1. HABERLER

  2. DEVLET YARDIMLARI

  3. Gençlere müjde üstüne müjde yeni iş kapısı! İşletmelere faizsiz teminatsız rekor destek sağlanacak
Gençlere müjde üstüne müjde yeni iş kapısı! İşletmelere faizsiz teminatsız rekor destek sağlanacak

Gençlere müjde üstüne müjde yeni iş kapısı! İşletmelere faizsiz teminatsız rekor destek sağlanacak

KOSGEB destekli istihdam programı milyonlarca gence iş kapısı açacak, hizmet ve ticaret sektöründeki iş yerlerie nefes aldıracak. 75 bin mezuna iş kapısı açılacak, 5 çalışan için 500.000 lira destek sağlanacak.

A+A-

KOSGEB destekli istihdam programı binlerce gence iş kapısı açacak, hizmet ve ticaret sektöründeki iş yerlerie nefes aldıracak. Bir senelik sürede çalışan sayısını koruyup meslek lisesi, üniversite mezunu gençlere 12 ay iş garantisi veren iş yerlerine 100.000 lira destek verilecek.

Yaklaşık 75 bin gence istihdam yaratmayı hedefleyen mikro ve küçük iş yerlerie hızlı destek programı kapsamında faizsiz, teminatsız geri ödemeli destek verilecek. 31 Mart'a kadar müracaat yapılabilecek Makro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı'nın detayları şöyle:

FAİZSİZ VE TEMİNATSIZ VERİLECEK

Salgınla mücadele kapsamında mikro ve küçük iş yerlerie KOSGEB tarafından istihdam performansına dayalı faizsiz ve teminatsız geri ödemeli destek verilecek. Destek, imalat, bilgisayar, programla, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki iş yerlerie müracaat ilanından öncesi 12 aylık ortalama istihdamın korunması koşulu ile verilecek.

1981 VE SONRASI DOĞUMLULAR

Program kapsamında 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 senede 180 günden fazla çalışmamış üniversite ya da mesleki veya teknik lise mezunu en az bir yeni personelin 12 ay boyunca çalıştırılması gerekmektedir. İstihdam edilecek personel başına 100.000 lira geri ödemeli destek verilecek. Şartları sağlamakta olan mikro ve küçük iş yerleri, istihdam edecekleri her bir personel için 100.000 lira geri ödemeli destek alacak. Mikro iş yerleri 2, küçük iş yerleri de 5 personele kadar bu desteği kullanabilecek.

KADIN PERSONELE 110 BİN LİRA

İşletme sahibi kadın ise ya da işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10.000 lira artırımlı olarak uygulaması yapılacak. İşletme sahibinin ya da işe alınan personelin kadın olması halinde destek üst limiti 110.000 tl'ye çıkacak. Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması/değiştirilmesi durumunda, koşullara uygun yeni bir personel istihdam edilebilecek. Önceki müracaat dönemlerinden yararlananlar, yeni müracaat dönemi koşullarını karşılamak kaydıyla bu dönemde de programa müracaat yapabilecek. Salgından önce de aktif olduğu kabul gören iş yerleri müracaat yapabilecek.

2019 senesinde asgari 75 bin lira net satış hasılatı elde edilmiş olması, salgından önce aktif işletme olmanın kanıtı sayılacak. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulmuş olan yenilikçi genç iş yerleride aranmayacak. Destek kapsamında yeni istihdam edilebilecek personelin üniversite (2 senelik ve üstü) veya mesleki ve/ya da teknik lise mezunu olması, müracaat döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda işletmede çalışmıyor olması gerekmektedir. Başvuru döneminin ilan edildiği aydan itibaren son 3 yıl içinde toplam SGK 4A'lı prim günü sayısı 180'den fazla olmaması mecburiyeti bulunuyor.

31 MART'A KADAR SÜRECEK

Program müracaatları 31 Mart 2022'ye kadar yapılabilecek. Program müracaatı geçici onay verilen iş yerleriin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs olacak. Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydıyla iş yerleri kullanmış olduğu desteği desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi müteakip 4'er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB'e geri ödeyecek.

HİZMET VE TİCARET SEKTÖRÜ DÂHİL EDİLDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, programın yeni fazında imalat piyasasının beraberinde salgında gelir kaybı nispeten yüksek olan bir çok hizmet ve ticaret piyasasının de programa dahil edildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, nisanda salgından etkilenen "Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı"nı kamuoyuyla paylaşmıştı.

İmalat sektöründeki iş yerlerile teknoloji tabanlı start-up'ların müracaat yapabildiği programda, 3-21 Mayıs döneminde ilk, 21 Haziran-3 Eylül döneminde ikinci faz müracaatlar alındı. Programın 3'üncü döneminde önemli bir revizyon yapıldı. İmalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinin beraberinde bazı hizmet ve ticaret sektörleri de programa dâhil edilerek kapsam genişletildi. Yeni etapta, salgında gelir kaybının nispeten yüksek olduğu hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük iş yerleriin faaliyetlerini sürdürmeleri, mevcut istihdam seviyelerini korumaları ve ilave istihdam oluşturmaları hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.