1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Hükümetten Büyük Müjde! Bu Şartları Taşıyan Herkese 5 Bin 49 TL Nakit Desteği Verilecek!
Hükümetten Büyük Müjde! Bu Şartları Taşıyan Herkese 5 Bin 49 TL Nakit Desteği Verilecek!

Hükümetten Büyük Müjde! Bu Şartları Taşıyan Herkese 5 Bin 49 TL Nakit Desteği Verilecek!

Peki çocuk sahibi bir anne hangi haklardan faydalanablir? senelik izin, doğum izni, süt izni, emzirme izni ve doğum öncesi ya da sonrası annenin hakları nelerdir?

A+A-

Çalışan Bayan, çocuk 1 yaşına gelene kadar günde 1,5 saat süt izni alma hakkına sahiptir. İşveren iznini kullanmasına izin vermiyorsa %50 zam ödeyecek. Asgari ücretli anne on ay boyunca 5 bin 49 lira alacak.

Diğer yandan süt iznine izin vermeyen iş sahibinin bu süreler için çalışana %50 zam ödemesi gerekiyor. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, "annenin süt iznini kullanmasına izin verilmesi durumunda kullanılmayan zamanın tespit edilmesi ve yüzde 50 daha çok ücret üzerinden hesaplama yapılmasına karar verdi.

Asgari ücretli bir çalışanın çalışma saati (YÜT hariç net asgari ücret üzerinden) 9,35 liraya tekabül etmektedir. Kullanılmayan izinlerin saatlik ücreti %50 artışla 14,03 liraya yükseldi. Kullanılmayan izin karşılığında bu çalışan ayda 504,9 lira, 10 ayda 5 bin 49 lira ödenmesi gerekiyor.

Süt İzni kullanamayanlar İçin Zamlı Ödeme Süt izni doğum izninden sonra başlar. Haftada 6 gün çalışan bayan işçi ayda 36 saat süt iznine sahip. İş sahibi süt iznini kullanmazsa 2 bin 809 lira idarî para cezası yaptırımı uygulanır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum