1. HABERLER

  2. KREDİ

  3. Kredi kartı sahipleri olan vatandaşlar dikkat! Bunu yapmayan herkes fazladan para verecek!
Kredi kartı sahipleri olan vatandaşlar dikkat! Bunu yapmayan herkes  fazladan para verecek!

Kredi kartı sahipleri olan vatandaşlar dikkat! Bunu yapmayan herkes fazladan para verecek!

Merkez Bankası tarafından verilen yeni faiz kararı sonrasında kredi kartı sözleşmelerindeki faiz oranı yüzde 3,71'e yükseldi. Bu oran, 1 Kasım'dan itibaren tüm kredi kartı ekstrelerinde görülebilecek. Son dört ayda üç katına çıkan kredi kartı faizinden kurtulmanın kolay yolu var. İşte detaylar..

A+A-

Merkez Bankası tarafından verilen yeni faiz kararı sonrasında kredi kartı sözleşmelerindeki faiz oranı yüzde 3,71'e yükseldi. Bu oran, 1 Kasım'dan itibaren tüm kredi kartı ekstrelerinde görülebilecek. Son dört ayda üç katına çıkan kredi kartı faizinden kurtulmanın kolay yolu var. İşte detaylar..

ası'nın(TCMB), 26 Ekim'deki PPK toplantısında piyasa beklentilerine yanıt vererek faiz oranlarını 500 baz puan artırma kararı aldı. Politika faizinin %35'e çıkarılması bankaların birçok kredi ürününde sunduğu faiz oranını ifade ediyor ancak kanun gereği kredi kartı sözleşme faiz oranları ile cari hesap faiz oranlarının politika faiz oranıyla doğrudan örtüşmesi gerekiyor.

"Kart faiz oranları üç katına çıktı"

Türkiye'de yıllardır yüksek enflasyon rakamlarına rağmen art arda yapılan faiz indirimlerinden dolayı seçim öncesi kredi kartı sözleşme faizleri 1,36 seviyesindeydi.

28 Mayıs'tan bu yana görevde olan TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, göreve gelir gelmez başlattığı para politikası sıkılaştırma süreci kapsamında üst üste beş toplantıda faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 35'e yükseltti. Bu dönemde kredi kartı faiz oranları neredeyse üç katına çıktı.

Bu işlemi yapan kart sahiplerinden herhangi bir para kesintisi yapılmayacak!
Yüksek enflasyon ve yüksek yaşam maliyetleri nedeniyle çok düşük maaşlar kazanmak zorunda kalan vatandaşlar hayatta kalmak için güvendikleri kredi kartlarına veda etme aşamasına geldiler. Kart işlemlerindeki faiz oranlarındaki bu ani artış, harcamalarınızın yanı sıra çok yüksek ek maliyetler de yaratıyor. Uzmanlar, kredi kartı faizinden kurtulmanın ise ek bir yolu olduğunu söylüyor.

Kredi kartı sahipleri dikkat! 

Bankacılık mevzuatı gereği kredi kartına verilen limit, teknik olarak bakıldığında bankanın müşteriye bir ay süreyle sağladığı kredi olarak değerlendirilmektedir. Bu, tüm ücretlerin fatura tarihinden itibaren 10 gün içinde ödenmemesi durumunda, bunun kredili ürünlerin kullanımı olarak değerlendirileceği ve güncel faiz oranı üzerinden yaptırım uygulanacağı anlamına gelir.

"Asgari tutarı ödeyenlerin borcu iki katına çıkacak"

Ekstre bedelinin tamamını ödeyenlerin faiz ödemesine gerek olmayacak. Örneğin 15.000 lira tutarındaki kredi kartı limitinin 5.000 lirasını kullanan hesap özeti son tarihine kadar 5.000 liranın tamamını ödediği takdirde bu alışverişte bankaya herhangi bir faiz ödemeyecek.

Ancak bankanın belirlediği kredi kartının limitine göre minimum çekim tutarının yüzde 20 ya da yüzde 40'ını ödeyen ve bakiyeyi ödemeyen müşterilerden faiz ücreti alınacaktır.

Örneğin bir kullanıcı 5.000 liralık bir ihraç için minimum 1.000 lira ödeme yaparsa, kalan 4.000 lira için de aylık yüzde 3,71 faiz oranı ödemek zorunda kalacak.

YENİ FAİZ KARARI YOLDA

Uluslararası finans kurumları ve ekonomistler, Türkiye'nin 2023'ü yüzde 40'lık faiz oranıyla kapatacağını söylerken, Merkez Bankası PPK özetinde parasal sıkılaştırma sürecinin enflasyonla mücadeleye devam edeceği mesajını verdi.

Kalan iki seansta TCMB genelinin 500 baz puan artması halinde kredi kartı sözleşme faiz oranları yüzde 4,17'ye, nakit avans ve kredi kartı mevduat faiz oranları ise yüzde 4,93'e yükselecek.

Kredi kartı borcum ödenmezse ne olur?

Kredi kartı borcunun ödenmemesi halinde müşterilerin karşılaşacağı sorunlar bankadan bankaya değişiklik göstermektedir.

Pek çok banka ekstre süresi geçtikten 10 gün sonra kredi kartlarını dondurur ancak 60 günden fazla sürerse borcu bir hukuk firmasına devretmeyi tercih eder. 25.000 liranın altındaki kredi kartları için hesap ekstrenizdeki borcun yüzde 20'si, bunun üzerindeki kartlar için ise minimum tutar yüzde 40 olarak tahsil edilecektir. Bu tutarın ödenmesi müşterinin kredibilitesini olumsuz etkilemeyecek olup, kalan tutardan sadece faiz düşülecektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.