1. HABERLER

  2. SSK

  3. EYT hakkında son dakika duyurusu! Toplu ödeme yapılması için başvuru yapılacak! EYT’lilerin toplu para tüm detaylar!
EYT hakkında son dakika duyurusu! Toplu ödeme yapılması için başvuru yapılacak! EYT’lilerin toplu para tüm detaylar!

EYT hakkında son dakika duyurusu! Toplu ödeme yapılması için başvuru yapılacak! EYT’lilerin toplu para tüm detaylar!

EYT (Erken Emeklilik) ile ilgili son duyuru toplu ödeme için başvuru yapılmasını zorunlu kılıyor. SSK'dan yapılan açıklamaya göre, EYT hak sahiplerine seçim öncesi toplu ödeme yapılacak. Uzun yıllardır mücadele edilen EYT'nin hayali nihayet yasanın çıktığı 3 Mart 2023 tarihi itibariyle gerçek oldu.

A+A-

EYT (Erken Emeklilik) ile ilgili son duyuru toplu ödeme için başvuru yapılmasını zorunlu kılıyor. SSK'dan yapılan açıklamaya göre, EYT hak sahiplerine seçim öncesi toplu ödeme yapılacak. Uzun yıllardır mücadele edilen EYT'nin hayali nihayet yasanın çıktığı 3 Mart 2023 tarihi itibariyle gerçek oldu. Bu kapsamda 2 milyon 250 bin EYT hak sahibi ilk etapta ödemelerini alırken, geri kalanların emeklilik hayalleri daha sonra yeniden canlanacak. Herkesin aklındaki soru ödemelerin ne zaman yapılacağı ve nasıl tahsil edileceğidir.

Peki EYT toplu ödemeleri ne zaman yapılacak ve nasıl tahsil edilecek? Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı EYT yönetmeliğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından vatandaşlar uzun süredir beklediği haklarına nihayet kavuştu. Ancak halen bu düzenlemeden yararlanamayan milyonlarca vatandaş bulunmaktadır. EYT yönetmeliği ile ilgili kafa karışıklığına açıklık getirmek için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bazı açıklamalarda bulundu.

SGK'nın yayımladığı genelgeye göre emekli kamu görevlileri EYT yönetmeliğinden yararlanabilecek. Ayrıca emeklilik primlerini çalışarak veya borçlanarak tamamlayan vatandaşlara toplu ödeme yapılacak. Hizmet borçlanması kapsamında isteğe bağlı sigorta primleri de dahil edilecek. Emeklilik için gerekli prim günlerini dolduran vatandaşlar için ödemiş oldukları primlerin toplu olarak ödenmesi için yazılı talepte bulunulabilir.

Sigortalının vefatı halinde hak sahibi yakınları toplu ödeme talebinde bulunabilir. Ayrıca hizmet borçlanması kapsamındaki isteğe bağlı sigorta primleri de dahil edilecek. Ancak kısa vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası primleri iade edilmeyecektir. Bunlara ek olarak, doğum ve askerlik borçlanması için yapılan fazla ödemelerin iadesi mümkün olacaktır.

3 Mart'tan sonra ayrılan hak sahipleri yararlanabilecek Takvim'den Hazal Ateş'in haberine göre, manevi nedenler, disiplin, yetersizlik veya kanundan sonra askeri mahkemelerin verdiği kararlar nedeniyle görevlerinden ayrılan subay, subay ve kadrolu erler 3 Mart'ta yürürlüğe girdi ve sonrasında emeklilik yardımları için uygun olacak.

Bu kapsamda hem erkek hem de kadın personelin hizmet şartı 25 yıl olacaktır. 25 yıldan az hizmet vermiş olanlar toplu ödemeye hak kazanacaktır. Kanun çıktıktan sonra 3 Mart ve sonrasında manevi sebepler, disiplin, ehliyetsizlik veya askeri mahkeme kararları nedeniyle görevlerinden ayrılan kadrolu askerler ile kadrolu askerler emeklilik ikramiyesinden yararlanabilecek. Bu kapsamda hem erkek hem de kadın personelin hizmet şartı 25 yıl olacaktır. 25 yıldan az hizmet vermiş olanlar toplu ödemeye hak kazanacaktır.

Kanun çıktıktan sonra 3 Mart ve sonrasında manevi sebepler, disiplin, ehliyetsizlik veya askeri mahkeme kararları nedeniyle görevlerinden ayrılan kadrolu askerler ile kadrolu askerler emeklilik ikramiyesinden yararlanabilecek. Bu kapsamda hem erkek hem de kadın personelin hizmet şartı 25 yıl olacaktır. 25 yıldan az hizmet vermiş olanlar toplu ödemeye hak kazanacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.