1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. EYT’lilerin beklediği haber geldi! Anayasa değişti, 43 yaşında erken emeklilik müjdesi geldi…
EYT’lilerin beklediği haber geldi! Anayasa değişti, 43 yaşında erken emeklilik müjdesi geldi…

EYT’lilerin beklediği haber geldi! Anayasa değişti, 43 yaşında erken emeklilik müjdesi geldi…

8 eylül 1999 tarihi itibari ile uygulamaya giren 4447 sayılı kanun ile beraber EYT sorunu meydana gelmeye başladı. Emekli olmak için adeta gün sayan vatandaşlar gelen yasa ile beraber mağdur oldular.

A+A-

Bu mağdurlukları karşısında ne zaman emekli olacaklarını araştırmaya devam ediyorlar. EYT kapsamında yer alan vatandaşlar 1992 yılında 20 yıl sigortalı çalışma ve 5000 prim gün ödeme şartları ile emekli olabilirken bu durum erkeklerde 25 yıl sigortalı çalışma ve beş bin prim gün ödemesi olmuştu. Gelen değişiklik ile beraber beş bin prim gün ödeme haklarını dolduran ve 18 yaşında sigortalı olarak istihdam etmeye başlayan kadınlar 38, erkekler de 43 yaşında emekli olabilecekler.

4447 anayasası ile nelerde değişim meydana geldi?

1992 yılında vatandaşlar için emekli olma konusunda şart olan yaş durumu ortadan kaldırılmıştı. 5 bin prim gün ödeme şartlarının yanı sıra kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalı çalışma şartları yer alıyordu. Bu durum kadınların 38 erkeklerin de 43 yaşında emekli olma haklarını getirdi. 9 Eylül 1999 tarihinden daha sonra sigortalı olarak çalışan kadınlar 58 erkekler de 60 yaşında emekli olmak için hak kazanır hale geldiler. Prim gün ödeme yaş şartı ve sigortalı çalışma süreleri kademeli bir şekilde artmaya başladı.

Vatandaşların sigortalı bir şekilde çalışma hayatına girdikleri sürelerde kendilerine verilen sözler tutulmadı. Bu durum her ne kadar insanların sigortalı çalışma ve prim gün ödeme şartlarını yerine getirseler bile yaş şartları eksik kalırsa emekli olma haklarını elde edememelerine neden oldu. Bu kapsamda vatandaşlar emeklilikte yaşa takılan kapsamında bir an önce yeni yasaların gelmesini bekliyor. Meclisin yeni yasama dönemine geçmesi bu kapsamda yer alan vatandaşların bir nebze de olsa umutlanmasına neden oldu. Fakat şu an ne meclis ne de hükümet kapsamında net bir açıklama gelmedi. En kısa zamanda kendileri için uygun olan yöntemlerin gelmesi için beklemeye devam ediyorlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.