1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. İntibak zammında son dakika: Emekliler aylardır bu haberi bekliyordu… 355 TL ek zam geliyor mu?
İntibak zammında son dakika: Emekliler aylardır bu haberi bekliyordu… 355 TL ek zam geliyor mu?

İntibak zammında son dakika: Emekliler aylardır bu haberi bekliyordu… 355 TL ek zam geliyor mu?

Milyonlarca emekli vatandaşın uzun zamandır beklendikleri intibak zammı ile ilgili son dakika gelişmeleri hız kesmeden gelmeye devam ediyor. TÜİK tarafından aralık ayına ait enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından emekli maaşları netlik kazandı.

A+A-

Bunun ardından vatandaşlar şimdi de intibak zammı ile ilgili son durum ne olacak diye araştırmalarına başladı. Peki, 355 TL ek zam gelecek mi? 2000 yılından sonra emeklilik hakkı kazanan SSK ve Bağkur emeklisi vatandaşlar için intibak zammı gelecek mi, ne zaman? İşte, intibak zammı hakkında merak edilen tüm detaylar…

Emekli intibak zammı son dakika…

SSK ile emekli olan vatandaşların uzun zamandır talepleri Anayasa Mahkemesi Meclisine gönderilmişti. Eğer beklenen talep sonunda hayata geçerse 2000 yılından önce emekli olmak için hak kazanan vatandaşlar gibi 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşların maaşlarına da zamlar yansıtılacak. Eğer beklenen düzenleme gelirse de bundan tam 5 milyonun üzerinde emekli vatandaş yararlanacak. Memur emeklileri için gelen intibak talebi memur konfederasyonları kapsamında gündemde yerini alması sağlanırken, bu sorunun bir an önce çözülmesine dair talepler iletiliyor.

İntibak düzenlemesi için yapılan talepler, toplu sözleşme kapsamında gelen görüşmelerin ardından memur – sen aracılığı ile gündemde yerini aldı. 2000 yılı ve daha sonrasında emekli olmak için hak kazanan vatandaşlar intibak zamlarının kendileri için ne zaman gelecek olduğuna dair tarihleri merak ediyor. Fakat şu an intibak düzenlemesi için hala resmi bir açıklama gelmedi.

KPDK toplantısı sırasında ele alınarak bir an önce karara alınması beklenen talebin hayata geçmesi durumunda, aynı unvanlı olarak kadro ya da görevinden emekli olan vatandaşların kurumlar arası kaynaklı olarak maaşlarında meydana gelen farkların kapatılması ek ödemeler ile saplanacak. Düşük maaş sahipleri için arada bu meydana gelen farklar ödenecek.

SSK ve bağkur ile emekli olan vatandaşların talepleri bu noktada hayata geçmeyi başarırsa milyonlarca emekli vatandaşların maaşlarında yukarı yönlü bir değişim gözlenecek. 2000 yılında ve daha sonrasında emekli olmak için hak kazanan vatandaşlara gelecek intibak yasası ile beraber maaşlarında en az 50 en fazla 355 TL ek ödeme farkı gözetilecek. 2000 ve sonrasında emekli olanların maaşlarının hesaplamaları yeniden gerçekleşecek. TÜED eğer çıkacak bir intibak düzenlemesi olursa bundan ortalama olarak 5 milyonun üzerinde vatandaşın yararlanmasının söz konusu olacağını aktardı.

İntibak yasası…

Geçtiğimiz süreçlerde 2000 yılından daha önce emekli olmak için hak kazanan vatandaşların her ne kadar primleri daha önce olsa bile maaşları karma sistem ile hesaplandı. Bu durum maaşlar arasında farkları beraberinde getirdi. Bu tarz vatandaşlar da kendi aralarında iki farklı gruba ayrılıyor. Birinci grup 2008 yılından daha önce emekli olanlar olurken ikinci kısmı da 2008 yılından daha sonra emekli olanlar olarak biliniyor.

Maaşlarda meydana gelen bu farkların ortadan bir an önce kaldırılabilmesi için bir an önce aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığından açıklama gelmesi bekleniyor. Her ne kadar emekli vatandaşlar için gelen son açıklamalar sırasında bu konu ile ilgili çalışmalar olsa bile daha net bir şey açıklanmadı. Emekli vatandaşlara özel olarak yapılacak bu düzenleme ile beraber SSK, bağkur ve emekli sandığı ile emekli olan vatandaşların SGK ile tek bir çatı altında olması sağlanacak.

İntibak yasası ne zaman gelecek?

İntibak yasası ile ilgili araştırmalar hız kesmeden devam ederken hala resmi bir açıklama gelmedi. Eğer istenen talepler hayata geçerse bu süreçlerde;

  1. Taban aylıkların asgari ücret ile eşitlenmesi durumlarında her ay ek ödemeler ile beraber maaşlar 2 bin 732 TL olacak.
  2. Sağlık ödemelerin kalkması söz konusu olursa maaşlarda en ufak bir kesinti olmayacak.
  3. Ek ödemelerde beklenen oran değişir ve yüzde 4 ila 5 arasında değil de 8 ila 10 arasında olursa 255 ile 382 TL ye varan artışlar sırası ile gözlenebilecek.
  4. 2000 yılından sonra emeklilik hakkı kazananlara 355 TL ye varan artış gelecek.

En düşük emekli maaşları ne kadar oldu?

SSK ve bağkur emekli vatandaşlar için gelen yüzde 8,36 zam oranının ardından memur emeklileri için de yüzde 7,36 oranında zam geldi. Bu süreçlerde en düşük esnaf emekli maaşı 2 bin 44 TL ye kadar artarken 2000 yılından daha önce emekli olan SSK vatandaşı 2 bin 419 TL en düşük memur emekli maaşları da 3 bin 21 TL oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.