1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Korona Virüs Aşısında Flaş Gelişme! Kimlerin Aşı Vurduracağı Belli Oldu! Korona Aşısı Nerede Yapılacak?
Korona Virüs Aşısında Flaş Gelişme! Kimlerin Aşı Vurduracağı Belli Oldu! Korona Aşısı Nerede Yapılacak?

Korona Virüs Aşısında Flaş Gelişme! Kimlerin Aşı Vurduracağı Belli Oldu! Korona Aşısı Nerede Yapılacak?

Son günlerde herkes tarafından en çok merak edilen konu Korornavirüs aşısı hakkında detaylar belli oldu. Birkaç gün içerisinde ülkemize gelmesi beklenen aşı hakkında tüm detaylar Sağlık Bakanı Koca’nın yapmış olduğu toplantı aracılığıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

A+A-

Toplantı kapsamında Koca, aşının zorunlu olmayacağı fakat buna karşın özendirilmesi konusunda tüm çalışmaların gerekli olduğu ölçüde yapılacağını ifade etti. Koronavirüs aşısı kimlere yapılmayacak? Aşılanma işlemleri nerede olacak? Gibi sorular ise gündemi belirleyen yeni temel sorular haline dönüştü. Aşılama işlemleri ücretsiz mi olacak?

Koronavirüs Aşısı Ücretli Mi Olacak?

Aşının Türkiye’ye gelmesine günler kala aşı hakkında detaylar milyonlarca insan tarafından son derece merakla takip ediliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklama kapsamında aşı hakkında tüm detaylar açığa kavuştu. Çin’den toplamda 50 milyon doz aşı siparişi verilmişti. Bu siparişlerin gönderimi birere ay arayla 3 turda gerçekleşecek. Aralık ve Ocak ayında 20’şer milyon olmak üzere gönderimi yapılacak olan Çin aşısı, son olarak Şubat ayında gönderilecek 10 milyon doz ile tamamlanmış olacak.

Kamuoyunda en çok merak edilen konuların başında aşı ücretli mi olacak? Sorusu yer alıyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklama kapsamında aşının tamamen ücretsiz olacağının altı çizildi. Aşılama kampanyası kapsamında 2.5 ay içerisinde 25 milyon vatandaşın aşılanması hedefleniyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada belirtildiği üzere Koronavirüs aşısı öncelikli olarak sağlık çalışanlarına uygulanacak. 2 doz halinde uygulanacak olan aşının laboratuvar testlerinden geçerek uygulanacağını altını çizen Bakan Koca, aşı olanların ise e-Nabız uygulaması üzerinden HES koduna sahip olabileceğini belirtti.

Koronavirüs Aşısının Teslim Alınması Ne Zaman Gerçekleşecek?

Bakanlık tarafından yapılan açıklama kapsamında aşının 3-4 gün içerisinde ülkemize gelmesi bekleniyor. Açıklamanın devamında aşının zorunlu olması konusunda herhangi bir yaptırımın olmayacağı da belirtilirken, aşının güvenirliği ve etkisi konusunda vatandaşların ikna edilmesi adına özel uygulamalara başvurulacağı da belirtildi. Koronavirüs aşısı için ülkemizde yapılan test çalışmalarının da bir hafta ya da 10 gün içerisinde tamamen tamamlanacağının belirtildiği açıklamada, sonuçların olumlu olması durumunda vatandaşların aşıya olan ilgisinin de aynı ölçüde yüksek olacağının altı çizildi.

Koronavirüs Aşısı Kimlere Uygulanacak? Kimler Aşıdan Muaf Tutulacak?

Aşının teslim tarihinin yanı sıra kimlerin aşılama uygulamasına dahil edileceği herkes tarafından merak edilen bir diğer önemli mesele. Bakanlık tarafından yapılan açıklama kapsamında kimlere aşının uygulanıp uygulanmayacağı konusuna da açıklık getirildi. Yapılan açıklama kapsamında son 6 ay içerisinde korona virüse yakalananlar, 18 yaş altı bireyler, çocuklar ve hamilelere aşılama uygulaması yapılmayacak. Aşılama işlemlerinde öncelik sağlık çalışanlarına ve 65 yaş üstü vatandaşlara verilecek olmakla birlikte en az bir kronik hastalığı olan kimselere de öncelik tanınması amaçlanıyor.

Bakan Koca tarafından yapılan açıklamada Koronaviüs aşısı için aşılma sürecinin nasıl işleyeceği konusunda detaylı bilgiye de yer verildi. Dört farklı aşamada gerçekleşecek olan aşılama işlemleri için ilk aşamada 65 yaş üstü bireyler, engelleriler, bakım evinde kalanlar, kalabalık yerlerde yaşayanlar ve sağlık çalışanları aşılanacak. İkinci aşamada kritik işlerde çalışanlar ve 50 yaş ve üzeri olmanın yanı sıra bir kronik hastalığı olan kimselere aşılama işlemleri yapılacak. Üçüncü aşamada ise 50 yaş altı ve en az bir kronik hastalığı olan vatandaşlara aşılama işlemleri yapılacak olmakla birlikte dördüncü ve son aşama kapsamında ise ilk üç grubun dışında kalan herkese aşılma işlemleri yapılacak.

Koronavirüs Aşısı Nerede Yapılacak?

Koronavirüs aşısı için yapılacak aşılma işlemlerinin nerede yapılacağı konusu vatandaşlar tarafından en çok merak edilen bir diğer mesele. Bakanlık tarafından yapılan açıklama kapsamında dört farklı süreçte ve öncelikle yapılacak aşılamanın nerede yapılacağına da yer verildi. Açıklama kapsamında aşının hastaneler, aile sağlığı merkezleri ve eczanelerde yapılmasının planlandığının aldı çizildi. Evde bakım hizmeti alan yaşlılar için ise evde aşılama işlemlerinin tamamlanması hedefleniyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada özel hastanelere aşılama işlemleri için özel bir görev yüklenmediği anlaşılıyor olmakla birlikte bazı özel hastanelerin aşılama uygulaması kapsamında ücretsiz hizmet vermek adına başvuruda bulunduğu belirtildi. Bu durumda bu özel hastaneler üzerinden ücretsiz aşılama işlemlerinin tamamlanması da bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.