1. HABERLER

  2. DEVLET YARDIMLARI

  3. İşsiz Vatandaşları Yakından İlgilendiriyor! İşsiz Kalanlar İçin 8 Ayrı Maddi Destek Verilecek!
İşsiz Vatandaşları Yakından İlgilendiriyor! İşsiz Kalanlar İçin 8 Ayrı Maddi Destek Verilecek!

İşsiz Vatandaşları Yakından İlgilendiriyor! İşsiz Kalanlar İçin 8 Ayrı Maddi Destek Verilecek!

İşsiz kalan vatandaşların yeni iş sahibi olmaları açısından önemli devlet destekleri yürürlüğe girdi. Milyonlarca işsiz vatandaşlar için belirli şartlarla 300 güne kadar maaş alırken, bir taraftan da hem meslek öğrenip hem de harçlık alabiliyor.

A+A-

Sabah Gazetesinde yer alan habere göre; İşsiz kalan vatandaşların yeni iş sahibi olmaları açısından önemli devlet destekleri yürürlüğe girdi. Milyonlarca işsiz vatandaşlar için belirli şartlarla 300 güne kadar maaş alırken, bir taraftan da hem meslek öğrenip hem de harçlık alabiliyor. Ev hanımları içinde güzel fırsatlar sunuluyor… İşte işsiz kalanlar için hem meslek hem günlük harçlık fırsatı sunan o destekler...

1) 600 GÜN PRİMİ OLANA 10 AY MAAŞ İMKANI

Son 3 yıl içerisinde en az 20 ay sigorta primi olan ve son 120 günde de iş akdi devam ederken işten çıkartılanlara işsizlik maaşı ödeniyor. Maaş, çalışma sürelerine göre 6 aydan 10 aya kadar süreyle verilmekte. Sadece damga vergisi kesiliyor. Bu seneki asgari ücrete göre, işsizlerin eline bin 420 ile 2 000 840 lira arasında para geçiyor.

2) İŞKUR'A KAYIT YAPTIRANA İŞBAŞI EĞİTİMİ:

İŞKUR'a kayıt yaptıran işsizler işbaşı eğitim programlarına da katılabiliyor. İşbaşı eğitim programları haftada 45 saat, ayda 26 gün olarak uygulanıyor. İş arayan statüsündeki yurttaşlara günlük 108,68, öğrencilere 81,51, işsizlik ödeneği alanlara 54,34 lira ödeme yapılıyor. Eğer program geleceğin meslek dalları alanındaysa günlük ödeme 115 liraya çıkıyor.

3) İŞSİZ VATANDAŞLARA MESLEK EĞİTİM KURSU:

İŞKUR'a kayıtlı işsizler, açılan kurslara katılıp yeni bir meslek ediniyor. Kurslar, günlük en az 5, en fazla 8 saat ve haftada 6 günü geçmemek üzere en az 30, en fazla 40 saat olabiliyor. Kursların süresi 160 günü geçemiyor. Katılımcılara günlük 35-70 lira arasında ödeme yapılıyor.

4) 0-15 YAŞ ARASI ÇOCUĞU OLANLARA 110 TL ÖDEME

İşte Anne Projesi kapsamında 0-15 yaş arasında çocuğu olan, İş Kulübü faaliyetlerinden faydalanan ve akabinde işbaşı eğitim programlarına veya istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlara günlük 110 lira zaruri gider ödemesi yapılıyor.

5) MESLELİ KURSLARA KATILAN ANNELERE 400 TL DESTEK

İmalat sektöründeki meslek dallarında düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına ya da sanayi sektöründeki meslek eğitim kurslarına katılan bayanların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 lira bakım desteği ödemesi yapılıyor.

6) İŞKUR'DAN DANIŞMANLIK HİZMETİ

İŞKUR işsizlere danışmanlık hizmeti de veriyor. İş ve meslek danışmanları işsizlerin istihdamı için destek sağlıyor. Bunun için ilave bir ücret de alınmıyor.

7) SAĞLIK SİGORTA PRİMLERİ DEVLET TARAFINDAN ÖDENİYOR:

İşsizlik ödeneği alan veya işbaşı eğitim programları ya da meslek eğitim kurslarına katılan işsizlerin iş kazası ve meslek hastalığı sigortasıyla Genel Sağlık Sigortası prim giderleri karşılanıyor. Böylece bu süre içinde işsizin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları sağlık hizmetlerinden diğer sigortalılar gibi bedava dağıttığı yararlanabiliyor.

8) 12 AY ÇALIŞANA ÜÇ AYLIK PRİM DESTEĞİ DEVLETTEN:

İşsizlik ödeneği alırken 90 gün içerisinde işe girip bu işyerlerinde en az 12 ay süreyle kesintisiz çalışırsa, işsizlik ödeneğinden yararlandıkları süreye ait sosyal güvenlik sigorta primlerinin işçi ve işveren payı işsizlik fonundan karşılanıyor. 2021 yılı rakamlarıyla aylık bin 163 lira tutarındaki prim fondan karşılanacak. 3 ay işsizlik ödeneği alan işçi için fondan 3 000 488 lira prim ödemesi yapılacak. Bu süreler işçinin emekliliğe esas prim günlerine ilave edilecek.

İŞSİZLİK MAAŞI

  • Maaş Ele geçen (*)

  • En düşük 1.431 1.420,13

  • En yüksek 2.862 2.840,27

  • * Damga vergisi kesilerek hesaplanmıştır.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI

  • Alan Günlük ödeme
  • Genel tutar 108,68 LİRA
  • Öğrenciler 81,51 LİRA
  • İşsizlik ödeneği alanlar 54,34 LİRA
  • Geleceğin meslek dalları 115 LİRA

MESLEK EĞİTİM KURSLARI

  • Kurs alanı Günlük ödeme

  • İş garantisiz 35 LİRA
  • Geleneksel meslek dalları 45 LİRA
  • Sanayi sektörü iş garantili 70 LİRA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.