1. HABERLER

  2. KREDİ

  3. Kredi Borcu Olan Herkese Müjde! O Yasa Kabul Edildi, Borçlar Silinecek….
Kredi Borcu Olan Herkese Müjde! O Yasa Kabul Edildi, Borçlar Silinecek….

Kredi Borcu Olan Herkese Müjde! O Yasa Kabul Edildi, Borçlar Silinecek….

Milyonlarca insanın beklediği o yasa kabul edildi. Kredi borcu olanlara müjdeli haber geldi. Meclis’te kabul edilen düzenleme ile yaklaşık 5 milyon gencin öğrenim kredisi borcu yapılandırılabilecek. İsteyen her genç minik bir fark ile ocak ayında borcunu kapatacak. İsteyen 36 ay isteyen 18 ay taksit ile borcunu ödeyebilecek.

A+A-

Yapılandırılan öğrenim kredisinin tamamı ocak ayında peşin ödeme ile ödenir ise anaparaya eklenecek ve enflasyon farkının sadece yüzde 10’luk kısmı alınacak. Farkın yüzde 90’lık kısmı ise silinecek. Borç ikinci taksitte kapatılırsa ise enflasyon farkının sadece yarısı alınacak.

Üniversite eğitimi süresi boyunca alınan öğrenim kredileri okul bittikten sonra 2 yıl ara ile ödenmeye başlanıyor. İş bulamayanlar bir yıl erteleme yapabiliyor. Fakat pek çok öğrenci farklı nedenlerden ötürü kredi borcunu zamanında ödeyemiyor. Meclis’te kabul edilen vergi ve prim borçlarına yapılandırma imkânı getiren torba yasa ile borcunu ödemeyen yaklaşık 5 milyon üniversite mezununa bir kolaylık yaptı.

Onay Sonrası

Onaylanan yasa ile KYK öğrenim kredisi borçları da yapılandırmadan yararlanabilecek. Yapılandırma başvuruları ne zaman başlıyor? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından resmî gazetede yayınlanması ile KYK borçları için yapılandırmalar başlayacak. Peşin ödeme yapmak isteyen kişilerin ocak ayına kadar parayı hazırlaması gerek.

 1 Ay Daha Uzatılabilir

Kanun 31 Ağustos 2020’den önce kesinleşmiş öğrenim kredi borçlularını kapsıyor. Yapılandırmadan yararlanmak için 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru süresi belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ının kararı ile başvuru süresi 1 ay kadar daha uzatılabilecek. Borcun ilk taksit ödemesi ocak ayında gerçekleşecek. İlk taksit ödemesi 1 ay kadar daha uzatılabilecek.

Az Bir Fark Alınacak

Yapılandırma anaparaya eklenen gecikme zammı ve faizinden indirim sağlayacak. Anaparada bir indirim söz konusu olmayacak. Geciken dönem için aylık 0,35’lik bir oran baz alınacak. Yeni hesaplanacak fark ile ortaya çıkacak olan borç peşin veya taksit ile ödeme imkânı sağlayacak.

İnternetten Başvuru

Yasanın onaylanması ve resmî gazetede yayımlanmasının hemen ardından başvuruların nereye ve nasıl yapılacağı belirli kurumlar tarafından açıklanacak. Gecikmiş öğrenim kredi borcu için vergi dairelerine başvuru yapılacak. Yapılandırma için internetten de başvuru yapılması mümkün olacak.

E-DEVLET ’ten Kontrol Sağlayın

Borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler E- Devlet şifreleri ile erteleme talebinde bulanabilecek. Erteleme başvurunda bulunabilmek için işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitiminin devam ettirilmesi gerekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.