1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. İntibak yasası son dakika: Yıllardır beklenen karar bugün alındı: Milyonlarca emekli vatandaş için intibak zammı müjdesi geldi!
İntibak yasası son dakika: Yıllardır beklenen karar bugün alındı: Milyonlarca emekli vatandaş için intibak zammı müjdesi geldi!

İntibak yasası son dakika: Yıllardır beklenen karar bugün alındı: Milyonlarca emekli vatandaş için intibak zammı müjdesi geldi!

Milyonlarca emekli vatandaş tarafından uzun zamandır beklenen konulardan bir tanesi de intibak zammı oluyor. İntibak zammı ile alakalı olarak son dakika gelişmeleri hız kesmeden gelmeye devam ediyor.

A+A-

2000 yılından daha sonra emekli olmak için hak kazanan vatandaşlar için intibak zammı gelecek mi yoksa bekleme devam edecek mi araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. Emekli vatandaşlar ocak ayında zamlı maaş almak için hazırlanırken bir yandan kendileri için gelecek olan intibak zammı üzerine kilitlendiler. Peki, gerçekten de intibak zammı geldi mi? İntibak zammı ile beraber SSK ve Bağkur emeklileri için ne kadar maaş ödenecek, intibak düzenlemesi ne zaman uygulamaya geçecek? İşte intibak zammı hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik…

Geçtiğimiz yıl içerisinde 2000 yılından daha önce emekli olmaya hak kazanan vatandaşlar için gelen intibak düzenlemelerinin 2000 yılından sonra emekli olmaya hak kazananlar için de gelecek mi diye araştırmaları devam ediyor. Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı konu ile ilgili çalışmalarına devam ederken, intibak zammı ile ilgili maaşlara ne kadar zam yansıtılacak olduğu merakla bekleniyor.

İntibak zammında son durum ne oldu?

2000 yılı ve daha sorasında emekli olmak için hak kazanan vatandaşlar için uzun süredir beklenen intibak düzenlemesi hakkında maalesef ki net bir açıklama hala gelmedi. Bu durum karşısında memur emeklileri için memur – sen görüşmeler sırasında konuyu yeniden gündeme getirdi. KPDK toplantılarının yapıldığı süreçlerde konunun bir an önce ele alınması ve karara bağlanması talep ediliyor. Eğer beklenen düzenleme hayata geçerse de aynı unvan ile aynı kadro ya da görev ile emekli olan vatandaşların maaşları arasında farklar ek ödeme yöntemi ile ortadan kaldırılacak. Düşük maaş alan vatandaşlar bir nebze de olsa ek ödemeler ile aradaki farkların kapatılmasından dolayı rahat bir nefes alacak.

Eğer beklenen talep hayata geçmeyi başarırsa SSK ve Bağkur emeklileri kapsamında maaşlara 50 ile 355 TL arasında ek ödeme eklenecek. 2000 yılı ve daha sonrasında emekli olan vatandaşların maaş hesaplamaları yeniden gündemde olarak hesaplanacak. TÜED kapsamında gelen intibak düzenlemesi ile beraber yaklaşık olarak 5 milyonu üzerinde emekli yararlanmak için hak kazanacak.

İntibak düzenlemesi

2000 yılından daha önce sigorta prim ödemelerine başlayarak 2000 yılından daha sonra emekli olmak için hak kazanan vatandaşların maaş ödemeleri karma sistem ile hesaplanıyor. 2000 yılından daha sonra emekli olan vatandaşlar kendi aralarında da 2008 yılından daha önce ve daha sonra olmak üzere iki farklı grup içerisinde inceleniyor.

Maaşlar arasında tüm farkların ortadan kalkması için aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı konu ile ilgili çalışmalarının yer aldığını açıkladı. Eğer istenen çalışma hayata geçmeyi başarırsa da SSK ve Bağkur emekli maaşlarında düzenlemeler meydana gelecek. Böylece maaşlar üzerinde meydana gelen farklar da ek ödeme yöntemleri ile ortadan kaldırılacak. SSK, Bağkur ve emekli sandığı ile emekli olan vatandaşlar SGK çatısı altında bir arada toplanacaklar.

İntibak ne zaman gelecek?

Ortalama olarak 5 milyon emekliyi çok yakından ilgilendiren intibak yasası için şu an çalışmalar hız kesmeden devam ederken 2020 yılı sonlanmadan çalışmaların sonlanması hedefler arasında. Fakat konu ile ilgili en ufak resmi bir açıklama da gelmedi.

Talepler beraberinde neleri getirecek?

  1. Taban aylık ödemelerinin eşitlenmesi durumunda verilecek ek ödemeler ile beraber en düşük aylıklar 2324 TL değerine kadar çıkacak.
  2. Sağlık ek ödemelerinin kaldırılması ile beraber maaşlardan en ufak bir kesinti olmayacak.
  3. Ek ödemeler üzerindeki oranların değişmesi ile beraber yüzde 4 ila 5 değil de 8 ila 10 gelebilecek. Yüzde sekiz oranları gelirse SSK ve bağkur emeklileri için ek ödemeler 255 TL olurken, yüzde on bandında zam gelirse 382 TL ek ödeme verilecek.
  4. 2000 yılından daha sonra emekli olmak için hak kazanan vatandaşlara 50 ila 355 TL arasında zam gelecek.

Yıl içerisinde taban aylıkların en az 1500 TL olmasının sağlanmasının ardından; yıl içerisinde ocak ve temmuz aylarında iki kere maaş zamları, ramazan ve kurban bayramında iki kere bayram ikramiyesi ödemesi, taahhüt vererek emekli promosyon ödemeleri verildi. Adeta 2020 yılında emekli vatandaşlar için ek ödeme ve zam yılı oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.