1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. IP TV Nedir, Hangi IP TV'ler Yasa Dışı?
IP TV Nedir, Hangi IP TV'ler Yasa Dışı?

IP TV Nedir, Hangi IP TV'ler Yasa Dışı?

İnternet üzerinden yayın yapan tv formatları ile anten ya da kablo aracılığında yayınlarına devam eden programların, yüksek meblağlarda dolaşıyor olması tüketicileri farklı alternatif arayışına yönlendiriyor.

A+A-

IP TV ise hızlı bir şekilde büyüyor ve herhangi bir antene ihtiyaç kalmadan, geniş bant internet altyapısı sayesinde kullanıcılara dijital yayın seçeneği sunuyor. IP TV açılımı ise Internet Protocol Television’dur.

IP TV sunmuş olduğu geniş kanal yelpazesi ve internet altyapısı haricinde herhangi bir altyapıya ihtiyaç duymamaktadır. Kolay bir kullanıma sahip olan IP TV, her geçen gün daha da popüleritesini artırmaktadır.

IP TV Nasıl Çalışır?

IP TV’nin çalışma mantığı yayıncı ve izleyici tarafı olarak iki ayrı aşamada değerlendirilebilir. Yayıncılar, aktarılacak televizyon yayınını seçer ve bunları internet üzerinden paket olarak iletebilmek için dijital formlara dönüştürür.

Yayını sadece abonelerin izleyebilmesi için şifreleme işlemleri tamamlanarak, yayın izleyiciye aktarılmaya hazır hale gelir.

İzleyiciler ise, bir alıcı yahut bir bilgisayar yardımı ile yayıncı tarafına bağlanır ve kullanıcının bilgileri doğrulandıktan sonra yayın, izleyici tarafına akmaya başlar, bir süre ara belleğe alınan TV yayını, izleyicinin ekranında gerçeğe göre 2 saniye kadar gecikme ile görüntülenir.

Yasa Dışı Olan IP TV Hangileridir?

IP TV kullanmak suç olmamak ile birlikte, bunu kullanarak illegal yayın yapmak suç teşkil etmektedir. Bunun sebebi ise yayının lisansını elinde bulundurmayan orijinal yayıncının illegal yayından gelir elde etmiyor olmasıdır. IP TV kullanımında suç teşkil eden durumlar, izleyici ve yayıncılar açısından farklılıklar gözetiyor.

Yayıncı açısından yasadışı IP TV; illegal yayın yapan yayıncılar, yayınlardan faydalandıkları için karşılıksız yararlanma suçunu işlerler ve bunun cezası 6 ay ile 2 arasındadır. Aynı zamanda Ticaret Bakanlığı’nın incelemesi neticesinde Reklam Kurulu’nun aldığı kararlar gereği bu yayıncılar, para cezalarına çarptırılmaktadır.

İzleyiciler açısından yasadışı IP TV; İllegal bir şekilde IP TV yayını izleyen izleyicilerin yapmış olduğu eylemde tıpkı yasadışı yayıncı gibi karşılıksız yararlanma suçunu doğurur ve ya hapis ya da para cezasına çarptırılır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.