalem müdürlükleri gizlilik dereceli birimlerden sayılır.

Kamu kurum ve kuruluştan tarafından ikinci fıkra gereğince belirlenen gizlilik dereceli birim ve kısımlar Cumhurbaşkanlığına bildirilir. Ancak bu bildirim il özel idareleri ve il özel idarelerinin üyesi olduğu mahalli idare birlikleri ile köylere hizmet götürme birlikleri için İçişleri Bakanlığına, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile belediyelerin üyesi olduğu mahalli idare birlikleri için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yapılır. İlgili bakanlık tarafından yapılan inceleme neticesinde birinci fıkraya uygun olduğu tespit edilen bildirimler Cumhurbaşkanlığına iletilir.

Cumhurbaşkanlığına bildirilen birim ve kısımların birinci fıkra kapsamında olup olmadığı değerlendirildikten sonra uygun görülenler Cumhurbaşkanlığınca İçişleri Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.