1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Hükümet müjdeyi verdi! İhtiyaç sahiplerine 804 Lira ödeme
Hükümet müjdeyi verdi! İhtiyaç sahiplerine 804 Lira ödeme

Hükümet müjdeyi verdi! İhtiyaç sahiplerine 804 Lira ödeme

Bireyler hiç çalışmıyorsa ve 18 yaşından küçükse 3 aylık engelli maaşı ile 804 lira ödeme alabilmektedirler. Bu maaşı alabilmek için bireylerin belirli şartları sağlamaları gerekir. Öncelikli olarak sağlık kuruluşu tarafından onaylanmış raporlarının olması gerekmektedir. Bu gelişmeler ardından birçok vatandaş engelli maaşı hakkında diğer detayları merak etmektedir.

A+A-

Bireyler hiç çalışmıyorsa ve 18 yaşından küçükse 3 aylık engelli maaşı ile 804 lira ödeme alabilmektedirler. Bu maaşı alabilmek için bireylerin belirli şartları sağlamaları gerekir. Öncelikli olarak sağlık kuruluşu tarafından onaylanmış raporlarının olması gerekmektedir. Bir diğer şart ise engelli bireylerin ve ailelilerinin gelir durumudur.

Eğer bireyler 18 yaşından küçüklerse ailelerinin gelir durumları incelenmektedir. Eğer engelli bireyler 18 yaşından büyüklerse kendi gelir durumları, ihtiyaçları, faturaları, kiraları ve ödedikleri ücretler maaşlarından düşerek bireylerin ellerinde kalan miktara göre hesaplanmaktadır. Bu gelişmeler ardından birçok vatandaş engelli maaşı hakkında diğer detayları merak etmektedir. 

Engelli Maaşı Sorgulaması

3 aylık engelli maaşı sorgulaması e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. Aynı zamanda eskiden Sosyal Sigortalılar Kurumu sayfasından yapılırken artık telefon hizmetleriyle de yapılmaktadır. Engelli bireylerin bu üç aylık maaşlardan yararlanabilmeleri için SGK kurumuna başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Sağlık kurulu tarafından alınmış olan raporlarda en az %40 engel durumunun olması gerekmektedir. Kişiler 3 aylık engelli maaşını e-Devlet üzerinden sorgulayabilirler. Eğer isterlerse sorgulamayı Alo 144 sosyal yardım hattı üzerinden yaparak buradan destek alabilmektedirler.

E-Devlet üzerinden engelli maaşı sorgulamak isteyen kişilerin öncelikli olarak e-Devlet şifresi almaları gerekmektedir. Eğer kişilerin daha önceden e-Devlet şifreleri yoksa en yakın PTT şubelerinden şifrelerini alabilmektedirler. Böylelikle de kolaylıkla sisteme girerek engelli maaşını sorgulayabilmektedirler.

Engelli Maaşı Ne Kadar?

2020 senesinde yapılan zamlar ardından engelli maaşı da zamlandı. Engel oranları %40 ila %69 arasında olan engelli vatandaşların maaşları 509 liradan 536 liraya ve engel oranları %70 üzerinde olan engelli vatandaşların maaşları 763 liradan 804 liraya çıkarıldı. Engelliler için 3 farklı aylık bağlanıyor.

Bunlardan bir tanesi 18 yaş altında ve engellilik oranları %70 ve üzerinde olan vatandaşlar. Bir diğeri de 18 yaşından büyük ve engellilik oranı %40-69 arasında olan vatandaşlar. Son olarak 18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlar. Engelli vatandaşların aylık tutar gelir sınırı ise şu şekildedir:

  • 65 yaş üzeri: 637 lira, 671 lira, 609 lira, 701 lira
  • %40-69 engelli: 509 lira, 536 lira, 609 lira, 701 lira
  • %70 ve üzeri engelli: 763 lira, 804 lira, 609 lira, 701 lira
  • Evde bakım: 1384 lira, 1457 lira, 1219 lira, 1402 lira

www.nutuk.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum