1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. EYT’de son dakika gelişmesi: Meclisten gelen karar milyonları şaşırttı! EYT geliyor mu?
EYT’de son dakika gelişmesi: Meclisten gelen karar milyonları şaşırttı! EYT geliyor mu?

EYT’de son dakika gelişmesi: Meclisten gelen karar milyonları şaşırttı! EYT geliyor mu?

EYT son dakika gelişmelerinde son durum ne binlerce vatandaş tarafından merakla bekleniyor. Emeklilikte yaşa takılanvatandaşlar meclisin yeni yasama dönemine geçtiği günden beri meydana gelen yeni yasalar ile beraber yeniden umut etmeye başladı. Kendileri için olumlu bir adım atılacak mı diye araştırmalar devam ediyor.

A+A-

Geçtiğimiz aylarda meclisin yeni yasama dönemine başlaması uzun süre hükümet kanadından olumlu bir adım göremeyen emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için umut ışığının belirlemesine neden oldu. Torba yasasında son durum ne olacak ve vatandaşlar için bir adım atılacak mı en çok görüşülen konulardan bir tanesi oluyor.

Şu dönemlerde bir vatandaşın emekli olabilmesi için prim gün ödeme, sigortalı çalışma ve yaş şartlarını yerine getirmesi ile hakları elde etmesi sunuluyor. Eğer vatandaşlar üç şartı yerine getirirse başvuru yaparak emekli olabiliyor. Fakat bir tanesinde bile eksiklik olursa vatandaşlar emekli olmak için hakları elde edemiyor. Bir an önce emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar bu kadar yeni gelen yasanın ardından kendileri için de bir adım atılsın istiyor.

Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanı yaptığı açıklama sırasında her ne kadar insanların umutlarını kırsa bile meclise umut bağlayan emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar bir an önce olumlu adım atılsın istiyor. Milletvekili Ömer Fethi Gürer; Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için bir soru önergesi hazırladı ve aile çalışma sosyal hizmetler bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a yöneltti.

Her ne kadar vatandaşlar soru önergesine yanıt verdi mi diye merak ediyor olsa bile hala kendisine yöneltilen soru önergesine yanıt ermedi. Gündemde bu kadar uzun süredir yerini alan EYT konu için artık Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar hükümet kanadından umutlarını kestiler ve gözlerini meclise diktiler. Oradan gelecek güzel bir haberi bekliyorlar. 9 Eylül 1999 tarihinden daha önce sigortalı istihdam eden vatandaşlar 25 yıl çalışma süre ve kendilerinden istenen prim gün ödeme şartlarını yerine getirdiler. Fakat kendilerine vaat edilenin tam aksine bir yasa gelmesinden dolayı hala emekli olamadılar ve yaş şartlarının yerine gelmesini bekliyorlar.

Emekli olmaları için sadece birkaç yıl eksikleri olan vatandaşlar için farklı çözüm yolları gelmeye devam ediyor. Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar kendilerinin de torba yasasına girip girmediklerini çok merak ediyor. Peki, EYT son dakika gelişmelerinde neler var, olumlu bir adım atıldı mı? Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar tarafından merak edilen tüm detayları derledik.

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için soru önergesi

Milletvekili Ömer Fethi Gürer; geçtiğimiz günlerde emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için bir soru önergesi hazırladı ve bunu aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a iletti. Bir hayli zamandır gündemde olan EYT kapsamı için hükümet kanadından olumlu bir hamle gelmedi. Bu soru önerilerinin ardından vatandaşlara heyecanı artışlar meydana geldi. Her ne kadar soru önergesi için yanıtlar araştırılmaya devam ediyor olsa bile net bir açıklama gelmedi.

Finlandiya modeli…

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için uzun zamandır beklenen bir adım hala atılmadı. Fakat geçtiğimiz zamanlardan bu zamana kadar EYT için Finlandiya modeli çözüm önerileri arasında yer alıyordu. SGK mevzuatında bir vatandaşın emekli olabilmesi için; prim gün ödeme, sigortalı çalışma süresi ve yaş şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Fakat Finlandiya modeli sırasında yaş şartlarında eksik olan vatandaşlar da emekli olabiliyor. Tabi ki normal bir emeklilik demek pek de doğru olmayacaktır.

Finlandiya modeli ile emeklilik sırasında vatandaşları ne kadar eksik yılları varsa maaşlarından ona oran ile kesintiler meydana gelecektir. Aslında yaş hadlerinden ne kadar az eksikleri olursa vatandaşların maaşlarından yapılacak kesinti de o kadar az olacaktır. Uzun süre gündemde Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için bu model de maalesef ki sadece görüşmelerde kalan ve asla hayata geçmeyen konulardan bir tanesi oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.