1. HABERLER

  2. SSK

  3. GSS borcu olanlara müjde! Faizler siliniyor… Bunları Yapmanız Yeterli!
GSS borcu olanlara müjde! Faizler siliniyor… Bunları Yapmanız Yeterli!

GSS borcu olanlara müjde! Faizler siliniyor… Bunları Yapmanız Yeterli!

GSS borcu olan milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren haber. Faizler siliniyor. Anapara ödemelerini yapan vatandaşlardan eklenen faizler silinecek ve faiz oranları alınmayacak. 30 Nisan’a kadar zaman verildi.

A+A-

Genel sağlık sigortası ve Bağ-Kur’lu olan ve sigorta prim ödeme borcu olanlar için müjde geldi. Biriken borçlarının tamamını tek seferde ödeyenler için gelen faiz silinmesi ile beraber sadece ana paralar ödenecek. Zorunlu GSS ödemeleri kapsamında bulunanlar için gelen yapılandırma kanun kapsamı ile beraber prim borçlarından kısa sürede kurtulma fırsatları geliyor.

Prim borçlarının sadece ana paralarını 30 Nisan tarihine kadar ödeyenlerin gecikme faizlerinden cezalarına kadar her şey silinecek. 2016 yılından bu zamana kadar GSS borçlarını biriktiren bir kişi; bu süreçlerde geçerli olan 3600 TL tutarındaki ana para ödemelerini yaptıkları zaman 1600 TL gecikme faiz ödemelerinde kurtulacaklar. GSS prim borcu olanlar eğer Nisan ayına kadar ödemelerini yapmazsa o günden sonra borçlarını ödeyene kadar sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaklar.

Sigortalı bir işte çalışma hayatına devam etmeyen, anne baba ya da eşler üzerinde bakım ile yüklü olmayan kişiler de GSS ödemelerine dahil ediliyor. Bu ödemelerden yükümlü kılınıyor. Çocuklar için 18 yaşından sonra ödemeler gelirken lise ve dengi okullara gidenler için 20, üniversite ve dengi okullara gidenler için 25 yaşına kadar bu ödemelere dahil olma yükümlülüğü verilmiyor. Okullarını bitirdikten sonra gençler bu kısma dahil olacak.

Gelen haberlere göre GSS prim ödeme zorunluluğu 2012 yılının 1 Ocak tarihinde meydana geldi. İlk yıllarda prim ödemeleri ailelerin gelir durumları ön plana alınarak 3 farklı kademe ile yapılıyordu. Okulunu bitirmelerine rağmen işe girmeyen çocukların aileleri bu kapsamda büyük bir borç ile karşı karşıya kaldılar. 2017 yılında meydana gelen değişiklikten sonra da brüt asgari ücret düzeylerinin yüzde üç oranları ile prim alınması söz konusu oldu. 2020 yılı içerisinde aylık olarak belirlenen prim ödeme ücreti 88,29 TL oldu.

Gelir testi için 31 Mart tarihine kadar ek süre.

Ödeme gücü yetersiz ailelerden prim ödemesi alınmıyor ve bu ödemeleri devlet karşılıyor. Devlet ödemelerinden yararlanmak için gelir testine tabii tutulmak gerekir. Test sonucuna göre hane içerisinde yaşamlarına devam eden kişi başı ücret eğer asgari ücretin üçte birinin altında kalırsa prim ödemeleri yapılmayacak. GSS prim ödemelerinden kurtulabilmek adına test sonucu kişi başı gelirim 981 TL altında kalması gerekir. Üç kişilik olan ailelerin net gelirlerinin 2943 TL altında değilse prim ödemeleri istenir. Genel anlamda ailenin tüm gelirleri dikkate alınır. 

GSS prim borcu olanlar ve daha önce hiç gelir testi içerisinde yer almamışlar için 31 Mart 2021 tarihine kadar ek süre verildi. Bu süreçlerde başvuru yapan vatandaşların kişi başı geliri 981 TL altındaysa borçları silinecek. Fakat üzerinde çıkarsa zorunlu olarak prim ödemeleri verilecek.

30 Nisan’a kadar ödeme yapanlardan faizler alınmayacak

TBMM plan bütçe komisyonu tarafından kabul edilen yasa kapsamında GSS prim borçları ile vergi ve prim borçları için farklı bir kolaylık gelecek. Gelen tekliflere göre Ağustos ve önceki aylara ait olarak gelen GSS prim borçları eğer 30 Nisan tarihine kadar ödenirse gecikme faiz ve cezalarının alınmaması yönünde oldu. Diğer borç kapsamları için de enflasyon farkları alınırken, GSS için sadece ana paranın bu tarihe kadar ödenmesi durumunda enflasyon farkları da alınmayacak. Sadece geçmiş dönemlerin ana paralarını ödeyerek kurtulabilecekler.

Sağlık hizmetlerinden sadece Nisan sonuna kadar yararlanılacak…

GSS prim borcu olanlar, ödeme yapamadıkları için mağdur olmasınlar diye geçici düzenlemeler ile beraber yıl sonuna kadar sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları verildi. Fakat sadece kamu kapsamında olan hastanelere gidebilirler. Prim borcu olan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanması için süreler 30 Nisan 2021 tarihine kadar uzatıldı. Prim borcunu bu tarihe kadar ödemeyenler de artık 30 Nisan 2021 tarihinden sonra ödeme yapana kadar sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaklar.

Prim borçları nasıl hesaplanacak?

GSS geçmişe dönük prim borcu ödemeleri için taksitlendirme fırsatları verilmeyecek. Sadece peşin ödemeler yapılacak. Nisan ayının sonuna kadar ana paralarını ödeyenler borcun başladığı andan beri gelen gecikme faiz ya da cezalarını ödeyecekler. Zorunlu GSS prim ödemesi yapacak kişiler için gereken prim tutarları 2017 ve önceki yıllar için 53,30 TL olacak. 2016 tarihinden bu yana kadar prim ödemesi yapmayan vatandaşların borç hesaplaması;

  1. 2016 yılı için geçerli olacak ödeme miktarı; 53.30 x 12 = 639,60 TL
  2. 2017yılı için geçerli olacak ödeme miktarı; 53.30 x 12 = 639,60 TL
  3. 2018yılı için geçerli olacak ödeme miktarı; 60.89 x 12 = 730,68 TL
  4. 2019 yılı için geçerli olacak ödeme miktarı; 76.75 x 12 = 921,00 TL
  5. 2020 yılı için geçerli olacak ödeme miktarı; 88.29 x 8 = 706,32 TL
  6. Toplamda GSS prim ödemeleri için yapılacak ücret miktarı 3.637,20 TL olarak belirlenecek.

Eğer vatandaş yapılandırma kapsamında belirlenen tarihe kadar ana para ödemesini gerçekleştirirse 1599,23 TL faiz ve ceza ödemesinden kurtulacak, bu kısım silinecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.