1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Malulen Emeklilik Nasıl Olur? Malulen Emeklilik Şartları Neler?
Malulen Emeklilik Nasıl Olur? Malulen Emeklilik Şartları Neler?

Malulen Emeklilik Nasıl Olur? Malulen Emeklilik Şartları Neler?

Malulen emeklilik, Türkiye’de emeklilik çeşitleri arasında yer alıyor. Peki, malulen emeklilik nasıl olur? İşte detaylar…

A+A-

Malulen Emeklilik Şartları

Emekli olmak isteyen kişiler, malulen emeklilik nasıl olur sorusunu sorabilir. Bu durumda direkt  olarak malulen emeklilik şartlarını sağlamanız gerektiğinden, şartları bilmelisiniz. Aşağıda malulen emeklilik şartları verilmiştir.

  • İlk defa 4a, 4b, 4c ve diğer bölümler için sigortalı çalışma tarihinden 10 yıl geçmiş olması gerekiyor.
  • 10 yıl devam eden sigortalılık süresinin içinde en az 1800 gün bir hizmet süresinin olması gerekiyor.
  • Sağlık Kurulu tarafından en az %60 ve üstünde bir güç kaybının oluşması, bunun tespit edilmesi ve işe giriş tarihinden sonra meydana gelmiş olması gerekiyor
  • 4A kapsamında çalışan kişilerin işten ayrılması
  • 4B kapsamında çalışan kişilerin ise ticari faaliyetlerine son vermiş olmaları ve ek olarak prim borçlarının da bulunmaması isteniyor.
  • 4C kapsamında ise çalışan kişilerin görevler ayrılması isteniyor.

Yukarıda verilenler malulen emeklilik şartları arasında yer almaktadır. Bu şartların sağlanması durumunda malulen emeklilik gibi bir durumun ortaya çıkması söz konusu olabilir. Buna dikkat edilmesi isteniyor.

Hangi Hastalıklar İçin Malulen Emeklilik Olabilir?

Şartların sağlanması dışında, kişinin mevcut hastalığı da malulen emeklilik durumuna yol açabilir. Bunun için ise direkt olarak belirtilen hastalıklar var. O hastalıklar arasında demans, epilepsi, Parkinson sendrumu, beyin tümörleri, serebralpalsi, Parkinson sendromu, bipolar bozukluk, görme azlığı, şizofreni, retina kanamaları, anemi gibi hastalıklar için malulen emeklilik durumları söz konusu olabilir. Bununla ilgili doktor raporlaır ve yapılan başvurular sonrasında malulen emeklilik hastalıkları arasında olduğu tespit edilen durumlar neticesinde, direkt olarak malulen emekliliğin gerçekleşmesi söz konusu olacaktır. Şartların sağlanıyor olması önemlidir. Bilgi verilecektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.