1. HABERLER

  2. KREDİ

  3. Kredi çekenler dikkat! Yargıtay'dan emsal karar: Kredi borçları maaşlardan kesilmeyecek
Kredi çekenler dikkat! Yargıtay'dan emsal karar: Kredi borçları maaşlardan kesilmeyecek

Kredi çekenler dikkat! Yargıtay'dan emsal karar: Kredi borçları maaşlardan kesilmeyecek

Ankara’da bir bankadan çektiği ihtiyaç kredisini ödemekte güçlük çeken kamu personeli M.Ö, bankanın icra takibi başlatması sonucu, maaşında 1/4 oranında bir kesinti yaşadı. Pandemi koşullarında yaşadığı zorluklarla birlikte, bankadan bireysel ihtiyaç kredisi kullanan M.Ö, mevcut maddi durumunun bozulmasından dolayı ödemelerini düzenli bir şekilde yapamadı.

A+A-

Ankara’da bir bankadan çektiği ihtiyaç kredisini ödemekte güçlük çeken kamu personeli M.Ö, bankanın icra takibi başlatması sonucu, maaşında 1/4 oranında bir kesinti yaşadı.  Pandemi koşullarında yaşadığı zorluklarla birlikte, bankadan bireysel ihtiyaç kredisi kullanan M.Ö, mevcut maddi durumunun bozulmasından dolayı ödemelerini düzenli bir şekilde yapamadı. Bankanın başlattığı icra takibi sonucunda maaşına haciz koyulan kamu personeli, soluğu Tüketici Hakem Heyeti’nde aldı.  Verdiği dilekçede kararın hukuksuzluğu anlatan M.Ö, Tüketici hakem heyeti tarafından da haklı bulunarak maaşının iadesine karar verildi.

İlk Etapta Banka Haklı Bulundu

Yaşanan hukuksuz maaş kesintisini ayrıntılarıyla anlatarak, benzer dava dosyalarını da kanıt olarak gösteren Avukat Bilici, Ankara 1. Batı Tüketici Hakem Heyeti’nde dava açtı. Dava dilekçesinde, müvekkilinin izni olmadan maaş kesintisi yapıldığına dikkat çeken Bilici, kredi sözleşmesi imzalandığı sırada müvekkilinin yeteri kadar bilgilendirilmediğini belirtti. Haczin iptalini isteyen avukatın dilekçesi, emsal bir karar veren  Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Hukuk Dairesi’nin kararına dayanılarak iptal edildi. Kararda, bankanın haciz hakkının yasal hükümlere dayandığına yer verildi.

Bu Kez Tüketici Haklı Bulundu

Avukat Bilici, davanın reddi üzerine, yeni bir savunma hazırlayarak Türk Borçlar Kanunu’nun 141. Maddesine dayanarak karara itirazda bulundu. İlgili madde alacaklı kişi ya da kurumların rızası dahilinde takası gerçekleştirilebilecek malları kapsıyor. Yeniden değerlendirilmeye alınan dosyada bu sefer tüketici haklı bulundu. Bankaya bu tür bir yetki verilmesinin, İcra İflas Kanunu’na aykırı bir hüküm olacağı belirtildi. Ayrıca bu tür bir yetki verilmesi dahilinde, kişilerin hak arama özgürlüklerinin de zarar göreceği belirtildi.

Mağdurların Sayısı Oldukça Fazla

DHA muhabirine röportaj veren avukat Bilici, icra yetkisinin yalnızca icra dairelerinde olabileceğinin altını çizdi. Özellikle son günlerde, bu konuda yaşanan mağduriyetlerin arttığını belirten Bilici, bu tür konularda kişilerin yerel mahkemelerde haklarını araması gerektiğini söyledi. Tüketici Hakem Heyeti’nin verdiği karara, Yerel Mahkeme üzerinden itiraz eden Bilici, mahkeme tarafından haklı bulunarak maaşın iadesine karar verilmişti. Yaşanan olayda hak arama mücadelesini kazanan M.Ö, emsal davalara da örnek oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.