1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Faizden Para Kazanma Dönemi Bitiyor
Faizden Para Kazanma Dönemi Bitiyor

Faizden Para Kazanma Dönemi Bitiyor

Türkiye tarihinin birçok döneminde yüksek faiz oranları sebebiyle vatandaşların yatırımdan çok yüksek faizlerle kazanç sağlamayı tercih ettiği görülmüştü.

A+A-

Son 15 yılda bu durum tersine dönse de faiz birçok kişinin önemli yatırım araçları arasında yer alıyordu. Hele ki 2018 ve 2019 yıllarında yaşanan sıkıntılı süreçte artan faizlerle birlikte bankaların faizleri arttırması ile birlikte birçok kişinin birikimlerini faizde değerlendirmeye başladığı görüldü. Fakat hükümetin aldığı cesur kararlar sonrasında Merkez Bankası tarafından ardı adına yapılan faiz indirimleri sonrasında faizin artık bir yatırım aracı olmaktan çıktığı görülüyor.

Merkez Bankasının 75 baz puanlık faiz indirimi sonrasında gösterge politika faizi yüzde 11,25 seviyesine gerilemişti. Bu yeni gösterge faiz ile birlikte artık bankasının faize yatıran kişiler reel anlamda zarar etmiş olacaklar. Bu sebeple ekonomi uzmanları faizden para kazanma döneminin artık tamamen kapandığını açıkladı.

Düşen Faizler Borsaya Yaradı

Faiz oranlarının oldukça düşmesi ve reel anlamda faiz oranlarının getirisinin kalmaması le birlikte birikim sahipleri paralarının ya Borsa’da ya da fiziki yatırımla değerlendirmeye başladıkları görüldü. 

Merkez Bankasının faiz indirimleri ile birlikte Borsa İstanbul BIST 100 endeksi 90 bin seviyelerinde 120 bin seviyelerine gelerek yüzde 35 oranında kazanç sağladığı görülüyor. Ekonomi uzmanları faiz ve enflasyon ikilisinin dengeli bir şekilde aşağı inmesi sonucunda Borsa İstanbul için yeni rekorların yıl içerisinde geleceğini belirtiyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.