1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Herkese müjde! Çalışmayanlar da emekli olabilecek. Ev kadınları ve prim ödemelerinde eksik olanlar için müjdeli haberler…
Herkese müjde! Çalışmayanlar da emekli olabilecek. Ev kadınları ve prim ödemelerinde eksik olanlar için müjdeli haberler…

Herkese müjde! Çalışmayanlar da emekli olabilecek. Ev kadınları ve prim ödemelerinde eksik olanlar için müjdeli haberler…

Ülkemizde gelen son dakika açıklamaları ile artık ev hanımlarından çalışmayanlara kadar herkes emekli olmak için imkan elde edebilecek. İsteklere bağlı sigortalı olma durumu ile emeklilik kapısı herkese açılacak. Ev kadınları ile beraber prim ödemelerinde eksik olan herkes muradına ererek bu fırsatlardan rahat bir şekilde yararlanabilecekler. Peki, vatandaşlar çalışma hayatına başlamadan da emekli

A+A-

Ülkemizde gelen son dakika açıklamaları ile artık ev hanımlarından çalışmayanlara kadar herkes emekli olmak için imkan elde edebilecek. İsteklere bağlı sigortalı olma durumu ile emeklilik kapısı herkese açılacak. Ev kadınları ile beraber prim ödemelerinde eksik olan herkes muradına ererek bu fırsatlardan rahat bir şekilde yararlanabilecekler. Peki, vatandaşlar çalışma hayatına başlamadan da emekli olmak için hak elde edebilecek mi? İsteğe bağlı sigortalıolmak için başvurular ne zaman, nasıl ve nerede yapılacak?

Ülkemizde çalışmayan vatandaşlar da artık emekli olmak için hak elde edebilecekler. Herkese açılan emeklilik kapısı isteğe bağlı sigortalı olma durumu ile geliyor. Ev hanımları ile beraber prim ödemelerinde eksik olan vatandaşlar sonunda muradına erebilecekler. Vatandaşlar yaşanan bu zorlu günler içerisinde çalışmadan emekli olmak için neler yapması gerektiğini araştırmaya devam ediyor. Bunun için başvuruları yapılan sigortalardan kimler, hangi şartlar ile yararlanabilecek ve başvurular nereden olacak gibi birçok soru yerini almaya devam ediyor.

Kimler başvuru yapabilecek?

İsteğe bağlı sigortalı olmak için başvuru yapabilecek olan kişiler;

  1. Ülkemizde ikametlerine devam eden TC vatandaşları
  2. Zorunlu sigortalılıkların olmadığı bir işte çalışma hayatına devam etmeyen
  3. Sigortalı olarak çalışma hayatına devam ediyor olduğu iş içerisinde 30 günden daha az ya da tam gün olarak çalışmayanlar
  4. Emekli olmayan vatandaşlar
  5. En az 18 yaşında olanlar

Başvurular nerede ve nasıl yapılacak?

İsteğe bağlı sigortalı olma durumu için;

  1. İlk defa kendi isteklerine göre sigortalı olmak için başvuru yapacak vatandaşların sosyal güvenlik il müdürlükleri ya da sosyal güvenlik merkezlerine giderek şahsi bir şekilde başvurularını yapmaları gerekiyor.
  2. Yeniden isteğe bağlı bir şekilde sigortalı olmak isteyen sigortalı vatandaşların talep dilekçeleri ile beraber başvuru yapmaları yeterli olacak.
  3. Başvuru süreçleri başvuruların SGK kayıtlarına intikal etmesinin ardından bu tarihi takip eden gün içerisinde başlar.
  4. İsteğe bağlı olarak belirlenen sigorta prim ödemeleri sigortalı olarak yer alan kişiler tarafından belirlenmiş olan primlere esas olarak aylık kazançların yüzde 32si olarak belirlenmiştir. Bu yıl içerisinde yapılan en düşük prim aylık miktarları 1144 TL olurken en çok da 7,5 katı kadar bir ödeme söz konusu oluyor.
  5. Emekli aylıkları hesaplanacak olduğu süreçler içerisinde kişilerde bağkur şartları geçerli olacak. Tabi ki bu durum SSK olanlara göre daha fazla prim ödeme zorunluluklarını da beraberinde getirmeye devam ediyor.
  6. Fakat daha önce çalışmaları olan ve prim ödemeleri eksikleri yer alan vatandaşlar 3,5 yıl kadar süreden daha az isteğe bağlı sigorta prim ödemesi yaparak tamamlamayı tercih ederse SSK kapsamında emekli olabilecekler. Bağkur içerisinde de en az 5400 prim gün ödeme şartı yer alıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.