1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 25 Yıl Evli Kadınlara Emeklilik Müjdesi!
25 Yıl Evli Kadınlara Emeklilik Müjdesi!

25 Yıl Evli Kadınlara Emeklilik Müjdesi!

Evliliklerinde 25 yılını dolduran kadınların SGK ile bağları olmaması halinde bile emekli olma şansları doğuran teklif meclise sunuldu.

A+A-

Habertürk Gazetesi’nin tarafından konu ile ilgili okuyucularına sunduğu haberde; SGK ile çalışma anlamında herhangi bir bağı olmayan kadınların, en az 25 yıllık evli olmak şartı ile emeklilik imkânı geliyor. Sunulacak bu fırsatta 25 yıl evlilik şartını taşıyan kadınlar arasında daha önceden aylık ve gelir almaya hak kazanmamış olanlar bu fırsattan yaralanabilecek.

Meclise sevk edilmesi planlanan düzenleme de kanunlarca emeklilik ile ilgili belirtilen yaş sınırı ve prim gün sayısı dikkate alınarak emekli olmak için gerekli tutarları peşin ödeyerek veya borçlanarak yaşlılık aylığı alabilecekleri belirtiliyor.  Bu teklif ile birlikte özellikle düşük gelire sahip oldukları için herhangi bir şekilde sigortalı olamayan ya da primini ödeyemediği için emekli olamayan ev hanımlarının faydalanması bekleniyor.

Evde Çeşitli İş Yapanlar 153 Lira Az Prim Ödeyecek

Ev kadınları evlerinde el dokuması, örgü, dantel, nakış işleri ve turistik eşya gibi çeşitli ürünleri üretim satıyorlarsa isteğe bağlı sigortada daha az prim ödemek suretiyle daha fazla pirim gününe sahip olma avantajı bulunuyor. Bu avantajdan faydalanabilmek için ev kadınları bulundukları yerde ki Maliye Müdürlüklerine giderek Gelir Vergisi’ne tabi olmadığına dair yazı alması yeterli oluyor. Yasa uyarınca evde üretim gerçekleştiren ev hanımları 568 TL aylık prim miktarı yerine, ayılık 22 pirim gün karşılığı olan 415 lira prim 1 aylık tam pirim ödemiş olacaklar.

İstedikleri An İsteğe Bağlı Sigorta Emekliliği Fırsatı

Teklifin Meclis’te onaylanıp onaylanmayacağı henüz netlik kazanmamışken, düzenlenmenin Meclis’ten geçmesi durumunda ise ev kadınları için isteğe bağlı sigorta’ kapsamında mümkün hale geliyor. İsteğe bağlı sigorta kişilerin zorunlu sigorta kapsamında çalışmaması ya da 30 günden az çalışması durumunda, sigorta primini ödeyerek emekli olmasına imkan sağlıyor. Eksik günlerin tamamlayarak bu kişiler emeklilik hakkında sahip olabiliyor.

İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyen ev kadınları 568 lira prim ödeyerek bu fırsattan diğerlerine göre çok daha iyi şartlarda yararlanma hakları bulunuyor. Ayrıca emekli maaşının daha fazla almak isterlerde daha yüksek oranda pirim ödeyebilirler. Ev kadınlarının emekli olabilmesi için 58 yaşını tamamlamaları gerekiyor. Teklifin yasalaşması durumunda birçok ev hanımının bu yasadan faydalanacağı tahmin ediliyor. Ayrıca teklifin yasalaştığı anda yaş kriterinin tamamlamış olan yüz binlerce ev kadını olacağı ön görülüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum