1. HABERLER

  2. KONUT

  3. Kiralık ev bulamayanlar müjde! Herkes ona yöneldi! Sonunda bu da oldu!
Kiralık ev bulamayanlar müjde! Herkes ona yöneldi! Sonunda bu da oldu!

Kiralık ev bulamayanlar müjde! Herkes ona yöneldi! Sonunda bu da oldu!

Ev kiralarında son 1 yılda yaşanan artışla birlikte vatandaşın beli iyice bükülürken kiralık daire bulmakta zorlanıyor. Kira artışı sonrası vatandaş oda kiralamaya yöneldi. 

A+A-

Ev kiralarında son 1 yılda yaşanan artışla birlikte vatandaşın beli iyice bükülürken kiralık daire bulmakta zorlanıyor. Kira artışı sonrası vatandaş oda kiralamaya yöneldi. 

Emlakçılar son dönemde oda kiralama ilanlarındaki artışı işaret ederek, fiyatların ise düzgüsel kiralarla eşdeğer olduğunu söylemiş oldu. Temmuz, ağustos ve eylül aylarının kiralık ev zamanı bulunduğunu kaydeden emlakçılar, kiraların bir miktar daha yükseleceğini öngörüyor.

Ev kiraları için gelen veriler milyonlarca kiracıyı üzdü. Bu kapsamda geçtiğimiz ay itibariyle mesken kiraları ikiye katlandı. Emlakjet.Com verilerine nazaran Türkiye genelinde ortalama kira rakamı 3 bin 100 TL olurken, İstanbul’da Türkiye ortalamasının iki katının üzerine çıkarak 6 bin 500 TL’yi buldu.

Yükselen kiraların bütçe içerisindeki oranı da terfi etti. Verilere gore TÜİK 2020 yılı ortalama kişi başı yıllık geliri 33 bin 428 TL açıklarken, Türkiye’de yaklaşık aylık kira fiyatı 1300 TL oldu. Bu da kişilerin yıllık gelirinin yüzde 47’sine denk gelirken, daha sonraki yıllarda şahıs başı gelirin asgari ücretteki zam kadar arttığı varsayılarak yapılan hesaplamada vatandaşların gelirinin yüzde 61’ini kira masrafına ayırdığı tahmin ediliyor.

EMLAK PİYASASINDA YÜKSELİŞ DURDURULAMIYOR

Pandemi, döviz, maliyetler derken emlak piyasasında rakamlar durağan tutulamaz hale geldi. Kiralar yüksek sadece ilana koyulan evler anında tutuluyor. Kiralık daire bulamayanlar da çareyi 1+0 dairelerde ya da oda kiralamakta buluyor. Ama onları bile bulmak da çok zor. Emlakçılar eğer bina yeniyse 1+1 dairelerin bile kiralarının 10 bin liradan başladığını dile getirirken, eski binalarda ise düzgüsel 2+1 dairelerin en kötü 6 bin liradan başladığını belirttiler. Ayrıca, ‘mevcut bir yer bulun, yoksa önümüzdeki ay bunu da bulamazsınız’ diye de uyarılarda bulundular.

NORMAL DAİRE BULAMAYANLAR ODA KİRALAMAYA YÖNELDİ

Habertürk TV’de yer alan haberde, talebin 1+0 dairelere kaydığını ifaden eden emlakçılar, onların kiralarının da 2 bin ila 3 bin lira içinde değiştiğini belirtti. İlanlarda oda arkadaşı arayanların sayısının arttığını ifade eden emlakçılar, onların da düzgüsel kira bedeli kadar ücret istek ettiklerini söylemiş oldu.

Temmuz, ağustos ve eylül aylarının kiralık ev zamanı bulunduğunu kaydeden emlakçılar kiraların bir miktar daha yükseleceğini öngörüyor.

KONUT ÜRETİMİ GERİLEDİ

Fiyatları en çok etkileyen mevzu bina inşaat maliyetleri ve bunun getirmiş olduğu arz-talep dengesi. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Nisan 2022 sayısında yer edinen veriler de mesken ihtiyacına yönelik rakamları ortaya koydu.

Türkiye’nin senelik olarak yaklaşık 800 bin yeni konuta ihtiyaç duyduğu raporda yer alırken, sektörde yaşanmış olan daralmaya paralel olarak son dönemde ülke genelinde konut üretiminin gerilediği belirtildi. TÜİK Yapı İzin İstatistiklerine gore 2021 yılında yapı ruhsatı verilen daire sayısı yüzde 27,8 ve yapı kullanım izni verilen daire sayısı da yüzde 4,4 arttı. Yapı ruhsatı alınan daire sayısı 710 bin adetle son 4 yılın en yüksek düzeyine ulaşsa da yeni ruhsatlarda inşaat sürelerinin yaklaşık 2-3 yıl olduğu dile getirilerek önceki yılların arz açığının telafi edilmesinin vakit alacağı değerlendirildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.