1. HABERLER

  2. KREDİ

  3. Kredi çekmek isteyen herkese büyük müjde! Ucuz kredi geliyor, resmen duyuruldu!
Kredi çekmek isteyen herkese büyük müjde! Ucuz kredi geliyor, resmen duyuruldu!

Kredi çekmek isteyen herkese büyük müjde! Ucuz kredi geliyor, resmen duyuruldu!

Ucuz konut kredisi için iyi haber. Kredi almak isteyenleri sevindiren bir gelişme. Maliye ve Hazine Bakanlığı açıkladı. Ev sahibi olmak isteyen herkes bu konuyla ilgilenecektir. Konut kredisi faiz oranları sırasıyla %0,99 ve %0,89'dur.

A+A-

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Twitter hesabından Konut Finansman Projesi'nin detaylarına ilişkin açıklama yapıldı. Bakanlık, konut finansmanı projesine ilişkin yaptığı paylaşımda detaylara yer verdi. İşte düşük faizli konut kredisi kullanım şartları ve Bakanlık tarafından yapılan açıklama:

Konut Finansman Paketleriyle vatandaşlarımızı konut piyasasındaki dalgalanmaların olumsuz etkilerinden korumak ve ilk konutunu alacak vatandaşlarımızın çok uygun maliyetle konuta erişimlerini artırmak hedeflenmiştir.

Bu kapsamda konut sahibi olmayan vatandaşlarımızın ilgili paketlerden faydalanmaları amacıyla kullandırım esasları belirlenmiş olup, bankalar finansman paketlerinin bu çerçevede uygulanmasına yönelik gereken kontrol ve tedbirleri alacaklardır.

İşletmeler, azami 6 ay ödemesiz azami 24 ay vade ile kredi kullanabilecek.

İLK EVİM KONUT FİNANSMANI PAKET KULLANDIRIM ŞARTLARI

1-İlk evim konut finansman desteği 2 milyon TL değerine kadarki birinci el konutlara verilecek olup konut değeri bankaların ekspertiz raporuyla tespit edilecektir.

2-Kredi desteği kamu bankalarımız tarafından vatandaşlarımızın ilk konut alımını desteklemek amacıyla verilecektir.

3-Krediye başvuru tarihi itibarıyla, başvuru sahibinin tamamı kendi adına ya da eşi veya aynı adreste ikamet eden çocuklarına ait bir konutunun bulunmaması gerekmektedir.

4-Başvuru sahiplerinin üzerinde hisseli taşınmaz kaydı olabilir. Ancak aynı aile içinde bir konutun hisseli olarak tamamı bulunamaz. 5-Başvuru sahiplerinin üzerinde, tapu kaydının yanında açık konut kredisi de bulunmamalıdır. 6-10 yıla kadar vadeli finansman desteğinde aylık 0,99 faiz oranı uygulanacaktır. 7-Kredi işlemleri, bankaların genel kredi uygulamaları çerçevesinde yürütülecektir. 8-Vatandaşlarımız bu paketten yalnızca bir kez yararlanabilecektir.

GENİŞLETİLMİŞ KONUT FİNANSMAN PAKETİ KULLANDIRIM ŞARTLARI

1- Genişletilmiş konut finansman desteği 2 milyon TL değerine kadarki birinci el ve ikinci el konutları kapsayacak olup konut değeri bankaların ekspertiz raporuyla tespit edilecektir. Kredi desteği kamu bankalarımız tarafından vatandaşlarımızın ilk konut alımını desteklemek amacıyla verilecektir.

2- Krediye başvuru tarihi itibarıyla, başvuru sahibinin tamamı kendi adına ya da eşi veya aynı adreste ikamet eden çocuklarına ait bir konutunun bulunmaması gerekmektedir.

3- Başvuru sahiplerinin üzerinde hisseli taşınmaz kaydı olabilir. Ancak aynı aile içinde bir konutun hisseli olarak tamamı bulunamaz.

4- Başvuru sahiplerinin üzerinde, tapu kaydının yanında açık konut kredisi de bulunmamalıdır.

5- Bu destekten, 7 Mayıs 2022 öncesi herhangi bir bankada açılmış olan ve krediye başvuru esnasında konut kredisine konu edilen konut değerinin asgari %50’sini karşılayacak düzeyde döviz tevdiat katılım ve hurda altından dönüşümlü dahil olmak üzere altın mevduatkatılım hesabı bakiyesi bulunan vatandaşlarımız yararlanabilir.

