1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. EYT Yasasında İyileştirmeler Yapıldı! Kimlerin EYT’den Yararlanacağı Belli Oldu
EYT Yasasında İyileştirmeler Yapıldı! Kimlerin EYT’den Yararlanacağı Belli Oldu

EYT Yasasında İyileştirmeler Yapıldı! Kimlerin EYT’den Yararlanacağı Belli Oldu

EYT yasasında yapılan iyileştirmeler ile beraber; kimlerin bu iyileştirmelerden yararlanacağı da belli oldu. Milyonlarca vatandaş emekli olmak için yaşını beklerken, yeni bir umut ışığı doğdu. Konuya ilişkin tüm detaylar haberimizde…

A+A-

Hükümet tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı ancak meclis yeni bir yasama yoluna geçtiği için kişiler bir adım atılmasını ümit ediyor. Eğer iyileştirme yönünde bir adım atılırsa EYT dahilinde olan kişilerde kadınlar 20, erkekler 25 sene sigorta dahilinde çalışarak 5000 gün sigorta primi ödeyecek ve emeklilik hakkı elde edebilecekler. Uzun zamandır söz konusu olan Finlandiya çalışma modeli ise henüz resmi olarak ele alınmış bulunmuyor.

Erken Emekli Olacak Kişiler Kimler?

Beklenen EYT yasası kabul edilir ise kadınlar 20, erkekler ise 25 sene çalışarak emeklilik hakkı elde edebilecekler. Yalnızca 5000 gün sigorta primi ödemesi yeterli olacak.

EYT Nedir?

EYT yasasının açılımı emeklilikte yaşa takılanlar olarak nitelendirilir. 4447 numaralı kanun içerisinde sigortalı şekilde çalışma gerçekleştiren kişiler 8 Eylül 1999 zamanından önce çalışma hayatına başlayan kişiler için oluşan bir yasadır. Kişiler için birçok şart talep ediliyor ve son eklenen şartlara göre ise yaş şartı da buna dahil edildi. Normal zamanlarda sigortalı çalışma saatlerini ve günlerini dolduran kişiler, henüz yaşlarını doldurmadıkları için emekli olamıyorlar.

Finlandiya Modeli Uygulanacak Mı?

EYT yasasının Finlandiya modeli ile uygulanması en çok konuşulan durumlar arasında yerini aldı. Bu konu oldukça sık bir şekilde görüşüldü ancak henüz net bir karar alınmadı. Finlandiya modeli kabul edilir ise EYT’li tüm kişiler emeklilik haklarını elde edebilecekler.

Ancak Finlandiya modeli içerisindeki kişiler sigorta prim günlerini ve çalışma senelerini yerine getirir ise yaşlarını beklemezler. Fakat bu modelde en dikkat çeken konu kişilerin kalan seneleri için maaşlarının %4 oranında kesintiye uğramasıdır. Bakanlık tarafından en çok konuşulan bu konu hakkında henüz resmi bir açıklama gerçekleştirilmedi.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.