1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Koşul ve Şart Yok! Geri Ödemesiz 9 Bin TL Destek Ödemesi İçin Başvurular Başladı!
Koşul ve Şart Yok! Geri Ödemesiz 9 Bin TL Destek Ödemesi İçin Başvurular Başladı!

Koşul ve Şart Yok! Geri Ödemesiz 9 Bin TL Destek Ödemesi İçin Başvurular Başladı!

Korona virüs süreçlerinin artmasının ardından devlet vatandaşlara maddi yardımlarda bulunma hızını arttırdı. Bu durumdan birçok vatandaşın haberi yok. Çalışan ya da çalışmayan her anne artık belirli programlarda yerini alabilecek ve tam 9214 TL ye varan desteklerden yararlanabilecek. Bir yandan da evlenme hayali kuran genç kızlar ve erkekler adına da devlet yardım ödemelerine devam ediyor.

A+A-

9 bin TL ye kadar çıkan bu ödemelerden yararlanmak için gençlerin belirli şartlara ve koşullara uyması gerekiyor. İşte devlet tarafından geri ödemesiz verilecek 9 bin TL değerindeki yardımlar için uyulması gereken kurallar ve şartlar.

Evlenmek isteyen genç kızlar ve erkeklerin önlerinde yer alan sorunlardan bir tanesi de bu anlarda oldukça yüksek karşılarına çıkan maliyetler oluyor. Bu yüksek rakamlara kadar çıkan maliyetler karşısında devlet de gençlere belirli imkanlar sunarak zorlukları üzerlerinden almayı hedefliyor. Fakat evlenmeyi isteyen gençler adına verilen yardımlar her vatandaşa ödenmiyor. Bu ödemelerden yararlanmak isteyen gençlerin yerine getirmeleri gereken belirli şartlar dikkatler de çekiyor.

Bir yandan da sigortalı olarak çalışma hayatına devam eden anneler için çocuk - doğum ve süt parası gibi ödemeler de dikkatleri çeken ödemeler arasında yer alıyor. Belirli ödemeler karşısında ocak ayı itibari ile asgari ücrete gelen ve enflasyon oranlarına göre artış göstermeleri de dikkatleri çekiyor. Bu hakların tamamından yararlanan vatandaşlar için de en az 9229 TL ödemeler yapılıyor. Doğum yani rapor parası ise annenin almaya devam ettiği maaşına göre paralel bir şekilde belirleniyor ve bunlar 112 günlük hesaplama üzerinden gerçekleştiriliyor.

Çeyiz hesabı ile gençlere evlilik desteği

Gençler evlenmeden önce devletten destek almak istedikleri an yerine getirmeleri gereken şartlardan bir tanesi de anlaşmalı olan bankaların bir tanesinden çeyiz hesabı açılması gerekir. Belirli bankalardan çeyiz hesabı açan vatandaşlar için para biriktirmelerini başardıklarında geri ödemesiz bir şekilde yardımlar da sunulacak. Hesaplar ne kadar uzun olur ise olsun ne kadar çok para biriktirilmesi yapılırsa destek miktarı ona göre artış gösterecek.

Ödeme detayları ile destek miktarları ne kadar olacak?

Devlet tarafından vatandaşlara verilen destekler ne kadar uzun süre ödenirse ona göre değişiklik gösterecek. En az birikim yapılması karşısında ödeme yapılması için 3 yıl şartı aranıyor. En az 3 yıl geçeri olan ödeme için en fazla 5 yıllık bir ödeme şartı aranıyor.

Çeyiz hesabında tam 36 aydan 47 aya kadar birikim yapan vatandaşlar için birikim tutarlarının yüzde yirmilik oranlar ile destek kısmını alacaklar. Bu sürçe için en fazla destek ödemesi olarak 6500 TL ödeme veriliyor. Eğer süre 47 ve 59 ay arasında meydana geliyorsa deste ödemeleri yüzde yirmi oranlarına kadar artış gösteriyor ve 7500 TL ye varan ödeme fırsatları sunuluyor. 60 ve daha fazla vade oranları için ödeme yapan vatandaşlar için ne kadar çok birikim yaparlarsa 9 bin TL ye varan artış gözlenecek.

Başvuru şartları nelerdir?

Devlet vatandaşlara ödeme yaptığı çeyiz hesabı yardım paralarından alabilmek için başvuru yapan kişilerin en az 18 en fazla da 27 yaşında olma şartı da bulunuyor. Bunun yanı sıra hesabın en genç olarak 24 yaşında açılmış olma şartı da dikkatleri çekiyor.

Maaş miktarına göre ücretlendirme değişiyor

Doğum parası ödemeleri için maaşların miktarı önem kazanıyor. 112 gün boyunca verilecek tutarlar 1 ocak itibari ile asgari ücret üzerinden hesaplama sırasında 7325 TL ye kadar çıktı. Brüt maaşı 7 bin TL olan vatandaşlar için bir anneye 17.422 TL ödemeler de yapılacak. Kişilerin kendi adına olan Ziraat Banka hesaplarına ödemeler yatırılacak.

Emzirme parası yöntemleri

Halk arasında süt parası olarak da yer alan emzirme ödeneği almak için anne ya da eşinin SGK ya da bağkurlu olmasının yanı sıra en az 120 gün boyunca prim ödemelerinin olması yeterli olacak. SGK il müdürlükleri içerisinde 5 yıl başvuru şartları gerekiyor. 1 ocak tarihinden itibaren de 202 lira ile gerçekleşecek. Bağkuırlu olan anneler için süt parası alma hakları yer alıyor. Her doğum için sadece bir kereye mahsus verilen ödemelerdir.

Çoğul gebeliklere 30 gün fark eklenecek

SSK lı olarak doğum yapan anne adayları için analık izni olarak birinci doğum için 2 aylık olarak 15 + 15 şartı ile izinler yer alırken ikinci doğum için 4 ay bundan sonraki olan doğumlar sırasında 6 aylık süre ile maaş alma fırsatları sunulacak. Çoğul gebelikler içerisinde ise 30 ar gün fark eklenmesi söz konusu olacak. Yarım gün çalışma hayatına devam eden anneler için yarısını patron yarısını da devlet İŞKUR aracılığı ile ödemeye devam ediyor. Damga vergileri hariç bir kesinti de söz konusu olmayacak.

Süt parası adına 5 yıllık ödenek

SGK, halk arasında bilinen diğer ismi ile süt parası ismi yani emzirme ödeneği olarak da biliniyor. Bu paralardan yararlanmak isteyen anneleri ya da eşlerinin de SSK ya da bağkur içerisinde yer alması gerekiyor. En az 120 günlük olarak yapılacak olan ödemeler için SGK il müdürlüklerine ya da sosyal güvenlik merkezlerine giderek 5 yıllık süreç içerisinde başvuru yapma durumları bulunuyor. Bu ödemeler 1 ocak itibari ile de 202 TL ye kadar artış gösterdi. Bağkurlu olan anneler adına yapılacak süt paraları ve emzirme ödenekleri de her doğum için bir kereye mahsus olarak yapılacak alternatiflerden bir tanesi oluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.