1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. EYT’de son dakika gelişmesi! Yıllardır beklenen EYT gelişmesinde son durum ne oldu?
EYT’de son dakika gelişmesi!  Yıllardır beklenen EYT gelişmesinde son durum ne oldu?

EYT’de son dakika gelişmesi! Yıllardır beklenen EYT gelişmesinde son durum ne oldu?

Emeklilikte yaşa takılanlar… Uzun yıllardır değişen şartlardan dolayı emekli olamayan beş milyonun üzerindeki vatandaş kendileri için pozitif yönde bir karar gelmesi için bekliyor. Hükümet kanadından en ufak bir adım atılmasa bile meclisin yeni yasama dönemine girmesi milyonlarca vatandaş için umut oldu.

A+A-

9 Eylül 1999 tarihinden daha önce sigortalı bir şekilde iş hayatına başlayan vatandaşlardan emekli olmaları için sigortalı çalışma, prim gün ödemesi ve yaş şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Fakat gelen yeni yasama ile beraber vatandaşlara vaat edilenlerden daha farklı bir emeklilik uygulamasının gelmesi vatandaşların zorlu süreç yaşamalarına neden oldu. Bu durumdan en çok da 9 Eylül 1999 tarihinden daha önce sigortalı olarak yer alanlar etkilendi.

Geçtiğimiz aylarda aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanı tarafından gelen açıklama kapsamında; ‘’ emekli aylığı yaşlı aylığıdır. Şuan EYT bekleyen vatandaşların genel olarak yaş ortalaması 48. Dünyanın neresine bakılırsa bakılsın 48 yaşında olan vatandaşlar yaşlı sayılmaz. ‘’ sözleri ile dikkatleri çekmişti.

Finlandiya modeli…

EYT bekleyen vatandaşlar için uzun zaman görüşmelerde yer alan çözümlerden bir tanesi Finlandiya modeli oldu. Vatandaş sigortalı çalışma ve prim gün ödeme şartlarını tamamladılarsa yaştan eksikleri kalsa bile emekli olabilecekler. Burada tek detay ne kadar eksik yıl varsa her eksik olan yıl için kesintilerin yapılacağıdır. Bu kapsamda vatandaşlar emekli olabilecekti. Uzun süre görüşmeler yapılmış olsa bile bu da askıda kalan durumlardan bir tanesi oldu.

SGK mevzuatına göre meclisin yeni yılına geçmesi binlerce vatandaş için umut oldu. Bir an önce eski sisteme göre emekli olabilmek için çözüm yollarının gelmesi gerekiyor. Belirli bir yaşta olan vatandaşlar ne emekli olabiliyor, ne de yaşlarından dolayı kendileri için iş bulabiliyor. Bundan dolayı kendileri için yakın zamanda pozitif adımlar atılması için harekete geçilmesi isteniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.