1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. EYT’de son dakika gelişmesi yaşandı! EYT yasası ile ilgili flaş gelişme! Kimlerin emekli olacağı belli oldu, yaşa takılanlara müjde verildi….
EYT’de son dakika gelişmesi yaşandı! EYT yasası ile ilgili flaş gelişme! Kimlerin emekli olacağı belli oldu, yaşa takılanlara müjde verildi….

EYT’de son dakika gelişmesi yaşandı! EYT yasası ile ilgili flaş gelişme! Kimlerin emekli olacağı belli oldu, yaşa takılanlara müjde verildi….

EYT son dakika haberleri milyonlarca vatandaş tarafından merakla araştırılmaya devam ediyor. 2021 yılı gündeminde son zamanlarda emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için emekli olma haklarını alabilecek mi diye araştırılıyor.

A+A-

Hükümet kanadından gelen net açıklamalara rağmen vatandaşlar meclisin açılması ile bir umut da olsa kendileri için pozitif yönlü çözüm yolları gelsin diye bekliyor. Eğer EYT kapsamında beklene düzenleme gelirse de kadınlar 20, erkekler de 25 yıl sigortalı çalışma şartı ile beraber 5 bin prim gün ödemesi şartlarını yerine getirdikleri zaman emekli olma haklarının sahibi olacaklar.

Meclisin yeni yasama dönemine geçmesi ile vatandaşlar tarafından kendileri için emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar kapsamında olumlu adımlar atılması bekleniyor. Her ne kadar gündemde uzun süre yer alan konulardan bir tanesi Finlandiya modeli olsa bile hala resmi bir açıklama konu ile ilgili gelmedi.

Kimler emekli olacak?

Eğer beklenen emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için düzenlemeler gelirse tamamı emekli olamayacak. Bu süreçlerde vatandaşlar eğer kadınlar 20, erkekler 25 sigortalı çalışma şartını yerine getirdiler ve 5 bin prim gün ödeme adımlarını tamamladılarsa emekli olabilecekler.

EYT nedir ve açılımı nasıldır?

EYT; emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için her kelimenin ilk harfinden alınan kelimedir. Vatandaşlar için 4447 sayılı kanun ile beraber 8 Eylül 1999 tarihinden daha önce sigortalı çalışan vatandaşları kapsayan durumdur. Her ne kadar işe girdikleri zaman kendilerine daha farklı durumlar vaat edilmiş olsa bile bundan sonraki durumlarda gelen şartlardan dolayı emekli olamadılar. Sonradan eklenen yaş şartından dolayı emekli olamayan vatandaşlara bu süreçlerde emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar deniliyor.

Beklenen emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için sürpriz Finlandiya modeli mi olacak?

Geçtiğimiz dönemlerde emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için en çok görüşülen çözüm yollarından bir tanesi Finlandiya modeli oldu. Fakat konu için en ufak bir adım atılmadı. Eğer uygun olan çözümler atılmış olsaydı her ne kadar yaş şartları eksik kalsa bile  sigortalı çalışma ve prim gün ödemesini yerine getiren vatandaşlar emekli olabilecekti.

Fakat burada eksik kalan her yıl kadar maaşlarda yüzde dört oranları ile kesinti yapılacaktı. Yani ne kadar çok eksik yıl kalırsa o kadar maaşlarda kesintiler yapılacak olan yöntemdir. Hükümet kanadında çok uzun süre görüşülen konu da askıda kalan konulardan bir tanesi oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.