6- 7 Mayıs 2022 tarihinden sonra döviz mevduat katılım ve altın mevduat katılım hesaplarına yatırılan ilave tutarlar bu hesaplamaya dahil edilmeyecektir.

7- Başvuru sahipleri, konut değerinin %50’lik kısmını altın ve dövizin farklı oranlarda kombinasyonuyla krediyi kullanacakları bankaya DTHaltın hesaplarını aktararak ve TCMB’ye satışını gerçekleştirerek yapacaklardır.

8- Hangi döviz cinslerine ilişkin hesapların bu paket kapsamına dahil edileceği hususu TCMB tarafından yapılacak düzenlemeyle belirlenecek olup döviz altının havalesi sırasında oluşabilecek ilave ücretler konusunda yine TCMB çalışma yapacaktır.

9- 10 yıla kadar vadeli finansman desteğinde aylık 0,89 faiz oranı uygulanacaktır.

10- Kredi işlemleri, bankaların genel kredi uygulamaları çerçevesinde yürütülecektir. 11-Vatandaşlarımız bu paketten yalnızca bir kez yararlanabilecektir.

Türkiye gayrimenkul sektörü ve vatandaşın da gündeminde kiralar var. Hükümet konutta arz sıkıntısı sebebiyle son dönemde artan ev kiraları konusunda tam gaz çalışıyor.

ÜÇ BAKANLIK DEVREDE

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum konu ile ilgili güzel bir gelişme üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu. Bakan Kurum, "Konut fiyatlarının artışı, kira fiyatlarının artışı, vatandaşların erişimini bire bir takip ediyoruz.
Bu noktada kira üzerine de Adalet Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımızla çalışıyoruz. Ayrıca vatandaşlarımızın daha uygun şartlarda konut alabilmesine imkân sağlamak amacıyla belediyelerimizle birlikte bir proje daha gerçekleştireceğiz.
İnşallah bunu yakın zamanda Cumhurbaşkanımız milletimizle paylaşacaktır" şeklinde açıklamıştı.

ABD'DE RANZA RANZA KİRALAMA BAŞLADI

Hollanda Hükümeti'nin kira artışlarına karşı aldığı bu karar, gözü diğer ülkelere çevirdi. Türkiye'de olduğu gibi dünyanın birçok ülkesinde ev kiraları yükselmeye devam ediyor. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde kiralar nisanda rekor seviyeye tırmandı.

Bir yıl öncesine göre ortalama kira artışı yüzde 17 seviyelerinde seyrediyorken, Miami gibi eyaletlerde bu oran yüzde 52'yi buluyor. ABD'de San Francisco'da kiralar aşırı artınca sıradışı çözümler ortaya çıktı.

Brownstone Shared Housing adlı paylaşımlı konut girişimi, ufak ranza bölmelerini aylık 800 dolara kiralıyor. Bölmeler sayesinde üç odalı bir evde 14 kişi kalabiliyor. İngiltere'de son 5 yılda en hızlı kira artışı yaşanıyor. Ülkede kiracılar tahliyelere maruz kalıyor.

KİRALAR HER YERDE UÇTU

Dünyada 2021 yılında İngiliz araştırma şirketi Knight Frank'e göre, ev fiyatlarının en fazla Türkiye'de değerlendiğini belirten Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, "Avrupa ortalamasının 4 katına yakın bir değerlenmeden bahsediyorum.

Global enflasyon ile birlikte elbette kira fiyatlarında da artış, hem Türkiye'de hem globalde devam etti. Bu Türkiye'nin de özellikle Avrupa'nın da alışık olmadığı hızla yükseliş demek. Örneğin İrlanda gibi ülkelerde kira artışı yüzde 25'i buldu.

DÜZENLEMELER YOLDA

Tüm dünyada yaşanan kira krizi sebebiyle birçok ülkede kiralarla ilgili düzenlemeler yapılıyor. Örneğin Napoli Belediyesi, ev sahiplerinden yüksek kira artışlarını daha fazla ihbar etmelerini istiyor.

Belediye Meclisi, kiranın yüzde 5'ten fazla artması durumunda ev sahiplerinin kiracılara 60 gün önceden haber vermelerini gerektiren yönetmeliği onayladı.

Amsterdam Belediye Meclisi, konut sıkıntısı yaşanan kentte, yüksek kira beklentisi ya da uzun süren tadilatlar nedeniyle evlerin boş kalmasının önüne geçmeyi amaçlıyor. (Sabah)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.