1. HABERLER

  2. KREDİ

  3. Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olanlara Beklenen Müjde! Borçlar 6 Ay Uzatılacak...
Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olanlara Beklenen Müjde! Borçlar 6 Ay Uzatılacak...

Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olanlara Beklenen Müjde! Borçlar 6 Ay Uzatılacak...

Kredi ve kredi kartı borçlularını yakından ilgilendiren karar resmen duyuruldu. İhtiyaç kredilerinin yanında konut, taşıt ve tüketici kredileri ile ticari kredilerde ödemesiz dönem 6 ay uzatılıyor. BDDK tarafından Mart ayında yapılan bir açıklamayla 31 Aralık’a kadar kredi ve kredi kartı borçları için bir kolaylık sağlanmış, takip süreleri 90 günden 180 güne uzatılırken,

A+A-

BDDK tarafından Mart ayında yapılan bir açıklamayla 31 Aralık’a kadar kredi ve kredi kartı borçları için bir kolaylık sağlanmış, takip süreleri 90 günden 180 güne uzatılırken, kredi kartları için de ödemesiz dönem oluşturulabileceği talimatını bankalara iletmişti. Yılbaşı itibariyle sona erecek olan desteğin süresi 6 ay daha uzatıldı.

Korona virüsün yıkıcı etkileri Mart ayından itibaren yediden yetmişe tüm kesimleri vurdu. Karantina önlemleri sonucundan birçok kişinin kazanç sorunları baş göstermiş ve bankalara olan borçların ödenmesi hususunda da önemli düzenlemeler devreye sokulmuştu. Bu bağlamda BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından alınan kararlar sonucunda kredi borçlarının takip süreleri uzatılmıştı.

Eski süreçte kredilerin takip süreleri 90 gün olarak tespit edilmişti. 90 gün boyunca kredi ödemesi yapmayanlar hakkında yasal işlemler başlatılıyordu. Karar paralelinde takip süreleri 180 güne uzatıldı. Aynı zamanda kredi kartı borçlarının ötelenmesi için yapılan uygulamalar doğrultusunda borçlulara asgari ücret de dahil ödemesiz bir dönem tanınması kararlaştırılmıştı. Çıkarılan kolaylaştırma tedbirleri öncesi kredi kartı borcunun asgari tutarının 3 ay içerisinde ödenmemesi halinde borçlulara gerçekleştirilen bildirimi takip eden 1 ay sürenin sonunda kredi kartları iptal ediliyor ve borcun tamamı yatırılana dek yeni kredi kartı verilemiyordu. Kredi kartları ve krediler için 31 Aralık’a kadar süre verilmişti.

Yapılandırılmış Olanlara Kolaylık Devam Edecek

Yeniden yapılandırılmış kredilerin geri ödemelerindeki koşullar için de kolaylık sağlanmaya devam edecek. 90 günlük gecikme sürelerinin 180 güne çıkarılmasının yanında, 1 yıllık izleme süresi içerisinde anapara ya da faiz ödemeleri 30 günden daha çok geciken veya bu süreç içerisinde bir kere daha yeniden yapılandırma uygulanan kredilerin üçüncü grup olan takipteki krediler sınıflandırılma şartı da 30 Haziran 2021 tarihine kadar uygulanmayacak. Yapılan düzenlemeler ihtiyaç kredilerden başka konut, taşıt, tüketici kredileri ve bütün ticari kredi türlerini kapsayacak şekildedir.

Altın ve Dövizle İlgili de Karar Çıktı

BDDK aynı zamanda döviz ve altın alımlarında geçerli olmak üzere 1 günlük valör uygulamasının kaldırıldığı duyurdu. Bu doğrultuda; gerçek kişilerin 100 bin dolar ve üzerinde döviz alım işlemi gerçekleştirmesi durumunda bankaların uyguladığı 1 iş günü valör uygulaması sonlandırılmış oldu. Bu uygulama ile döviz Türk Lirası karşılığı 1 gün önce yatırılıyor, alınan döviz ise hesaba ertesi gün geçiriliyordu. Döviz bozduranlarda ise bir kısıtlama bulunmuyor.

Kolaylık 30 Haziran Tarihine Uzatıldı

BDDK tarafından dün yapılan açıklamada kredi ve kredi kartı borçları olan vatandaşların ve esnafların elini rahatlatmak için yeni bir karar alınmış oldu. Karar doğrultusunda 31 Aralık tarihinde tamamlanacak olan Kredi ve Kredi Kartı düzenlemeleri 30 Haziran 2021 tarihine dek uzatıldı. Bu sayede gecikmeye giren kredilerde takibe düşme süreleri 180 güne çıkarılırken, bankalar kredi kartı borçları için asgari ödemenin de yapılmayacağı bir ödemesiz dönemi borçlulara sağlayabilecek. Borcu için yapılandırma yapmış olan borçlular için de aynı uygulamalar geçerli olmaya devam edecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.