1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. EYT'lilere Yeni Formül! Çalışma Bakanlığı Açıkladı! 50 ve 52 Yaşınızda Emekli Olabilirsiniz…
EYT'lilere Yeni Formül! Çalışma Bakanlığı Açıkladı! 50 ve 52 Yaşınızda Emekli Olabilirsiniz…

EYT'lilere Yeni Formül! Çalışma Bakanlığı Açıkladı! 50 ve 52 Yaşınızda Emekli Olabilirsiniz…

EYT ile son dakika gelişmeleri meydana geldi. Her ne kadar sigortalı çalışma süresi ve prim ödemelerini yerine getirmiş olsalar bile yaştan dolayı emekli olamayan vatandaşlar yer alıyor. Peki gelen açıklama ardından kimler EYT kapsamına girecek? Finlandiya modeline geçiş olacak mı?

A+A-

EYT hakkında son dakika gelişmeleri meydana geliyor ve sigortalı yaş ile prim ödeme şartlarını yerine getiren vatandaşlar yaştan dolayı emekli olma haklarını elde edemiyor. Bu anlarda başta sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere birçok siyasi isim kolaylık sunmak adına çözüm yollarına gidiyor. 50 ve 52 yaşlarında erken emekli olmak adına konu gündemde yerini alıyor. Askerlik ve doğum borçlanması gibi durumlar şu an bir hayli ön planda yerini alıyor.

EYT açılımı nedir ve ne anlama geliyor?

EYT yaştan dolayı emekli olmaya hak kazanamayan vatandaşlara deniyor. Her ne kadar sigortalı çalışma süresi ve prim ödemelerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmiş olsalar bile yaştan dolayı sınıra takılarak emekli olma haklarını elde edemiyorlar. Emeklilikte yaşa takılanların ilk harflerinden meydana gelir.

EYT için Finlandiya modeli mi gelecek?

EYT li vatandaşlar arasında yer alan farklı konular yer alıyor. Bunlardan iki tanesi  yerine getirilmiş olsa bile hala bir tanesi yerine getirilmeli. SGK mevzuatına göre SGK ödeme ve gün şartları yerine getirilse bile işe başlama süreçlerinde vaat edilmiş olan yaş şartlarının da sonradan değişmesi adına emekli olma haklarını elde edemiyor.

Siyasi gündem üzerinde geçilen süreçler içerisinde meydana gelen konulardan bir tanesi de EYT haklarını korumak adına bazı modeller de gündemde yerini alıyordu. Özellik ile de 2018 ve 2019 yılları içerisinde konuşulması söz konusu olunan Finlandiya modeli yeniden meydana geldi. Modele göre prim ve gün şartları meydana gelmiş olsa bile vatandaşlar adına yaş şartlarının sağlanmaması karşısında bu konunun meydana gelebileceği dikkatleri çekiyor. Şu an hükümet içerisinde konu ile ilgili olan bir açıklama da meydana gelmedi.

Hükümet EYT açıklamasında bulunmadı

Hükümet kanadı içerisinden her ne kadar büyük merak ile bekleniyor olsa bile EYT ile alakalı olarak bir açıklama meydana gelmedi. Pandemi süreç içerisinde önceliklerin değişmesinin ardından hükümet ile beraber kısa vade içerisinde adımların atılması da beklenen durumlardan bir tanesi. Basın içerisinde yer alan durumlardan bir tanesi için de resmi bir açıklama meydana gelmedi.

EYR adına yeni bir formül gelecek mi?

İlk sıralarda AKP olmak üzere tüm siyaset dünyasında meydana gelen EYT konusu adına son görüşmeler devam ediyor. Bu anlarda Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı tarafından net açıklamalar meydana gelmedi. Şu an kendisine yöneltilen sorular arasında bir çalışmanın yer alıp almadığına dair sorular da yer aldı.

EYT hakkında AKP üzerinden her ne kadar bir açıklama gelmese bile Bakan Zehra Zümrüt Selçuk bu konu hakkında bir açıklamada bulundu. Konuşması sırasında; '' Emeklilik için şu an gündemde 3 ana parametre yer alıyor. bu anlarda ikisinin olduğu zaman bir tanesinin olmadığı dile getirildi. Üçü denilirken sigortalı çalışma süresi - prim ödemesi - yaş şartları yer alıyor. Maliyet hesaplamaları dikkatleri çekiyor. Emeklilik denilen şeyin bir yandan da yaşlılık aylığı olarak bilinir. Bu yaşlılık ayları da yaşlı olunca alınır. Dolayısı ile EYT beklemesine devam eden vatandaşların yaşlarının ortalamasının da 48 olması, ama dünyanın hiçbir yerinde 48 olan  kişilere emekli denmediği.'' dile getirildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.