1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kiracı Olanlar Dikkat! Öyle Bir Kira Yardımı Geldi Ki, Kiralar Yarı Yarıya Düşecek!
Kiracı Olanlar Dikkat! Öyle Bir Kira Yardımı Geldi Ki, Kiralar Yarı Yarıya Düşecek!

Kiracı Olanlar Dikkat! Öyle Bir Kira Yardımı Geldi Ki, Kiralar Yarı Yarıya Düşecek!

Korona virüs süreçlerinde tüm vatandaşlar maddi anlamda zorluk çektiler. Bu süreçlerde alınan tedbir ve kısıtlamalardan dolayı da birçok sektör içerisinde ciddi anlamda sorunlar meydana geldi. Salgından dolayı ciro azalmaları yaşayan birçok iş yerleri de mal sahiplerine ödemek zorunda olduğu kiralarda zorluklar meydana gelince konu mahkemeye taşındı.

A+A-

Bursa Bölge Adliyesi 4. Hukuk dairesi içerisinde korona virüsten dolayı kiralar ile ilgili beklenen emsal karar için de imza atıldı.

Yüzde elli oranda azalma…

Korona virüs süreçlerinde genel anlamda Türk Borçlar kanunu 138. maddede yerini alan ve olağan üstü olarak meydana gelen durumlar karşısına dikkatleri çeken mahkemede, kira ödeme konusunda zorluk çeken işletme sahibi için kira bedelleri yüzde elli oranı ile düşürüldü.

İndirimlerin habercisi olacak.

Mahkeme tarafından verilen karar ile beraber pandemi döneminde işlerin çok fazla bozulmasından dolayı kiralarda indirim taleplerinde bulunan kiracıların belki de birkaç yıl boyunca bu şekilde devam edecek şekilde kira bedellerinin yarı oranları ile indirimli ödemelerini talep edildi. Bu şekilde geçici bir tedbir alınması ile sözleşme hukuku uzmanı Umut Yeniocak; ‘’ Mahkeme tarafından korona virüs süreçlerinin gelmesi ile olağan üstü bir durum meydana geldiğini ve bu süreçlerde birçok iş yerinin olumsuz etkilenmesinden dolayı iş yeri kiracılarının kira bedelleri üzerinde indirim talep edilmesinin anlaşılır bir gerekçe olduğunu dile getirdi. Kiracıların dava süreçleri içerisinde kirasını yarı oranları ile indirimli yapılmasına izin verildi. Mahkeme tarafından alınan bu karar ile beraber kiracıların açmış olduğu davaların da güçlü hukuki anlamda dayanaklarının yer alması dikkatleri çekti. Bir yandan da davanın sonunda büyük oran ile korona virüs süreçleri boyunca kira bedelleri içerisinde indirim kararlarının verilecek olduğunun habercisi olabileceğidir. ‘’ sözlerini dile getirdi.

İş yeri sahiplerine bildirilmesi gerekir.

Korona virüs süreçlerinde ciddi anlamda mağdur olan vatandaşlar bir yandan da iş yeri kiracılarının kira bedellerinde indirim talebi edilmesi karşısında dava açılabilecek olduğunu ekledi. Bu aşama sırasında dava açılacak ya da açılmama konusunda kararsız olanlar ve kiralarını bir şekilde zorlanarak ödemek için devam eden kiracılar için noter karşılığı ile bir bildirim göndermelerinin ardından kira bedellerinin tamamını ödeme konusunda bir hayli zorluk çektiklerini aktarmalarını dile getirdi. Bir yandan da indirim talep edildiği ilk olarak iş yeri sahiplerine bildirme konusunda daha faydalı olabileceğini aktardı.

3 farklı talep…

Pandemi süreçlerinden dolayı olağan üstü bir şekilde meydana gelen durumlardan kaynaklı olarak yer alan kiracıların kiraları ödeyememesi kira indirimlerinde sınırlı olmayacağının altını çizdi. Bu süreçlerde kiraların ertelenmesi – taksitlendirilmesi – iş yeri kapandığı anlarda kapalı olduğu süreçlerde hiç kira ödememe gibi farklı taleplerin öne sürülmesinin mümkün olabileceğini aktardı.

Emsal olarak kullanım söz konusu…

Mağdur olan kiracıların bu süreçlerde dava açabildikleri durumlarda belki de birkaç yıl kadar bir süre devam edecek dava süreçleri ile beraber kiralarda indirim olarak ödenmesi gibi farklı tedbir talebinde olacaklarını aktardı. Bursa’da verilen bu karar ile beraber emsal bir karar olarak kullanılabilecek olduğunu aktardı.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.