1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? Kıdem Tazminatı Almak İçin Şartlar 2020
Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? Kıdem Tazminatı Almak İçin Şartlar 2020

Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? Kıdem Tazminatı Almak İçin Şartlar 2020

Kıdem tazminatında son durum ne oldu? 2020 kıdem tazminatından kimler yararlanabilecek? Gerekli şartlar nelerdir? Merak edilen tüm konuları sizler için araştırdık ve derledik. İşte merak edilen tüm detaylar...

A+A-

Kıdem tazminatı almak için önemli olan durum şartların yerine getirilmiş olmasıdır. Her işten çıkmış kişiye kıdem tazminatı verilmiyor. Bu durum için birçok şartın yerine getirilmesi gerekiyor. Bu durum için işten ayrılma nedenlerinizde sizi çıkartmaları gibi bir durum olmayabilir. İşten kendi rızanızla istifa etmeniz halinde de kıdem tazminatı alabilme imkanınız doğuyor. Kıdem tazminatı için birkaç şarttan biri de istifa etmemektir fakat bu durumun istisna edildiği formlar da mevcut. Milyonlarca örnek teşkil edecek bir durum olarak istifa ederek kıdem tazminatı almak bu şartlarda mümkün.

Onlarca insanı ilgilendiren bir konu olarak kıdem tazminatı için verilen karar Yargıtay ‘dan geldi. Bu karar birçok işçiyi sevindirdi. SGK priminin kendi maaşı üzerinden yatırılmayan birinin istifası üzerine örnek teşkil edilecek bir durum söz konusu oldu. Kıdem tazminatı için değil, SGK primlerini daha az bir maaş göstererek yatırıldığı için alacaklarını isteyen işçiye mahkemeden sevindirici bir haber geldi. Alacakları için mahkemeye başvuran işçi, süreç sonunda hak ettiği kararı elde etti.

Davalı olan işveren bu durumun planlanarak ve bilerek işe girildiğini kaydetti. Bu durumda davacının bilgisi üzerine gerçekleşmiş bir olay olarak gözükse de, SGK’ ya daha düşük maaş göstererek prim yatırma işlemi göz ardı edilmedi. İşçi mahkemesinin kararına göre işverenin bu haksız durum karşısında kıdem tazminatının verilmesini hükmetti.  Emsal niteliğindeki bu karar diğer işçi mahkemelerine örnek teşkil etti. O halde kıdem tazminatını almak için hangi şartlara uyulması gerekir? İşte haberimizin devamı.

  • İşveren sizi yaptığınız işten hiçbir neden göstermeden çıkartıyorsa,
  • Askerlik durumun gelmesiyle beraber erkeklerin işten ayrılma durumu söz konusu olduysa,
  • Artık yaş ve primini doldurmuş olan erkek veya kadınların emeklilik halinin söz konusu olması,
    Emeklilik için primi dolan kişilerin emeklilik yaşının gelmemesi halinde de söz konusu kıdem tazminatı verilir,
  • Bir iş yerinde veya birden fazla iş yerinde on beş yıl kadar SGK primini doldurmuş olan ve çalışmış olan kişiler işten ayrılmak istediklerinde kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.

Kıdem tazminatı bilindiği gibi insanların verdiği hizmet ve emeğe karşılık gelen bir ücrettir. Bu ücret çeşitli yollarla çalışılan yıl kadar artar. Bu kıdem tazminatı durumunun gerçekleşmemesi halinde yasal yollara başvurulabilir. Hiçbir sebep yokken ve hayali kriz gibi etkinlikler yüzünden eğer işçi işten çıkartılmaya zorlanıyorsa kıdem tazminatı durumu ortaya çıkar. Kıdem tazminatını almaya hak kazanan işçi, eğer kendi rızasıyla işçi sözleşmesini feshetmezse çalıştığı yıla oranla SGK primi üzerinden bir kıdem tazminatı elde etmiş olur. İşveren işçinin hizmet ettiği yerde bir yılını doldurmadan işten çıkartırsa, işçi kıdem tazminatını alamaz. İşi kendi isteği doğrultusundaki sebeplerle yahut işverenin haklı olduğu durumlar gibi nedenlerden dolayı işçi sözleşmesi tek taraflı feshedilirse de kıdem tazminatı alma durumu ortadan kalkar.

İşyerinizde en az bir yıl çalıştınız ve bir yılınızı doldurup, primlerinizin yattığına emin olduysanız, kıdem tazminatı alabilirsiniz. Bu duruma tatiller veya süreklilik getirmeyen primler eklenmeyerek bir kıdem tazminatı hesaplanır. Kıdem tazminatını hesaplarken her ay otuz günden hesaplanan brüt bir ücret kayda geçer. Kıdem tazminatını hesaplarken:

  • Bir işte ne kadar yıl çalıştıysanız,
  • Aylık maaşınız ne ise iki durumu çarptığınızda kıdem tazminatı miktarı ortaya çıkmış olur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum