1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. EYT’de son dakika gelişmesi! EYT yasasında değişiklik yapıldı, kimlerin emekli olacağı belli oldu!
EYT’de son dakika gelişmesi! EYT yasasında değişiklik yapıldı, kimlerin emekli olacağı belli oldu!

EYT’de son dakika gelişmesi! EYT yasasında değişiklik yapıldı, kimlerin emekli olacağı belli oldu!

Emeklilikte yaşa takılanlar için son dakika haberleri gelmeye devam ederken binlerce vatandaş tarafından araştırılıyor. 2020 gündeminde son zamanlarda en merak edilen konulardan bir tanesi haline gelen emeklilikte yaşa takılanlar için yeni haklar geliyor mu diye araştırılan konulardan biri oluyor.

A+A-

Her ne kadar hala hükümet kanadından bir açıklama gelmese bile meclisin yeni yasama dönemine geçmiş olması vatandaşlar için umut ışığı olurken kendileri için olumlu bir kadın atılmasını bekliyor. Eğer olumlu bir adım atılırsa kadınlar 20 erkekler de 25 yıl sigortalı olarak çalışma şartlarının yanı sıra 5 bin prim gün ödeme şartlarını yerine getirerek emekli olabilecekler. Her ne kadar uzun süredir gündemde Emeklilikte yaşa takılanlar için Finlandiya modeli görüşmeler arasında olsa bile bu konuda askıda kaldı.

Kimler erkenden emekli olacak?

Eğer son zamanlarda beklenmekte olan emeklilikte yaşa takılanlar için yeni düzenlemeler gelirse kadınlar 20 erkekler 25 ve 5 bin prim gün ödeme şartını yerine getirenler emekli olacaklar.

EYT nedir?

Emeklilikte yaşa takılanlar kelimesinin ilk harflerinden oluşan EYT, vatandaşların sorunların anlatır. 4447 sayılı kanun kapsamında sigortalı olarak istihdam eden vatandaşlar 8 Eylül 1999 tarihinden daha önce işe girmiş olanlar için gelen yasadan kaynaklı durumdur. Her ne kadar bu süreçlerde kendilerinden farklı şartlar isteniyor olsa bile gelen yasa bile bir de yaş şartları eklendi. Normal şartlarda prim gün ödeme ve sigortalı istihdam etme şartlarını yerine getirmiş olsalar bile hala yaş bekledikleri için emekli olamayan vatandaşlara denir.

Beklenen sürpriz Finlandiya modeli mi olacak?

Finlandiya model EYT kapsamında yer alan vatandaşlar için çok uzun süre görüşülen konulardan bir tanesi oldu. Her ne kadar çok sık görüşülse bile bir türlü netlik kazanmayarak askıda kaldı. Emeklilikte yaşa takılanlar için gelmesi sabırsızlık ile beklenen Finlandiya modeli ile herkes emekli olabilecek. 4447 sayılı kanın kapsamında bir vatandaşın emekli olabilmesi için sigortalı çalışma, prim gün ödemesi ve yaş şartlarını yerine getirmesi gerekir.

Fakat Finlandiya modelinde vatandaşlar sigortalı çalışma ve prim gün ödeme şartlarını yerine getirdiler ve sadece yaşlarının gelmesini bekliyorsa, beklemek zorunda kalmada emekli olabilecekler. Ancak burada dikkat edilmesi gereken her eksik kalan yıl için maaşlardan yüzde dört oranında kesinti olmasıdır. Hükümet ve siyasi kanatlar tarafından her ne kadar uzun süre görüşülen konulardan bir tanesi olsa bile adım atılmadı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.