1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Geçmişte Ev Alanlar Bu Ücretleri Geri Alabiliyor
Geçmişte Ev Alanlar Bu Ücretleri Geri Alabiliyor

Geçmişte Ev Alanlar Bu Ücretleri Geri Alabiliyor

Geçmişte ev alanlar ya da yakın zamanda ev almak isteyenler bankalara ödemek zorunda oldukları veya dedikleri birçok ücreti geri alabiliyor.

A+A-

Konut kredisi faizlerinin tekrar ideal seviyelere düşmesi ile birlikte yüzbinlerce aile hayalinde ki evi alabilmek için harekete geçtikleri görülüyor. Konut kredisi faizlerinin düşmesine rağmen bankalar birçok kredi masrafı çıkararak binlerce lira ücret tahsil ediyorlar.

Fakat bankaların aldıkları birçok ücretin ya yasal dayanağı bulunmuyor ya da yasal oranlarından çok daha fazla talep ediliyor. İster geçmişte ev alın isterseniz yakın zamanda ev almayı planlayın bankaların sizden yasal olmayarak tahsil ettiği ya da olması gereken tutarlardan çok fazla olarak aldığı ya da alacağı ücretleri bankalardan tahsil edebiliyorsunuz. Vatandaşlar konut kredisi kullanımında ödenen hangi masrafların geri alınabileceği sorusunun cevabını arıyor.

Fazla Ödenen Ekspertiz Ücretli Geri Alınabiliyor

Konut alırken bankaların müşterilerinden aldıkları fazla ücretlerin başında ise ekspertiz ücreti geliyor. Normalde 2020 yılı banka ekspertiz ücreti yasal olarak 650 TL olarak belirlenmişken birçok bankada 1150 TL ve daha fazlasını talep ediyor. Fakat bu ödediğiniz fazla ücreti bulunduğunuz yerdeki Tüketici Hakem Heyetine başvurarak en kısa sürede alabiliyorsunuz.

Ayrıca her sene ödenen emlak vergisinden muaf olmasına rağmen bu ücreti ödeyen kişilerde bu ödedikleri miktarları devletten talep edebiliyor. Bu anlamda Sadece bir evi olan ve bu sahip olduğu ev 200 metrekare daha aşağı olup geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları, işi olmadığını belgeleyen işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimlerin emlak vergisi muafiyeti bulunuyor.



 



 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.