1. HABERLER

  2. SSK

  3. EYT'liler için umutlu gelişmeler: 5000 prim günü ile emeklilik mümkün mü? Uzman isim “Yarını Bekleyin” dedi, bombayı duyurdu!
EYT'liler için umutlu gelişmeler: 5000 prim günü ile emeklilik mümkün mü? Uzman isim “Yarını Bekleyin” dedi, bombayı duyurdu!

EYT'liler için umutlu gelişmeler: 5000 prim günü ile emeklilik mümkün mü? Uzman isim “Yarını Bekleyin” dedi, bombayı duyurdu!

EYT düzenlemesi son dakikalar sürüyor… Milyonlarca kişi Nefesini tuttu 28 Şubat'ı bekliyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı ise 5000 prim gün sayısı olanlara güzel haberi verdi. Emeklilik sizin için de mümkün. EYT yasası, yaklaşık 2 milyon 250 bin çalışanın Mart ayında emekli olmasını sağlayacak. 7 Şubat tarihinde TBMM'de görüşülmesi beklenen ne yazık ki Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketi sonr

A+A-

EYT düzenlemesi son dakikalar sürüyor… Milyonlarca kişi Nefesini tuttu 28 Şubat'ı bekliyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı ise 5000 prim gün sayısı olanlara güzel haberi verdi. Emeklilik sizin için de mümkün.

EYT yasası, yaklaşık 2 milyon 250 bin çalışanın Mart ayında emekli olmasını sağlayacak. 7 Şubat tarihinde TBMM'de görüşülmesi beklenen ne yazık ki Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketi sonrasında ertelenmişti. TBMM'ye ara verilecekken çalışmaların yeniden 28 Şubat tarihinde açıklandığı duyurulmuştu. Milyonlarca insanın heyecanla beklediği o tarih geldi. Yarın TBMM görüşmeleri yeniden başlayacak ve ilk günlerde EYT yasası olacak.

Ancak milyonlarca EYT'li günlerde geçmişteki prim gün sayısı nedeniyle büyük bir şok yaşamıştı. EYT düzenlemesi kapsamında 20 yılda 5.000 prim günü ile emeklilik mümkün ancak milyonlarca vatandaşta 3.600 günle emekliliğin yasaya dahil edilmesini istiyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı ise EYT'lilere yarını bekleyin sonuçlarında bulunarak güzel bir haber duyurdu. Peki, emeklilik sigortası mümkün mü?

EYT'de 3600 günle emekli olunacak mı? Emeklilikte yaşama tüketicileri olarak bilinen önceki sigorta girişi bulunan 8 Eylül 1999 büyük bir heyecanla TBMM'de EYT görüşmelerinin başlamasını bekliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki çalışma grubu EYT yasası ile ilgili çalışmaları tamamlamış ve meclise göndermişti. Ancak 7 Şubat 2023 tarihinde beklenen EYT görüşmeleri, Kahramanmaraş' ta meydana gelen deprem felaketi süresi ertelenmişti. TBMM'nin öngördüğü 28 Şubat'a kadar ara verilecekken yarın olacak olan görüşmelerden önce Ak Parti grup başkanı vekili Mustafa Elitaş meclisin tercih edilmemesini EYT'nin beklediğini söyledi.

EYT yönetmeliğinde son dakika gelişmeleri... Milyonlarca kişi nefesini tutmuş 28 Şubat'ı bekliyor. Ancak bir Sosyal Güvenlik Uzmanı 5.000 prim günü dolanlara müjde verdi. Emeklilik sizin için de mümkün.

EYT yasası, Mart ayında yaklaşık 2.25 milyon çalışanın emekli olmasına izin verecek. 7 Şubat'ta TBMM'de görüşülmesi beklenen yasa, Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem felaketinin ardından maalesef ertelendi. Meclis tatildeyken, çalışmaların 28 Şubat'ta yeniden başlayacağı açıklandı. Merakla beklenen tarih geldi ve yarın EYT yasasından başlayarak meclisteki tartışmalar yeniden başlayacak.

Ancak prim gün sayımlarının kademeli olarak yapılması nedeniyle milyonlarca EYT'li geçtiğimiz günlerde önemli bir şok yaşadı. EYT yönetmeliği kapsamında 20 yılda 5.000 prim gün ile emeklilik mümkün ama milyonlarca vatandaş 3.600 gün ile kısmi emekliliğin de kanunda yer almasını istiyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı, EYT'lilere yarını beklemeleri çağrısında bulunarak müjdeli haberi duyurdu. Peki kısmi emeklilik mümkün mü? EYT 3600 gün ile emekliliğe izin verecek mi?

Yaş sınırlamasıyla "EYT" olarak da bilinen 8 Eylül 1999'dan önce sosyal güvenlik girişi olan vatandaşlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki tartışmaların başlamasını heyecanla bekliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde oluşturulan çalışma grubu, EYT yasası ile ilgili çalışmalarını tamamlayarak meclise gönderdi. Ancak 7 Şubat 2023'te başlaması beklenen EYT görüşmeleri, Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem felaketi nedeniyle ertelendi. Meclise 28 Şubat'a kadar ara verilirken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Elitaş, meclisin öncelikli gündeminin EYT olacağını belirtti.

EYT yönetmeliğinin hızla mecliste yasalaşacağını söyleyen Elitaş, EYT sonrası yeniden yapılanma önerisinin de genel kurulda görüşüleceğini duyurdu. EYT yönetmeliği meclise sunulduğunda binlerce kişi kademeli bir prim şoku yaşadı. EYT'liler, meclis açılır açılmaz yasanın çıkmasını beklerken, 5 bin prim ve 3 bin 600 gün ile kısmi emeklilik hakkı da talep ediyor. EYT yasası yarından itibaren yapılacak genel kurulda görüşülecek. Ancak yaş sınırlamasının kaldırılmasına rağmen, EYT yasasının 1999 öncesi haklar yerine kademeli olarak prim günleriyle geçmesi konusunda kamuoyunda bir memnuniyetsizlik var.

1999'dan önce, kadınlar 20 yıl ve 5.000 prim gün ile emekli olabiliyorken, erkeklerin emekli olabilmesi için 25 yıl ve 5.000 prim gün ile emekli olması gerekiyordu. Ancak 50-55 yaş arasındakiler 3.600 gün ile emekli olabiliyordu. EYT yasasının son versiyonuna göre prim gün sayısı kademeli olarak değişmektedir. Şimdi milyonlarca EYT'li bu kademeli artışın kaldırılmasını talep ediyor.

Milyonlarca kişinin memnuniyetsizliğini dile getirdiği kademeli prim gün sayısı ile ilgili önemli gelişmeler var. Sosyal Güvenlik uzmanları, vatandaşların tepkilerinin dikkate alınabileceğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın alacağı kararla kademeli prim gün sayımının kaldırılabileceğini söylüyor. Bütün bunlar EYT yasasının meclise gelmesiyle netlik kazanacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.