1. HABERLER

  2. SSK

  3. EYT Emeklileri Milli Gelir Artışından Faydalanacak! Sosyal Güvenlik Uzmanı Duyurdu EYT'liye zam müjdesi...
EYT Emeklileri Milli Gelir Artışından Faydalanacak! Sosyal Güvenlik Uzmanı Duyurdu EYT'liye zam müjdesi...

EYT Emeklileri Milli Gelir Artışından Faydalanacak! Sosyal Güvenlik Uzmanı Duyurdu EYT'liye zam müjdesi...

Son dakika... Emeklilik Yaş Engeli (EYT) yönetmeliğinde kritik bir dönemece girildi. EYT ile ilgili kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik kapısı açılmış oldu. Şimdi sürecin nasıl ilerleyeceğine odaklanıldı. Son dakika haberleri EYT emeklilerini heyecanlandırdı. EYT emeklilerine Milli Gelir zammı!

A+A-

Son dakika... Emeklilik Yaş Engeli (EYT) yönetmeliğinde kritik bir dönemece girildi. EYT ile ilgili kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik kapısı açılmış oldu. Şimdi sürecin nasıl ilerleyeceğine odaklanıldı. Son dakika haberleri EYT emeklilerini heyecanlandırdı. EYT emeklilerine Milli Gelir zammı! Değerli bir sosyal güvenlik uzmanı açıkladı. EYT emekli maaşlarında artış oranı belli oldu. Detaylar burada...

EYT yönetmeliği ile ilgili son gelişmeler vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Emeklilik Yaşı Engeline (EYT) İlişkin Kanun kabul edilerek Resmi Gazete'de yayımlandı. Teklifin kabul edilmesinin ardından dikkatler EYT emekli maaşlarına çevrildi. Milyonlarca EYT emeklisi merak ediyor, "EYT emekli maaşları ne kadar olacak? EYT emeklilerinin maaşlarına zam yapıldı mı?" Uzun zamandır beklenen haber sonunda geldi. EYT emeklileri için Milli Gelir zamları geliyor. Değerli bir sosyal güvenlik uzmanı canlı yayında duyurdu. İşte EYT'de yaşanan son dakika haberlerinin detayları...

2 milyon 250 bin kişiyi kapsayan Emeklilik Yaşı Engeline ilişkin teklif Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek Resmi Gazete'de yayımlandı. Teklife göre, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar veya sigortalılık başlangıç ​​tarihini borçlanarak ileri götürenler, yaş dışı emeklilik şartlarını yerine getirerek emekli olabilecekler. SSK için kadınlar için 5000-5975 prim gün ve 20 yıl, erkekler için 25 yıl, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı için kadınlar için 7200 prim gün, erkekler için 9000 prim gün sigortalılık süresini doldurmuş olanlar Kanunun Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren emeklilik başvurusunda bulunabilirler.

Bu süreçte en çok merak edilen konu EYT emeklilerinin emekli maaşlarının ne kadar olacağı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'nin 2022 yılı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyüme oranının yüzde 5,6 olduğunu açıkladı. Büyüme oranı yüzde 5 olan tahminleri aştı.

Açıklanan verilerle EYT emekli maaşlarında yapılacak zam miktarı belli oldu. Milyonlarca EYT emeklisi bayram edecek. 2022 GSYİH büyüme oranı, bu yılın Ocak ayından sonra emekli olanların emekli maaşlarına da yansıyacak. Yüzde 5,6 olarak açıklanan yıllık büyüme oranında yüzde 30 oranında artış olacak. Bu da yüzde 1,68'lik bir artış anlamına geliyor.

Vatandaşlar, uzun süre merak ettikleri emekli aylıklarını yakından takip ediyorlar. Ocak gördükten sonra %30 zam yapıldı ancak maaş robotunda aralık kalani emekli aylığı tutarları aynı oranda artmadı. Bu durum teşkilatı, 2022 yılı kazançlarının değil, o anda açıklanmış olan 2022 yılı TÜFE artışına paralel olarak 1.6724 katsayısı ile güncellenmesinden. EYT'lerin nisan birbirine bağlanacak ayları, ocak çevresinde gördükleri tutara göre %1.68 oranında zamlı olacak. Yeni hesaplanan tutarlar üzerinden emekli aylıkları bağlanacak.

Meclis'te görüşülerek kabul edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi, ilk maaşların geleceği yatacağı zamanı planladı. EYT'ler mart geldiğinde başvuracak ve ilk maaşlarını nisan alacaklar. Tarkan Zengin, "İşverenlerin aylık talebinde bulunabilmeleri için istihdam işten çıkışlarını yapmaları gerekiyor. İşverenler çıkışlarını bildirdikten sonra kullanılan e-Devlet üzerinden ya da organa giderek o andan itibaren aylık bağlatmada bulunabilirler" dedi.

Maaşlar, emeklilik için başvuru dilekçesi verildikten sonraki aydan itibaren ödenmeye başlayacak. Emekliliğe hak kazananların aylıkları kısıtlı olarak ödenecek. Kıdem tazminatı ödemeleri de yapılacak ve ödemelerin zamanı, çalışanların yöneticileriyle yaptıkları anlaşmaya göre değişebilecek.

2023 yılında 2,2 milyon kişinin yararlanacağı EYT düzenlemesinin bütçeye toplam yükü 194,4 milyar TL olacak. Mart'ta başvuracak, 5 bin 811 lira ile 12 bin 389 lira aralığında, ortalama olarak 8 bin 733 TL olan emekli aylığını nisan içebilecekler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler