1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kiracılar ve Ev Sahipleri Dikkat! Cezalar Kesilmeye Başlandı! 500 TL ve Üzeri...
Kiracılar ve Ev Sahipleri Dikkat! Cezalar Kesilmeye Başlandı! 500 TL ve Üzeri...

Kiracılar ve Ev Sahipleri Dikkat! Cezalar Kesilmeye Başlandı! 500 TL ve Üzeri...

Koronavirüs nedeni ile salgın süreci her ne kadar devam ediyor olsa da Eylül ayından itibaren kiralık ev tutma oranlarında yükselmeler meydana gelmeye devam ediyor.

A+A-

Her sene Eylül ve Ekim aylarında kiralık ev tutma oranlarında artış meydana geliyor. Bu kiralık ev arama, tutma dönemlerinde hem kiracılar hem de ev sahiplerinin dikkat etmeleri gereken bir takım noktalar vardır. Maliye Bakanlığı’nın yakından incelediği hususlardan bir tanesi olan kiralık ev konusunda kurallara uyulmadığı takdirde para cezası uygulamaları yapılıyor.

Üniversitelerin açılış dönemi olan Ağustos ayında hemen her şehirde kiralık ev arama ve tutma oranları artış gösteriyor. 2020 senesinde maruz kalınan olağanüstü durum nedeni ile üniversitelerden bazıları uzaktan eğitim kararı almıştır. Bu karar rağmen piyasa oldukça aktif devam ediyor. Peki, kiralık ev tutacak olan kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?

Kiralık Ev Tutacak Kişiler Hangi Hususlara Dikkat Etmelidir?

Kiracılar ile ev sahiplerinin anlaşmasının ardından en önemli unsurlardan bir tanesi ödemelerin nasıl yapılacağıdır. Kira kontratına ödemelerin nereye ve nasıl, ne şekilde, ne zaman yapılacağına dair tüm detaylar eklenmelidir.

Kira sözleşmesinde belirtilen bu ödemelere dair en önemli kısımlardan bir tanesi de vergi ödemeleridir. Bu kapsamda kişilerin ödemeleri bankaya yapması ve ev sahiplerinin kira gelir vergisi ödemelerini düzenli olarak yapmaları gerekiyor.

Ne Kadar Vergi Ödemesi Yapılmalıdır?

Kira ödemelerinin kişilerin dikkat edecekleri konuların başında ödemelerin nasıl yapılacağı gelmektedir. Ev sahiplerinden bazıları kira gelirlerini daha az göstermek için kiraları elden talep etmektedir. Fakat bu ödeme türü Maliye Bakanlığı tarafından yasaklanmıştır. 500 TL üzerindeki tüm kira ödemelerinde kiraların, banka hesabı üzerinden ödenmesi yasal bir zorunluluktur. Bu kurala uygun davranmayan kişilere ceza kesilecektir.

Maliye Bakanlığı Kime Ceza Keser?

Maliye Bakanlığının yayınladığı kurallara itimat etmeyenler, tespit edilmeleri hâlinde Vergi Usulsüzlük Cezası öderler. Bu cezaların ne kadar olacağı ise kira tutarına göre değerlendirilir. Aylık her bir kira tutarının %5’i kadar Maliye Bakanlığı ceza kesmektedir.

Peki, kiracılar ceza öderler mi? Kiraların elden veriliyor olması durumu yalnızca ev sahibi ile alakalı bir durumdur. Maliyet Bak. Bu şekilde bir ödeme yapıldığını tespit eder ise ceza yalnızca ev sahibine kesilir ve ödemeleri de ev sahibi yapar. Elden ödeme yapılmasını kiracı talep etmiş olsa dahi tüm sorumluluk ev sahibine aittir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum