1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. İndirimli emeklilik yasası geliyor! Yeni torba yasa, milyonlarca vatandaşı etkileyecek…
İndirimli emeklilik yasası geliyor! Yeni torba yasa, milyonlarca vatandaşı etkileyecek…

İndirimli emeklilik yasası geliyor! Yeni torba yasa, milyonlarca vatandaşı etkileyecek…

Milyonlarca vatandaşı çok yakından ilgilendiren ve getirdikleri ile dikkatleri çeken torba yasası yürürlüğe girmeye devam ediyor. Yasa ile beraber Bağkur borçlarını sildirme imkanı olanlar için eski günleri satın almak için indirim fırsatları gelmeye devam ediyor.

A+A-

Gününü dolduran vatandaşlar bu kapsamda erkenden emekli olabilecekler. Gelen son dakika haberlerine göre torba yasası kapsamında Bağkurlu olan vatandaşlar için emeklilik fırsatlarının detayları açıklandı.

Resmi gazetede geçtiğimiz günlerde yayına alınan bilgi kapsamında 7256 sayılı kanun ile beraber vatandaşlar devlete olan borçlar için yapılandırma adımlarına kadar gidiyor. Yasa bir yandan da iş verenler ile çalışanlar arasında meydana gelen hakların düzenlendiği istihdam paketlerini de kapsamaya devam ediyor. İş verenler için devlet tarafından önemli teşvik adımları geldi. Özellik ile de ilave istihdam ile beraber işçilerin primleri kapsamında devlet üstlenmeyi tercih etti. Bu kapsamda yeni işçi alımı yapan iş verenler prim ödeme yüklerinden kurtulacaklar.

Yasa kapsamında bulunan prim ve vergi borçları yapılandırmasını da dahil eden düzenleme ile beraber milyonlarca vatandaşlar borçlarını normale göre daha düşük enflasyon farkları ile ödeyecekler. Hatta borçlarını peşin ödemeyi tercih edenler de bu farkın yüzde doksanlarından kurtulacaklar. Taksitlendirme adımları ile ödeme yöntemlerini tercih edenler için düşük oranlar ile kat sayı eklemeleri yapılacak. 18 eşit taksit ödemeleri ile beraber iki ayda bir olmak üzere toplam 36 ay boyunca vadelendirme seçenekleri sunulacak.

Torba yasasında son durum…

Gelen düzenleme ile beraber en çok da bağkur borcu olan vatandaşlar için önemli değişiklikler yapılmaya devam ediyor. Düzenleme süreçlerinde bağkurlu vatandaşların prim yapılandırma, dondurma, prim canlandırma olarak da bilinen ihya kolaylıkları geliyor. Yapılandırma adımlarını tercih edenler borçlarından rahat bir şekilde kurtulabilecekler. Bir yandan da 5 puanlık indirim seçeneklerinden yararlanabilecekler.

Borçtan kurtulma imkanı geliyor…

Bağkur prim borçları için 31 Aralık tarihine kadar başvuru yapan vatandaşlar yapılandırma haklarının sahibi olacaklar. İsteyen vatandaşlar peşin ödeme haklarının sahibi olabilecekleri gibi isteyenler ikişer ayda bir ödeme ile on sekiz taksit haklarına kavuşabilecek. Borçlarda gecikme ceza ya da faizleri silinecek. Bunun yerine daha uygun Yİ – ÜFE üzerinden hesaplamalar tercih edilecek. Eğer ilk taksit ödemeleri için 1 Mart tarihine kadar peşin ödeme adımları tercih edilirse Yİ – ÜFE kapsamında tutarların yüzde doksanlık kısmı ödenmeyecek. Hesaplamaları yapılan tutarların tamamının ilk iki taksit ödeme süresi içerisinde ödenmeleri yapılırsa Yİ – ÜFE tutarı ile beraber yüzde 50 indirimler meydana gelecek. Taksit ödeme adımları tercih edilirse borçlarda belirlenen kat sayılara göre arttırma adımları uygulanacak.

Sildirmek mümkün…

Bağkur kapsamında emekli olan vatandaşlar 31 Ekim tarihine kadar prim borçlarını düzenleme kapsamında yürürlüğe girmesi ile beraber iki ay sonraya  kadar ödeme yapılmadıysa ya da yapılandırılma adımlarına gidilerek borçlandırma yapılmayanları prim borçları silinecek. Borçlara ilişkin olan hizmet sürelerinde dondurulma işlemleri uygulanacak. Meydana gelen süreçler emeklilik hakları için geçerli olmayacak. Dondurulmuş olan sigortalı süreçlerin geneli daha sonra istenme durumlarına göre ihya sistemine uyarlanacak. Tekrar satın alınmak istendiği zaman emeklilik haklarına dahil edilecek. Bu süreçlerde ilerleyen dönemlerde yapılacak ihyalar o dönemdeki asgari ücret ödemeleri üzerinden hesaplanması yapılacak. Tabi ki sürenin sadece belirli bir kısmı değil tamamının alınması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.